martie 2023
Festivalul Filmului Francez, 2023
Deși vremurile sunt în continuă schimbare, unele lucruri rămân constante. În peisajul cultural de la noi, Festivalul Filmului Francez reprezintă una dintre aceste constante.

Anul acesta, între 15 și 26 martie 2023, se întâmplă a 27-a ediție. În București la Cinema Elvire Popesco. Și în țară, după cum veți afla mai jos.

Am stat de vorbă cu Victor Benderra - coordonatorul și programatorul festivalului ca să aflăm mai multe.


Dan Lupu: Tema din 2023 a Festivalului Filmului Francez este 'Cinéma, mon amour'. Ne poți spune, te rog, mai multe despre alegerea asta și semnificația ei?
Victor Benderra: 'Cinéma, mon amour' e o declarație de sprijin și, desigur, dragoste, pentru cinematografele din România care sunt într-o situație dificilă de ani de zile. România are foarte puține cinematografe, mai ales cinematografe de artă, care promovează filmul românesc și pe cel european. Nu trebuie decât să faci o plimbare prin București ca să înțelegi câte cinematografe s-au închis în ultimii ani. Mulți profesioniști sunt de acord că aceasta este una dintre cele mai mari deficiențe ale industriei de astăzi. Acesta este și sensul discuției pe care o organizăm pe 22 martie 2023, de la ora 18:30, în parteneriat cu Films in Frame. Tema va fi: "Care este viitorul sălilor noastre de cinema?"

D.L.: Dragostea pentru cinema și angajamentul pentru cei 30 de ani de Francofonie din România se văd foarte bine în programul din 2023. O mulțime de cineaști invitați la București, pe care dintre ei ești cel mai nerăbdător să-l cunoști?
V.B.: Într-adevăr, așa cum spui și tu, suntem mândri de această selecție care arată ce e mai bun din cinematografia franceză și francofonă. Francofon pentru că pentru prima dată, cu ocazia sărbătoririi a 30 de ani de la apartenența României la OIF (Organisation Internationale de la Francophonie), sărbătorim cinemaul francofon în ansamblu cu secțiunea Pépites francophones. Cele mai recente succese din țările francofone vor fi proiectate în exclusivitate publicului român: La Ligne, de Ursula Meier, Dalva de Emmanuelle Nicot, Ashkal de Youssef Chebbhi...
În ceea ce privește întrebarea ta despre invitați, aș dori să o menționez în special pe actrița Françoise Lebrun, care este și realizatoare de film. Ea va veni să prezinte restaurarea nemaivăzută până acum a capodoperei lui Jean Eustache La Maman et la putain, proiectată la Cinema Elvire Popesco sâmbătă, 18 martie 2023, de la ora 15:30. Se anunță a fi un eveniment emoționant și, mai presus de toate, o experiență cinematografică grozavă.

D.L.: Ne poți ajuta cu câteva recomandări de la ediția de anul acesta? Se întâmplă multe, avem foarte multe alegeri de făcut: proiecții, discuții, invitați și chiar și unele petreceri...
V.B.: Așa este, vom avea multe evenimente speciale în acest an. Pe lângă discuția organizată în parteneriat cu Films in Frame, vom avea la București ceea ce am numit Carte blanche à la Fémis, în care vor fi prezentate scurtmetraje ale elevilor de la La Fémis, una dintre cele mai prestigioase școli de film. Directorul de studii, Nicolas Lasnibat, va prezenta publicului acest program. Pe lângă Françoise Lebrun, vom avea trei invitați speciali: Clément Cogitore, Marie NDiaye și Jean-Paul Salomé.
Clément Cogitore este un video-artist contemporan și realizator de film. Va veni să-și prezinte filmul Goutte d'or joi, 16 martie 2023, la București. Marie NDiaye, Prix Goncourt în 2009, a co-scris scenariul filmului Saint Omer și va fi la Elvire Popesco pentru proiecția filmului, pe 21 martie 2023. Jean-Paul Salomé va prezenta filmul La Syndicaliste, un thriller bazat pe fapte adevărate, cu Isabelle Huppert în rolul principal. Filmul va fi proiectat la ceremonia de închidere de la București pe 25 martie 2023.
Un festival este înainte de toate o sărbătoare și un eveniment festiv. Acesta este motivul pentru care Platforma Wolff va găzdui două after-party-uri ale festivalului, pe 17 și 25 martie 2023, cu DJ seturi ale artiștilor francezi Kleo și Vitamine. La aceste petreceri vor fi prezentate filme experimentale de la Ars Electronica.

D.L.: Spune-ne un film ce nu trebuie ratat din secțiunea Panorama!
V.B.: Dacă ar fi să aleg doar unul, aș spune Saint Omer, de Alice Diop, care a câștigat Leul de Argint la Veneția. Cred că este unul dintre cele mai bune filme ale anului 2022, lucru cu atât mai impresionant cu cât este un debut. Filmul ne poartă prin procesul unei mame vinovate de pruncucidere, iar ca spectatori încercăm să înțelegem cum a putut această femeie să comită ireparabilul. Este o operă de mare intensitate, iar punerea în scenă acordă o atenție deosebită chipurilor, tăcerilor.

D.L.: 12 zile pline în București, dar putem participa la festival chiar dacă nu suntem în București, corect?
V.B.: Da, desigur! Unul dintre lucrurile cu care ne mândrim cel mai mult este faptul că oferim ce e mai bun din cinemaul francez spectatorilor din 13 orașe din România (București, Cluj-Napoca, Timișoara, Iași, Arad, Brașov, Brăila, Constanța, Craiova, Sfântu Gheorghe, Sibiu, Suceava, Târgu Mureș). De altfel, suntem foarte fericiți să avem un oraș nou în festival anul acesta, Craiova.

D.L.: În contextul acesta post-pandemic, de ce crezi că mai avem nevoie să mergem la cinema, sau mai avem nevoie? Și de ce crezi că pentru mulți oameni cinemaul rămâne totuși dragostea lor?
V.B.: Cinemaul este promisiunea unei experiențe colective și a descoperirii filmelor în cele mai bune condiții posibile. Văd cinematograful ca pe un fel de refugiu, ca pe promisiunea unei experiențe autentice și a unei întâlniri reale cu o operă de artă. Cred că acest lucru este și mai important în aceste vremuri, când suntem bombardați cu ecrane și imagini. Pentru mulți, cinematograful este un obicei, este un loc de întâlnire, de legătură socială. Aceasta este ceea ce vrem să sărbătorim în cadrul acestui festival.



0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus