mai 2023
Rinocerii
Textul lui Eugene Ionesco, Rinocerii, a prins în mai 2023 o nouă formă pe scena Teatrului Tineretului de la Piatra Neamț. Trupa teatrului, alături de regizorul Radu Iacoban, a transformat un text clasic (scris în 1959) într-un performance actual despre dezumanizare colectivă și încercarea de păstrare a spiritului, a originalității.

Pornind de la un text care face aluzie la ideologii totalitare și ascensiunea lor în secolul XX, spectacolul Rinocerii de la Teatrul Tineretului face abstracție de originile politice ale textului și dezvoltă o atmosferă apocaliptică, potrivită contextului postpandemic, în care e tot mai greu să te conectezi cu cei din jur și să reziști efectului de turmă.

Berenger (Mircea Postelnicu) este singur în fața unui pericol necunoscut, a unei epidemii de rinocerită care îl afectează pe prietenul său, pe colegii săi de muncă și întreaga comunitate. El este un proletar care suferă de singurătate și are o problemă cu consumul de alcool. În singurătatea lui, filozofează asupra pericolului de a rămâne original. Deși este convins de ceilalți că ar trebui să se simtă mizerabil cu stilul său de viață, că ar trebui să își schimbe rutina și să devină mai bun, el rămâne în final singurul personaj care își păstrează autenticitatea și latura umană.


Personajele din textul lui Ionesco au fost adaptate epocii noastre. Este remarcabilă interpretarea rolului lui Jean de către actorul Florin Hrițcu. Jean este prietenul protagonistului, care are însă sentimentul că îi este superior lui Berenger. Este ilustrarea punctuală a culturii productivității, a așa-zisului mindfulness de care suferă acest tip uman. Jean este atât de mulțumit de sine, și în același timp atât de defăimător față de cei din jur.

Spectacolul e un exercițiu de futurism hiperbolizat și totodată presupune pentru spectator un exercițiu de concentrare pentru a percepe și a asimila simultan tot ce se întâmplă în scenă: dialoguri care se completează, absurdități satirice, identități suprapuse.


Rinocerii rămân un simbol care poate fi liber interpretat de fiecare. Sunt o frică inconștientă de care ne simțim amenințați, în care am putea să ne transformăm. Fie reprezintă pericolul ascensiunii tehnologiilor și a inteligenței artificiale, fie reprezintă un virus, o ideologie, ignoranța umană sau o isterie colectivă, așa cum îi definește chiar autorul textului dramaturgic.

(foto: Marius Șumlea)
De: Eugen Ionescu Regia: Radu Iacoban Cu: Mircea Postelnicu, Florin Hrițcu, Nora Covali, Elena Popa, Daniel Beșleagă, Dragoș Ionescu, Corina Grigoraș, Cătălina Eșanu, Andrei Merchea-Zapotoțki, Emanuel Becheru

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus