martie 2023
O casă deschisă
Teatrul Odeon, București
O casă deschisă de Will Eno
Regia și traducerea: Teodora Petre
Scenografia și light design-ul: Ioana Pashca
Muzica: Cezar Antal
Distribuție: Adrian Titieni (Tatăl), Elvira Deatcu (Mama), Ioana Bugarin (Fiica), Eduard Trifa / Niko Becker (Fiul), Ioan Batinaș (Unchiul)

"O familie se întâlnește să serbeze o aniversare, doar că nu au prea multe de sărbătorit. Când un agent imobiliar își face apariția, arătând extrem de familiar, urmat de un potențial cumpărător, interesat de casă, având și el un chip familiar, lucrurile devin suprarealiste. Pe măsură ce fiecare membru al familiei pleacă pentru un comision sau o urgență, un nou personaj îi ia locul. "Efectul fluture, conform căruia chiar și cea mai mică schimbare din prezent poate avea consecințe importante în viitor, este în primul rând despre alegeri. Fiecare alegere deschide un alt drum fără cale de întoarcere. Ce s-ar întâmpla dacă un roi de fluturi ar împânzi deodată sufrageria, cu frumusețea și gingășia lor? Cum s-ar schimba viața familiei? Ce noi posibilități li s-ar deschide în față? Cine ar putea deveni ei?" (Teodora Petre) Piesa O casă deschisă, scrisă de dramaturgul american Will Eno, a câștigat Premiul Obie în 2014, Premiul Lucille Lortel pentru cea mai bună piesă și Premiul Drama Desk și a fost inclusă în topul celor mai bune zece piese alcătuit de revistele TIME și Time Out din New York. A avut premiera Off-Broadway la Signature Theatre din New York în 2014, în regia lui Oliver Butler. "Nu cred că a fost un moment anume care să mă fi inspirat să scriu această piesă, ci mai degrabă cei câțiva zeci de ani în care am încercat să-mi iert și să-mi înțeleg familia, în special pe tatăl meu. [...] Întâmplător, tatăl meu a murit la câteva luni după premiera din New York, cu fix 24 de ore înainte ca Albertine, fiica mea, să se nască. Așa că într-un fel, a fost exact ca în «O casă deschisă». O persoană a plecat, iar o alta, diferită, un suflet mai iubitor și mai gentil, a venit. Piesa este, în mai multe feluri, dramatizarea unei situații care nu vrea și nu poate să se schimbe, dar care, cumva, se schimbă" (Will Eno)" (din prezentarea spectacolului)

Fotografii de Dinu Lazăr (realizate la repetiția din 25 februarie 2023)
Elvira Deatcu (Mama)Adrian Titieni (Tatăl)

Ioan Batinaș (Unchiul)Eduard Trifa (Fiul)

Ioana Bugarin (Fiica)De: Will Eno Regia: Teodora Petre Cu: Adrian Titieni, Elvira Deatcu, Ioan Batinaș, Ioana Bugarin, Eduard Trifa / Niko Becker

0 comentarii

În programul cultural

Teatrul Odeon (Sala Studio)
23.03.2023 19,30

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus