aprilie 2023
Copilul acesta
Joël Pommerat. Dramaturg francez, născut în 1963. La 39 de ani, Pommerat a scris Cet Enfant / Copilul acesta. Pornind de la mărturiile unor femei din Normandia, dramaturgul a creat 10 scene, cu personaje distincte, despre maternitate, paternitate și faptul de a fi copil. Pe scurt, despre relațiile părinți - copii.

Aprilie 2023. UNATC. Master, an 2, arta actorului. Roberta Antonie, Șerban Ghilvaci, Marian Dumitru, Miki Ducu, Măriuca Bosnea, Vlad Andrei, Dragoș Stoica, Iulia Bibu, Ana Vînău, Claudia Soare. 10 studenți pentru 10 scene. Copilul acesta. Spectacol UNATC găzduit de Sala Nouă (cea de pe Sf. Vineri) a Teatrului de Comedie. Dramaturgie Paula Rusu & Anamaria Feraru. În regia lui Radu Nica, conferențiar universitar la Facultatea de Teatru și Film din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj și cadru didactic asociat la UNATC.

Intrare actori, replici, pauze, replici, cut. Ieșire actori, intrare actori. replici, pauze, replici, cut. Cele mai multe replici se spun live, unele se aud înregistrate (trademark Radu Nica, vezi Lacrimile amare ale Petrei von Kant de la Teatrul Andrei Mureșanu din Sfântu Gheorghe). În rest, tăcere deplină. Până spre final, nu e loc de muzici sau altfel de sunete înregistrate. Auzim pașii actorilor și zgomotul elementelor de decor mânuite tot de ei. Coroborat cu tonul frust al textului, spectacolul aduce a operație / disecție cu public, cum se făcea la începuturile medicinei moderne ori cum se mai întâmplă și azi în amfiteatrele universitare.

Pe masa de studiu: cuplul. Nu e o greșeală. Copilul din titlu e mai degrabă în plan secund. În cel al consecințelor faptelor & non-faptelor, vorbelor & non-vorbelor părinților. Atunci când acționează, copiii celor 10 scene o fac mai degrabă pentru a nega exemplul matern / patern. În cea mai dură dintre scene, copilul nu va mai acționa niciodată. E doar un cadavru, ascuns de-un cearșaf. Aproape de el, două potențiale mame ale sale și-l dispută. De fapt, și-l aruncă.

La finalul primelor scene, actorii dispar în culise. Pe măsură ce spectacolul avansează, ele și ei se ghemuiesc pe lateralele spațiului de joc, delimitat de cele două gradene pe care iau loc cei 60 de spectatori. Se pregătesc de următoarele scene, își privesc colegii. Ceea ce putea fi o înșiruire de apariții în doi, maxim trei, se transformă într-o producție de grup. Copilul acesta e mai degrabă spectacolul unei generații compuse din 10 individualități ce știu să joace în echipă.

Dar Copilul acesta, versiunea Pommerat & Nica, e și manifestul unei generații adresat unui anumit tip de a fi părinte. E foarte de presupus că metehnele mamelor & taților din Franța începutului de secol sunt azi cele ale părinților din marile centre urbane ale României. Decalajele Vest-Est se reduc, cel puțin în partea de sus a piramidei social-financiare. Păcatele de atunci & de acolo au ajuns acum & aici.

Scenografia lui Theodor Niculae (nominalizare Premiile UNITER 2023 categoria debut pentru scenografia spectacolului Seaside Stories by Radu Afrim la Teatrul de Stat din Constanța), minimalist-funcțională la nivel de elemente de decor, rămâne pe retină pe baza tonurilor de gri ce domină cromatica costumelor scoasă riguros în evidență de luminile lui Tudor Nicorici. Niculae dă un aer de IKEA disecției lui Nica și manifestului generației Roberta Antonie, Șerban Ghilvaci, Marian Dumitru, Miki Ducu, Măriuca Bosnea, Vlad Andrei, Dragoș Stoica, Iulia Bibu, Ana Vînău, Claudia Soare!

Și totuși, privind retrospectiv, Copilul acesta nu e neapărat, sau primordial, sau mai ales un spectacol-protest. E mai degrabă un produs artistic viu și complex, cuprinzând toate cele descrise mai sus, dar și momente de absurd, elemente de supranatural, porții de comedie, episoade de apropiere umană caldă. E un instrument-vehicul pentru lansarea la scenă a unor tineri ce au de-acum în portofoliu un spectacol al solidarității, al faptului de fi împreună pe scenă, privind cu talent, curaj și tupeu deopotrivă spre tarele trecutului și spre mrejele viitorului.

Viitoarele reprezentații ale Copilului acesta vor avea loc pe 20 și 21 mai 2023, la Sala Nouă a Teatrului de Comedie.

O amplă galerie foto, realizată de Dinu Lazăr, puteți vedea aici.
De: Joël Pommerat Regia: Radu Nica Cu: Roberta Antonie, Șerban Ghilvaci, Matei Constantin / Marian Dumitru, Miki Ducu, Măriuca Bosnea, Vlad Andrei, Dragoș Stoica, Iulia Bibu, Ana Vînău, Claudia Soare

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus