mai 2023
Komorebi. Lumina care se filtrează printre copaci
În luna mai 2023, spectacolul performativ KOMOREBI. Lumina care se filtrează printre copaci, creat de compania Vanner Collective pe textul dramaturgei Raluca Mănescu, va putea fi văzut pe 3 mai 2023 la Teatrul "Maria Filotti" din Brăila, pe 4 și pe 5 mai 2023 la Teatrul de Stat din Constanța, pe 11 mai 2023 la Teatrul Gong din Sibiu, pe 14 mai 2023 la Teatrul Național din București și pe 30 și 31 mai 2023 la Teatrul pentru copii și tineret "Imaginarium" din Ploiești.

Vanner Collective a început în 2020 un demers de a aduce în conștiința publicului masculin importanța vulnerabilității și asumării emoțiilor în rândul bărbaților, ca pas esențial către dezvoltarea adultului și viitorului părinte și își propune să demaște masculinitatea toxică și fuga bărbaților din fața propriilor emoții și frici.

foto: Tudor Troancă

KOMOREBI. Lumina care se filtrează printre copaci prezintă drumul inițiatic al unui bărbat, în luptă cu Frica. Este o poveste învăluită de dragoste, umor și curaj despre traume deconstruite, despre iubire și acceptare, o disecție actuală a parcursului către sine și a impactului pe care îl are descoperirea adevăratului chip ascuns sub măști fabricate.

foto: Sorin Florea
foto: Tudor Troancă
În cadrul ediției proiectului din 2023, Vanner Collective a organizat patru ateliere online de scriere creativă și limbaj vizual cu doi profesioniști din lumea filmului, scenarista Raluca Mănescu și regizorul Nicolae Constantin Tănase, gratuite și destinate adolescenților cu vârste între 14 și 19 ani.

Materialele video rezultate în urma atelierelor vor fi incluse într-un colaj video pe tema masculinității toxice, ce va fi vizionat, alături de spectacole, în cadrul comunităților din Brăila, Constanța, Ploiești și Sibiu în luna mai 2023 iar adolescenții creatori vor fi invitați și la o sesiune de discuții cu spectatorii. O parte dintre textele lucrate în cadrul atelierelor va sta la baza unei piese de teatru care va fi transpusă ulterior într-un spectacol de teatru sonor.

Conceptul spectacolului le aparține Denisei Nicolae și lui Liviu Romanescu. Performerii sunt Denisa Nicolae, Liviu Romanescu și Teodora Velescu. Coregrafia și mișcarea scenică aparține Teodorei Velescu, muzica originală din spectacol este creată de Mihai Dobre, scenografia și costumele de Elena Gheorghe, iar măștile de Elena Gheorghe, Cristina Milea și Tudor Lucanu. Oana Pușcatu s-a ocupat de pregătirea muzicală. Universul sonor și light designul sunt create de Alexandros Raptis.

foto: Adi Bulboacă
Proiectul este inițiat de Vanner Collective alături de partenerii Centrul Replika, Teatrul "Maria Filotti", Teatrul de Stat din Constanța, Teatrul pentru copii și tineret "Imaginarium", Teatrul GONG Sibiu, DEPREHUB / Happy Minds, Fundația Friends for Friends, Asociația A.L.E.G., Centrul pentru Tineret al Municipiului București.
Parteneri media: Radio România Cultural, București FM, IQads, Spotmedia, B365.ro, Suplimentul de Cultură, Observator Cultural, Ziarul Metropolis, Liternet, Bookhub, Revista Golan, Happ.ro, Munteanu, Pro Brăila, CTnews, Sibiu 100%, Sibiu Independent, Sibiul în imagini, Revista Euphorion, Observatorul Prahovean, Iubesc Ploieștii.
Proiect co-finanțat de AFCN.
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția administrației fondului cultural național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

De: Raluca Mănescu Regia: Denisa Nicolae, Liviu Romanescu (concept) Cu: Denisa Nicolae, Teodora Velescu, Liviu Romanescu