iunie 2023
Festivalul de teatru Undercloud, 2023
Festivalul de Teatru Independent Undercloud revine cu cea de-a 16-a ediție, aducând în prim-planul scenei culturale din București o săptămână de spectacole pline de energie și inovație. Evenimentul va avea loc între 19 și 25 iunie 2023 pe Calea Griviței și va cuprinde peste 20 de spectacole de teatru, dans, concerte și evenimente conexe.

Undercloud a devenit un punct de reper important în peisajul cultural bucureștean, consolidându-și statutul de cel mai efervescent festival de teatru independent din România. Ediția din 2023 promite să fie mai captivantă ca oricând, aducând în fața publicului producții teatrale de excepție, prezentate de artiști talentați și îndrăzneți.

Sub magia norilor, Undercloud1(6) oferă o varietate largă de experiențe teatrale, de la creații contemporane și experimentale la reinterpretări pline de imaginație ale clasicei dramaturgii. Festivalul își propune să exploreze noi direcții în teatru și să ofere publicului o perspectivă fresh asupra artei scenice.

Printre spectacolele prezentate se numără producții naționale și internaționale, semnate de companii și artiști de renume. Undercloud1(6) este astfel un important forum de întâlnire a creatorilor de teatru din întreaga lume, oferindu-le o platformă pentru a-și împărtăși ideile și a-și prezenta creațiile în fața unui public entuziast.

Ca în fiecare an, secțiunea de Minicloud cucerește copiii și adolescenții printr-o abordare interactivă și educativă a artelor scenice pentru cei mici, oferindu-le oportunitatea de a explora și de a-și dezvolta creativitatea într-un mod distractiv și captivant. În cadrul Minicloud, copiii vor avea acces la ateliere de teatru, dans, scenografie și pictură, unde vor fi îndrumați de profesioniști în domeniu. Atelierele sunt concepute astfel încât să stimuleze imaginația și să dezvolte abilitățile artistice ale copiilor, oferindu-le o experiență memorabilă.

Programul complet al festivalului este disponibil pe www.undercloud.ro, iar biletele sunt disponibile pe www.theatrum.ro.

Festivalul de Teatru Independent Undercloud1(6) este organizat de Fundația Calea Griviței și ARCUB. UNDERCLOUD este primul festival de teatru independent din România și se desfășoară anual în București din 2008. Festivalul se definește prin provocare și calitate și adună la un loc cele mai bune spectacole independente din stagiunea curentă. Inițiat de Chris Simion - Mercurian, promotoare a mișcării de teatru independent din România din 1999, festivalul se descrie ca fiind viu, curajos, curios, un festival care te scoate din zona de confort, care te surprinde, care nu se repetă. Scopul principal al festivalului este de a promova teatrul independent, de a susține artiștii emergenți și consacrați și de a oferi publicului acces la producții inovatoare și provocatoare.

Program Undercloud 2023

Luni, 19.06.2023
19:00 - Concert în 4: Ada Milea, Bobo Burlăcianu, Anca Hanu și Cristi Rigman - UNARTE curte (Calea Griviței nr.28), Durata: 1h
Cu: Ada Milea, Bobo Burlăcianu, Anca Hanu, Cristi Rigman
Un concert cu personaje, un fel de teatru ca o muzică și muzică "evadată" din teatru. Umor, ironie, voie bună și "nod în gât", în cântece despre: alcool, mâncăruri, zmei, sănii în pod, muște, lanțuri și cătușe, cetățeni liberi, sticle, moarte, viață, vecini, bucuria de a fi om și dorința de a fi bou.

20:00 - Fuck Nikon! - TDR sala Iosif Naghiu, Durata: 1h
Text: Gabriel Pintilei
Producție: Point
Regie: Adela Bițică
Distribuție: Iulia Verdeș
Scenografie: Alexandra Constantin
Video: Dragoș Vasiloaia
Light Design: Mihai Costache
Durata: 1h

Fuck Nikon! este un one-woman show. O actriță, 4 personaje feminine, 4 feluri diferite de a spune aceeași minciună, de a ascunde aceeași tragedie. O fată de 17 ani este violată de tatăl ei. Fata preferă să creadă că a fost răpită de extratereștri decât să accepte ce s-a întâmplat. Mama preferă să peroreze la televizor despre o societate bolnavă, iar sora preferă să facă singură dreptate decât să spună adevărul. Și poate niciuna dintre aceste femei nu și-ar mai fi dat voie să se gândească vreodată la cele întâmplate, dacă un băiat din vecini nu ar fi avut un aparat de fotografiat cu care, din întâmplare, a surprins-o pe fată, goală, în fața casei.
Fuck Nikon! spune povestea unui gest monstruos. Și totuși ciclul durere-cruzime ascunde atâtea victime-călăi încât nu gestul este adevărata crimă, ci minciuna croită cu voie sau fără voie în jurul ei. Fuck Nikon! este un spectacol despre rușine. Rușinea, inerentă omului, devine ștreangul care sugrumă.

20:00 - V.I.P. - Vip. Intimitate. Poezie - Black Habit, Durata: 1h
Ediția a XVI-a a Festivalului de Teatru Independent UNDERCLOUD, ce se va desfășura între 19-25 iunie 2023, se extinde pe Calea Griviței, în 7 spații creative și culturale, plus trotuarele dintre UNArte și MNLR (Muzeul Național al Literaturii Române din București). La Black Habit (Calea Griviței nr.77), într-un decor luminat de un sfeșnic cu 12 brațe, începând de luni, 19 iunie 2023, și până sâmbătă, 24 iunie 2023, în fiecare seară, între orele 20.00 - 21.00, are loc un proiect exclusivist, V.I.P. - Vin. Intimitate. Poezie, unde doar câte 16 spectatori pe ediție vor putea rezona cu poeziile citite de 6 poeți români contemporani - Bogdan O. Popescu (luni, 19 iunie 2023), Ioana Crăciunescu (marți, 20 iunie 2023), Iulian Tănase (miercuri, 21 iunie 2023), Magda Cârneci (joi, 22 iunie 2023), Rozana Mihalache (vineri, 23 iunie 2023) și Dan Mircea Cipariu (sâmbătă, 24 iunie 2023). Amfitrionii proiectului V.I.P. - Vin. Intimitate. Poezie sunt Chris Simion - Mercurian și Dan Mircea Cipariu.

Bogdan O. Popescu s-a născut la 8 martie 1971, în București. A absolvit în anul 1989 Liceul "Gheorghe Lazăr" și în 1996 Facultatea de Medicină a Universității de Medicină și Farmacie "Carol Davila" din Capitală. A susținut două doctorate: primul referitor la moartea neuronală, la aceeași universitate, în anul 2000, și al doilea cu o teză despre mecanismele fiziopatologice ale bolii Alzheimer, la Institutul Karolinska din Stockholm, în anul 2004. Este medic neurolog la Spitalul Clinic Colentina și profesor universitar la Universitatea de Medicină și Farmacie "Carol Davila" din București. În anul 2007 a obținut premiul "Victor Babeș" al Academiei Române pentru cercetări în domeniul neuroștiințelor. A debutat în presa literară în 1987, în Suplimentul Literar-Artistic al Scânteii Tineretului (SLAST) și a publicat după aceea în numeroase reviste literare. Volume de versuri publicate: La revedere, prințesă, editura Vinea, 1995, carte distinsă cu Marele premiu "Ion Vinea" pentru debut literar, Marfă (antologie colectivă, împreună cu Dan Mircea Cipariu, Florin Dumitrescu, Sorin Gherguț și Dan Pleșa), editura Salut, 1996, Poemul de gardă, editura Celsius, 1999 și LiterNet, 2009 (disponibil aici), Pisica neagră, pisica moartă (împreună cu Traian T. Coșovei), editura Crater, 2001, Leul de după extravaganțe, editura Cartea Românească, 2002, Mașinăria de uitare, editura Național, 2004, Poeme în loc de tutun, editura Brumar, 2007, Aerobiciclete, editura Brumar, 2010 (premiul ASB pentru poezie, 2011), Cartea dragostei, editura Humanitas, 2014, Cartea Războiului, Editura Vellant, 2022. În anul 2011 a publicat volumul de proză scurtă Viață de aruncat la editura Polirom. A fost tradus în suedeză, participând la antologia de poezie Om jag inte får tala med någon nu, editura Tranan, 2011 și la antologia de proză scurtă românească Skräpliv, editura 2244, 2013. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România din 2002.

21:30 - A labyrinthine trail - UNARTE curte, Durata: 1h
Internațional - Salzburg
Concept și Coregrafie: Shang-Jen Yuan & Cristina Uta
Distribuție: Shang-Jen Yuan & Cristina Uta
Durata: 1h
Am vrut să creez un scenariu de spectacol de teatru-dans pornind de la Biblioteca Babel, nuvela scriitorului și bibliotecarului argentinian Jorge Luis Borges, pentru a reprezenta senzația unei normativități a excesului de informație, unde interminabilul drum în exil către o ordine în această bibliotecă nedefinită, poate chiar infinită, poate fi lung și dureros. Biblioteca Babel aduce împreună idei despre infinit și natura paradoxală a lumii. Cu toate acestea, biblioteca nu este, tehnic vorbind, "infinită", din moment ce numărul de cărți este unul finit. Această impresie este dată doar de faptul că numărul de posibilități date de conținuturile cărților devine enorm, luând în calcul potențialele combinații și aranjamente ale acestora.
Intenția coregrafiei pe care o prezint este să realizez o formă a acestei biblioteci pe scenă, folosind dansul ca limbaj pentru a prezenta ideea că șansele de a face orice progres în căutarea noastră de "a înțelege" lumea sunt aproape de zero, din simplul motiv că normele relativismului greșit înțeles nu sunt suficiente pentru a descifra această lume. Poate că, realistic vorbind, ar trebui să privim aceste reflecții ca pe niște practici și emoții care să ne ajute să ne construim propriile lumi. Anumite diferențe și discrepanțe contează mai mult, altele mai puțin. Ce contează cel mai mult, însă, este dacă e cu adevărat important contrastul dintre o idee și alta, dacă un grup și un altul pot continua să conviețuiască și dacă există probleme ce trebuie adresate pentru a putea evita încă o "confuzie de limbă" în contextul Turnului Babel.

Marți, 20.06.2023
19:00 - Respiro - Vacanță pe acoperiș - TDR sala Ion Băieșu, Durata: 1h 50min
Producție: Respirocomp.
Regie: Corina Dragomir
Scenografie: Ileana Zirra
Distribuție: Ada Navrot, Ioana Abur, Laura Vasiliu, Cătălina Nichitin, Dorin Enache
Costume: Bianca Popp
Proiecții Video: Teona Galgoțiu Și Teodora Roșu
Durata: 1h 50min
Plasat într-un decor minimalist, compus din pânze albe, pe care se proiectează amintiri dintr-o viață anterioară, spectacolul nostru este o comedie dulce-amară despre trei cumnate hotărâte să se confrunte cu provocările unui nou început, pe un acoperiș. Însă dincolo de ușile încuiate ale casei, trecutul pândește din umbră și amenință să le invadeze prezentul. Iar apariția unui cuplu de tineri avocați riscă să le expună secretele atât de bine păzite. Treptat, motivele așa-zisei lor vacanțe de pe acoperiș ne pun față în față cu unul dintre subiectele tabu ale societății noastre: violența domestică asupra femeii. Un rollercoaster de emoții și răsturnări neașteptate de situații, o poveste despre auto-cunoaștere, despre puterea de a merge mai departe și despre speranță, o distribuție în care alchimia dintre forță și sensibilitate creează pe scenă o energie captivantă și dinamică.

20:00 - In Suspension - TDR sala Iosif Naghiu, Durata: 1h
Internațional: Polonia
Regie: Arti Grabowski
Distribuție: Monika Wachowicz
Text: Marta Paradecka, Monika Wachowicz Și Arti Grabowski
Echipa Tehnică: Grzegorz Król And Jarosław Fret
Univers Sonor: Mirosław Matyasik
Text Din Off: Amelia-Helena Mazur
Durată: 60 Min
In Suspension este un spectacol vizual și fizic deosebit de intim. Acesta încearcă, într-o formă dramatică, să abordeze subiectul tabu al afecțiunilor oncologice. Este o poveste despre strădania cu suferința, durerea și... speranța. Spectacolul este un epitaf pentru Marta Paradecka.
"În monodrama creată cu Arti Grabowski, Monika a adus un omagiu bunei sale prietene, Marta Paradecka (actriță și co-fondatoare a Teatr A Part), care a murit de cancer în 2018.
Spectacolul este bazat pe eseurile lui Susan Sontag, filosofia lui Karl Japsers și jurnalul Martei Paradecka. Acolo putem găsi toate acele emoții puternice cu care se confruntă oamenii ce suferă și familiile lor. Frica, neajutorarea, furia, suferința, pierderea demnității, doliul, depresia, obișnuința cu ce-i mai rău, dar și puterea imensă, determinarea și credința în imposibil.
Ființa umană își definește existența prin alegeri, prin abilitatea de a lua decizii în viața de zi cu zi. Conceptul de libertate include posibilitatea de a face alegeri; totuși, libertatea absolută nu există. Suntem limitați de multe relații, dificultăți, motive și rezultate. Viețile noastre continuă într-o anumită realitate, într-un anume context istoric și social, într-un anume corp cu posibilități și caracteristici determinate. E mereu dificil de înțeles că nu suntem capabili să le facem pe toate. Conform lui Karl Jaspers, în situații critice ne confruntăm cu limite și apoi conștientizăm cât de fragilă este viața. O boală gravă poate fi o situație în care să ne pierdem credința în voința individuală, ceea ce ne pune față în față cu imensa noastră neajutorare.
Partea bună e că la finalul spectacolului rămânem cu lumină, speranță și victorie. Există un impuls către viață, o viață mai valoroasă, o viață fără aleatoriu." - Aneta Zasucha "Na Stronie". Festiwal A Part. 2019

20:00 - V.I.P. - Vip. Intimitate. Poezie. - Black Habit, Durata: 1h
Ediția a XVI-a a Festivalului de Teatru Independent UNDERCLOUD, ce se va desfășura între 19-25 iunie 2023, se extinde pe Calea Griviței, în 7 spații creative și culturale, plus trotuarele dintre UNArte și MNLR (Muzeul Național al Literaturii Române din București). La Black Habit (Calea Griviței nr.77), într-un decor luminat de un sfeșnic cu 12 brațe, începând de luni, 19 iunie 2023, și până sâmbătă, 24 iunie 2023, în fiecare seară, între orele 20.00 - 21.00, are loc un proiect exclusivist, V.I.P. - Vin. Intimitate. Poezie, unde doar câte 16 spectatori pe ediție vor putea rezona cu poeziile citite de 6 poeți români contemporani - Bogdan O. Popescu (luni, 19 iunie 2023), Ioana Crăciunescu (marți, 20 iunie 2023), Iulian Tănase (miercuri, 21 iunie 2023), Magda Cârneci (joi, 22 iunie 2023), Rozana Mihalache (vineri, 23 iunie 2023) și Dan Mircea Cipariu (sâmbătă, 24 iunie 2023). Amfitrionii proiectului V.I.P. - Vin. Intimitate. Poezie sunt Chris Simion - Mercurian și Dan Mircea Cipariu.

Ioana Crăciunescu este actriță de teatru și cinema și poetă. În 1973 a absolvit Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică I. L. Caragiale din București și a devenit actriță a Teatrului Nottara. A publicat volumele: Duminica absent, Cartea Românească, București, 1980; Supa de ceapă, Editura Dacia, Cluj-Napoca, 1981; Iarna clinic, Cartea Românească, București, 1983; Mașinăria cu aburi, Editura Eminescu, București, 1984; Creștet și gheare, Cartea Românească, București, 1998; Supa de ceapă / Soupe à l'oignon, Editura Brumar, Timișoara, 2007; Mon general, Editura Tracus Arte, 2017, Piața Chibrit, Editura Charmides, 2017. În 2021, a publicat volumul de poezie Chit sau dublu, Editura Charmides, care a primit Premiul APLER -Cartea de Poezie a anului 2021. Filmografie: Actorul și sălbaticii (1975); Artista, dolarii și ardelenii (1980). Ioana Crăciunescu a jucat în producțiile Pullman paradis (1995), Mensonge (1993), Quelque part vers Conakry (1992), Întâmplări cu Alexandra (1989), Duminica în familie (1987), Să-ți vorbesc despre mine (1987), Femeia din Ursa Mare (1982), La capătul liniei (1982), De ce trag clopotele, Mitică? (1981), Ion: Blestemul pământului, blestemul iubirii (1979), Ediție specială (1978).

21:30 - Cosmic Latte - UNARTE curte, Durata: 1h 40min
Producție: Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică "I.L. Caragiale" București
Concept: Ștefan Lupu
Distribuție: Eduard Chimac, Mihnea Cârjan, Iulia Lupașcu, Ramona Niculae, Catinca Hanțiu, Bianca Marinescu, Vlad Furtună, Tony Macpela, Paula Pîrvu, Vlad Crudu, Ciprian Chiujdea, Antonia Scutaru
Asistent: Lăcrămioara Soare
Scenografie: Clara Ștefana
Sound Design: David Luncă
Video: Eugen Munteanu / Tony Macpela
Durata: 1h 40min

Miercuri, 21.06.2023
19:00 - Matca - TDR sala Ion Băieșu, Durata: 1h 45min
Internațional - Chișinău
Producție: Teatrul fără Nume Instituția Publică Centrul de Cultură și Artă GINTA LATINĂ - Chișinău
Text: Marin Sorescu
Regie: Mariana Cămărășan
Distribuție: Antonia Barancea, Galina Lazarenco, Anatol Burlacu, Ion Munteanu, Alexandru Dicusar, Nicoleta Zghibarță, Tudor Carapascal
Voce Dona Nobis Pacem - Taisia Calancea
Voce Digul de Marin Sorescu - Galina Lazarenco alături de Ion Munteanu, Anatol Burlacu, Tudor Carapascal, Alexandru Dicusar
Compoziție Muzicală și Sound Design: Alexandru Dicusar
Costume: Inga Botnariuc
Asistență Regie Artistică: Galina Lazarenco
Durata: 1h 45min
Proiect realizat cu sprijinul Institutului Cultural Român - Mihai Eminescu - Chișinău Fundației Marin Sorescu

După șapte zile au venit apele potopului pe pământ. Ploaia a căzut patruzeci de zile și patruzeci de nopți. Potopul a fost 40 de zile pe pământ. Apele au crescut și au ridicat corabia, și ea s-a înălțat deasupra pământului. Și toți munții înalți, care sunt sub cerul întreg, au fost acoperiți. Și a pierit orice făptură ce mișca pe pământ, păsările și vitele și fiarele, tot ce se târa pe pământ și toți oamenii. Tot ce era pe pământul uscat a murit. N-a rămas decât corabia. Și ce era în corabie.
(Geneza)
"Viață si moarte, realitate și imaginar, iubire și speranță și credință și ofrandă. Respingere sau coexistență - în singurătate sau împreună. Puterea de a suferi și iubirea de dincolo de moarte îl fac pe omul pus în situații limite să fie nelimitat în virtute, în gând, în aspirație. Irina - axul central al piesei Matca - luptă până la capăt conștientă de împlinirea misiunii de a da viață, devenind matrice unei lumi noi, creatoare de viață și sens. Prin sacrificiul ei se contopește cu spiritul divin participând la procreație. Numai prin jertfă și credință poate fi refăcuta relația cu Dumnezeu." Galina Lazarenco
"La început era Cuvântul [logos], și Cuvântul era cu Dumnezeu, și Cuvântul era Dumnezeu. Toate lucrurile au venit în existență prin El, și nimic din ce a venit în existență nu a venit în existență fără El. Logosul - ne leagă. De aceea, Sorescu repetă sintagma prin personajul Irinei că "toate lucrurile sunt legate între ele." Simt și cred că suntem creați pentru conexiune. "Viața și moartea omului sunt în puterea limbii." (Prov:18:21) Fie că murim, fie că ne naștem, sau renaștem - Cuvântul nu va muri niciodată." Antonia Barancea
"Și copilul respira. Copilul care respiră azi sunt eu." Mariana Cămărășan

20:00 - Neighborhood 3 - TDR sala Iosif Nahiu, Durata: 1h 20min
Producție: Point
Text: Jennifer Haley
Regie: Eugen Gyemant
Distribuție: Irina Antonie, Cabiria Morgenstern, Lucian Iftime, Dan Rădulescu/ Andrei Gîlcescu
Scenografie: Maria Nicola
Light&Sound Design: Dragoș Petrișor
Artwork: Irina Bako
Durata: 1h 20min
Când ești copil nu faci diferența între joc și joacă. Apoi crești și înțelegi că, spre deosebire de joacă, jocul are reguli. Iar părinții nu se mai joacă, sunt doar prinși într-un joc. Mai mare, cu mai multe reguli. Și cel mai tare te sperie gândul că ai putea ajunge precum ai tăi.
Când ești părinte nimic nu te înspăimântă mai mult decât gândul la cum și-ar putea face rău copilul tău. Așa cum într-un film de groază asiști, fără să poți interveni, la experiențele terifiante ale personajelor, în relația cu copilul ajungi să ai aceeași senzație de neputință. Deși vezi pericolul, nu poți schimba cursul lucrurilor. Apoi te îndoiești de propriile convingeri, de tot ceea ce ți se părea evident și real.
Care este, deci, realitatea?
Cât de reală este lumea în care trăiești tu?
Cum te poți elibera și cât de periculoasă este libertatea?
Neighborhood 3 este ca un joc pe calculator, în care, dacă intri, poți găsi o ieșire din labirintul acestor întrebări.

20:00 - V.I.P. - Vip. Intimitate. Poezie. - Black Habit, Durata: 1h
Ediția a XVI-a a Festivalului de Teatru Independent UNDERCLOUD, ce se va desfășura între 19-25 iunie 2023, se extinde pe Calea Griviței, în 7 spații creative și culturale, plus trotuarele dintre UNArte și MNLR (Muzeul Național al Literaturii Române din București). La Black Habit (Calea Griviței nr.77), într-un decor luminat de un sfeșnic cu 12 brațe, începând de luni, 19 iunie 2023, și până sâmbătă, 24 iunie 2023, în fiecare seară, între orele 20.00 - 21.00, are loc un proiect exclusivist, V.I.P. - Vin. Intimitate. Poezie, unde doar câte 16 spectatori pe ediție vor putea rezona cu poeziile citite de 6 poeți români contemporani - Bogdan O. Popescu (luni, 19 iunie 2023), Ioana Crăciunescu (marți, 20 iunie 2023), Iulian Tănase (miercuri, 21 iunie 2023), Magda Cârneci (joi, 22 iunie 2023), Rozana Mihalache (vineri, 23 iunie 2023) și Dan Mircea Cipariu (sâmbătă, 24 iunie 2023). Amfitrionii proiectului V.I.P. - Vin. Intimitate. Poezie sunt Chris Simion - Mercurian și Dan Mircea Cipariu.

Iulian Tănase s-a născut pe 3 septembrie 1973 la Moinești, Bacău. A absolvit Academia de Studii Economice Bucureşti în 1999, și Facultatea de Filosofie, Universitatea București, în 2010. A fost redactor la Academia Cațavencu (1997-2010) și Revista Kamikaze (2010-2011), și realizator de programe la Radio Guerrilla între 2004 și 2019. Este trainer de creative writing și storytelling (pentru adulți și copii) și realizator al podcastului RSS Reloaded. A susținut lecturi publice în China, Hong Kong, Germania, Austria, Italia, Slovenia, România. În 2009 a primit Premiul Hubert Burda pentru tineri poeți din Europa de Est (Offenburg, Germania), iar în 2011 Premiul 1+1+1=1 Trinitate / Literatură (Graz, Austria). Dintre volumele publicate în România: Îngerotica (1999), Poeme pentru orice eventualitate (2000), Iubitafizica (2002, 2003 - LiterNet, 2013), Sora exactă (2003, 2004 - LiterNet), Ochiul exploziv (2006), Abisa (2007, 2016), Adora (2009), Cucamonga (2011), Oase migratoare (2011), Manualul Îmblînzitorului de Cafele (2013), Teoria tăcerii (2015, 2018), Experimentul MAMATATA (2015), Aventurile lui Sacha în Castelul Fermecat (2017), Melciclopedia (2017), Extraordinara călătorie a ariciului Ariston (2019), Dumneziac (2019), Un animal necunoscut și alte patruzeci de povestiri (2021), Ce știm despre părinții noștri (coordonator, 2022), Aventurile lui Sacha în Țara Instrumentelor Muzicale Imaginare (2022). În străinătate a publicat volumele: Balkanische Alphabete (împreună cu Constantin Acosmei și Vasile Leac), traduceri de Sabine Küchler, Hans Till și Ernest Wichner, Wunderhorn, Heidelberg (2009); Aimétaphysique (la science des amours imaginaires), traducere de Valentina Butoescu, Éditions Le Coudrier, Belgia (2010); La Demonadologio, traducere în esperanto de Ionel Oneț, Eldonejo Bero, Rotterdam (2013); Abgrunde, traducere de Ernest Wichner, Brueterich Press, Berlin (2018). În curs de apariție: Sessizlik teorisi (Teoria tăcerii), traducere în turcă de Arzu Oren (Epona, Istanbul).

21:30 - Pe aici se evadează... Alergați? - UNARTE curte, Durata: 1h 15min
Producție: Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică "I.L. Caragiale" București
Concept și Coregrafie: Anca Stoica
Distribuție: Andreea Vălean, Sofia Sitaru-Onofrei, Bianca Ardeleanu, Ada Anghel, Tamara Găgeatu, Andreea Vasilescu, Nelly Georgieva, Anca Stoica, Sergiu Diță, Dennis Ilie, Dorin Eremia
Univers sonor: Daniel Stănciucu
Muzica: CoH, Daniel Stănciucu, Felicia Atkinson, Kronos Quartet
Scenografie: Ecaterina Tudosă
Light Design: Ionuț Dumitrașcu & Ramona Coarnă
Afiș și Grafică: Ana Pascu
Nerecomandat persoanelor sub 15 ani
Spectacolul conține efecte stroboscobice și nu este recomandat persoanelor diagnosticate cu epilepsie
.
Spectacolul e bazat pe ideea unui iad personal, un univers al coșmarului, aflat la limita dintre normal și patologic. Se explorează un corp al traumei, cu funcții de victimă și călău. Un vis distorsionat ce își are rădăcinile în caracterul performativ al traumei și constituie paradoxul inerent acesteia: trauma este un eveniment la limita dintre existența umană și imaginație. Se propune o realitate distorsionată, care este de cele mai multe ori un spațiu mental. Iadul devine un spațiu luminos, cotidian, o cameră mobilată din care nu poți să ieși.

Joi, 22 iunie 2023
19:00 - (In)dependenții sau Homo Sapiens Non Urinat in Ventum - TDR sala Iosif Naghiu, Durata: 1h 10min
Producție: Ideea77, unteatru, Centrul Replika, Teatrul LUNI de la Green Hours
Regie: Catinca Drăgănescu
Text: Catinca Drăgănescu
Distribuție: Mihaela Rădescu, Florina Gleznea, Andrei Raicu
Muzica și Sound Design: Andrei Raicu
Orchestrație Vocală: Andrei Dinescu
Light Design: Alexandros Raptis
Durata: 1h 10min
Un eseu performativ de Catinca Drăgănescu
La inițiativa Idea77, trei spații independente din București, reprezentative pentru sectorul performativ local, foarte diferite ca viziune și mod de funcționare au pus împreună oameni și resurse pentru a realiza un spectacol despre condiția lucrătorului cultural independent din România. Ca urmare a unei explorări intime a poveștilor ce au însoțit geneza acestor organizații, a oamenilor din spatele și din fața lor, și a provocărilor și problematicilor cu care se confruntă acestea în prezent, a rezultat un eseu performativ tragi-comic, onest și pe alocuri ireverențios: un fel de portret al artistului în mizerie, care se pune pe sine și motivațiile sale în discuției, în aceeași măsură în care chestionează și sistemul în care e constrâns să activeze. Fie că alegem să ȋi spunem teatru independent sau privat, alternativ sau underground, fie că alegem să ne numim artiști sau lucrători culturali sau artiști-producători, ceea ce unește toate aceste experiențe este că în centrul lor se află niște oameni care se ambiționează să creadă, să facă, să pună ȋn mișcare. Spectacolul ăsta este despre ei.
"Am făcut proiectul ăsta pentru că nu mai puteam să nu vorbesc despre ceva ce îmi ocupă foarte mult spațiu mental. Ceea ce am ales să punem pe scenă este produsul discuțiilor noastre, experiențelor noastre, istoriilor noastre combinate, un proiect autoreflexiv în care ne explorăm condiția de artiști sau lucrători culturali independenți, și râdem de ea, și ne enervăm, ca să nu plângem, ca să nu ne plângem, ca să facem ceva cu toată furia acumulată înăuntru înainte să ne blazăm, sau ca să nu ne blazăm, sau ca să nu devenim cinici și ca să nu ne lăsăm pradă inerției. E un exercițiu de sinceritate despre cum se simte independența sau freelancingul sau statutul de liber profesionist în cultură. Sper să ridice întrebări, sper să deschidă discuții." Catinca Drăgănescu, regizoare.
O inițiativă Idea77 realizată în parteneriat cu unteatru, Centrul de Teatru Educațional Replika, Teatrul LUNI de la Green Hours
Proiectul face parte din platforma Microistoria performativă a lucrătorului cultural independent ȋn România și reprezintă un demers de auto-reprezentare cu mijloace artistice și arhivare performativă.

***
Proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.
Proiect finanțat din fonduri nerambursabile din bugetul local al Sectorului 5 al Municipiului București prin Centrul Cultural și de Tineret "Ștefan Iordache", prin programul de finanțare nerambursabilă în anul 2021, în baza Ordonanței nr. 51/1998 privind sistemul de finanțare a programelor, proiectelor și acțiunilor culturale din fonduri publice alocate pentru activități nonprofit de interes general.


20:00 - V.I.P. - Vip. Intimitate. Poezie. - Black Habit, Durata: 1h
Ediția a XVI-a a Festivalului de Teatru Independent UNDERCLOUD, ce se va desfășura între 19-25 iunie 2023, se extinde pe Calea Griviței, în 7 spații creative și culturale, plus trotuarele dintre UNArte și MNLR (Muzeul Național al Literaturii Române din București). La Black Habit (Calea Griviței nr.77), într-un decor luminat de un sfeșnic cu 12 brațe, începând de luni, 19 iunie 2023, și până sâmbătă, 24 iunie 2023, în fiecare seară, între orele 20.00 - 21.00, are loc un proiect exclusivist, V.I.P. - Vin. Intimitate. Poezie, unde doar câte 16 spectatori pe ediție vor putea rezona cu poeziile citite de 6 poeți români contemporani - Bogdan O. Popescu (luni, 19 iunie 2023), Ioana Crăciunescu (marți, 20 iunie 2023), Iulian Tănase (miercuri, 21 iunie 2023), Magda Cârneci (joi, 22 iunie 2023), Rozana Mihalache (vineri, 23 iunie 2023) și Dan Mircea Cipariu (sâmbătă, 24 iunie 2023). Amfitrionii proiectului V.I.P. - Vin. Intimitate. Poezie sunt Chris Simion - Mercurian și Dan Mircea Cipariu.

Magda Cârneci este scriitoare, critic de artă, traducător și manager cultural. După Revoluția din decembrie 1989, ea s-a implicat activ în viața politică și culturală din România. A făcut un doctorat în istoria artei la Paris în 1997. Ca activist socio-cultural, ea a fost președintă a GDS (Grupul pentru Dialog Social) și a PEN Club România. Este membră a Parlamentului Cultural European (ECP) și a Parlement des Ecrivaines Francophones (PEF). A publicat multe cărți de poezie, eseu, proză și istoria artei. Poemele ei au fost traduse în numeroase limbi și au apărut în diverse antologii. Are volume de poezie traduse în franceză, olandeză, spaniolă, iar în engleză i-au apărut două volume (Chaosmos, 2006, și A Deafening Silence, 2017). Romanul ei feminist FEM a fost nominalizat la diverse premii în România, a fost tradus în franceză în 2018 și în engleza americană în 2021, iar în 2022 a fost finalist la PEN America Translation Award. In 2019 ea a primit Legiunea de Onoare din partea Statului Francez.

20:30 - Cum m-am lăsat de gândit - TDR sala Ion Băieșu, durata: 2h
Text: adaptare după Hannes Stein și Tom Hodkinson
Regie: Anca Sigartău
Distribuție: Anca Sigartău, Răzvan Krem Alexe
Durata: 2h
"Cum m-am lăsat de gândit", fals tratat de non-gândire
De obicei, suntem îndemnați să ne lăsăm de fumat, de alcool, droguri sau sex. Acum suntem învățați să nu mai forțăm neuronii. Gândirea dăunează grav carierei!
Te-ai întrebat vreodată cum ar fi dacă ai putea să trăiești într-o stare de fericire perpetuă? Ba mai mult chiar, ce-ai spune dacă această stare ar putea fi obținuta cu o pastilă mai banală decât o simplă aspirină? Nu-i așa că toate problemele tale ar fi rezolvate? Nu-i așa că ai fi extrem de bucuros să scapi de toate grijile, stresul, întrebările existențiale? Nu-i așa că ai fi bucuros să scapi de gândit?
Anca Sigartău și Răzvan Krem Alexe lansează un apel către "intelectualii obosiți" îndemnându-i să abandoneze gândirea în favoarea unei vieți lipsite de orice efort intelectual. Cei doi oferă chiar și câteva soluții - aproximativ nouă la număr - care să le ușureze celor interesați demersul. Cum m-am lăsat de gândit, după o idee de Hannes Stein si Tom Hodkinson, este o falsă pledoarie în favoarea non-gândirii și inacțiunii. Un pretext de care cei doi actori se folosesc admirabil pentru a stimula în fapt ceea ce ne transformă în ființele admirabile lăsate de Dumnezeu și anume gândirea.
Spectacolul vorbește tinerilor (dar nu numai tinerilor...) pe limba lor determinându-i să se implice, oglindind cu adevărat tragedia lipsei de inițiativă. Este un spectacol care pune întrebări și care oferă soluții, care stârnește emoții și mai presus de toate care te determină să gândești.
Un spectacol în care întâlnim pe scenă doi artiști diferiți, dar cu un mesaj comun, dovedindu-se că oricât de diverși am fi, arta este un alt strigăt, o dorință de a zgudui societatea din nepăsarea cu care ne otrăvește viața.

21:30 - Visul unei nopți de vară - UNARTE curte, Durata: 2h
Text: William Shakespeare
Producție: Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică "I.L. Caragiale" București
Regie: Mihaela Sârbu
Scenografie: Sabina Reus
Mișcare scenică: Andreea Duță
Light Design: Sabina Reus și Vlad Lăzărescu
Sound Design: Adrian Piciorea, Robert Găgeată, Daniel Stănciucu
Distribuție:
Tezeu: Vlad Tudoran / Cătălin Vîlcu
Egeu: Daniel Stănciucu / Radu Tirim
Lisandru: Ștefan Radu / Rareș Ularu
Demetrius: Constantin Maxinese / Sven Răducanu
Filostrat: Daniel Stănciucu / Radu Tirim
Fundulea: Vlad Tudoran / Cătălin Vîlcu
Stan Suflete: Sergiu Radu
Mitru Chitră: Ștefan Radu / Rareș Ularu
Dudă Botgros: Mihnea Chelu / Constantin Maxinese / Sven Răducanu
Hassan: Omer Faruk Ertugrul
Hipolita: Alexandrina Rusu
Hermia: Paula Pîrvu / Antonia Scutaru
Helena: Eliza Oancea / Gloria Radu
Oberon: Adrian Rîmboacă
Titania: Aisha Scalari / Bianca Tabacu / Mara Vicol
Puck: Daniel Stănciucu / Radu Tirim
Zâna șefă: Mara Popovici
Zânele: Eliza Oancea / Paula Pîrvu / Gloria Radu / Aisha Scalari / Antonia Scutaru / Bianca Tabacu / Mara Vicol
Durata: 2h
Într-o noapte din miezul verii, în piesa lui Shakespeare, patru tineri se aventurează într-o pădure, pentru a-și salva sau găsi dragostea adevărată. Drumurile lor se intersectează cu cele ale zânelor conduse de Titania și Oberon, un cuplu în a cărui ceartă va fi atras și Fundulea, vedeta unui grup de actori amatori, care repetă o piesă de teatru pe unde apucă.
În versiunea noastră, misterioasa noapte se lasă chiar peste noi, în contemporaneitate, în hotelul Atena, unde Tezeu urmează a se căsători cu Hipolita. Dar când spiritele nopții pun stăpânire pe acest spațiu, Dj-ul Puck orchestrează o serie întreagă de încurcături, ce se vor destrăma abia în orele dimineții, atunci când toate lucrurile vor reveni în făgașul lor firesc. După cum spune tot Shakespeare, totul e bine când se termină cu bine, și așa sperăm să fie: anume în hohotele - de râs! - stârnite de spectacolul angajaților lui Tezeu.

Vineri, 23.06.2023
20:00 - Individual Compus - TDR sala Iosif Naghiu, Durata:55min
Text: Andrei Măjeri
Producție: Asociația HEARTH
Regie: Andrei Măjeri
Distribuție: Bogdan Iancu
Coregrafie: Sergiu Diță
Muzica: Adrian Piciorea
VIDEO, Light DESIGN: Andrei Măjeri
Durata: 55min
Nerecomandat persoanelor sub 16 ani!
Într-o permanentă fugă, protagonistul glisează cu mult umor printre obiceiuri casnice, voyeurism, job într-o corporație, relații colegiale bizare, un libido exacerbat și o fascinație ierarhică soră cu patologia. Deși pare o alergare zilnică, Individual Compus este un sprint final. O răsturnare a stupului, din care analizăm doar o albină.

20:00 - V.I.P. - Vip. Intimitate. Poezie. - Black Habit, Durata: 1h
Ediția a XVI-a a Festivalului de Teatru Independent UNDERCLOUD, ce se va desfășura între 19-25 iunie 2023, se extinde pe Calea Griviței, în 7 spații creative și culturale, plus trotuarele dintre UNArte și MNLR (Muzeul Național al Literaturii Române din București). La Black Habit (Calea Griviței nr.77), într-un decor luminat de un sfeșnic cu 12 brațe, începând de luni, 19 iunie 2023, și până sâmbătă, 24 iunie 2023, în fiecare seară, între orele 20.00 - 21.00, are loc un proiect exclusivist, V.I.P. - Vin. Intimitate. Poezie, unde doar câte 16 spectatori pe ediție vor putea rezona cu poeziile citite de 6 poeți români contemporani - Bogdan O. Popescu (luni, 19 iunie 2023), Ioana Crăciunescu (marți, 20 iunie 2023), Iulian Tănase (miercuri, 21 iunie 2023), Magda Cârneci (joi, 22 iunie 2023), Rozana Mihalache (vineri, 23 iunie 2023) și Dan Mircea Cipariu (sâmbătă, 24 iunie 2023). Amfitrionii proiectului V.I.P. - Vin. Intimitate. Poezie sunt Chris Simion - Mercurian și Dan Mircea Cipariu.

Rozana Mihalache - poetă, jazz & cats mama.
S-a născut într-o zi de joi, 10 noiembrie 1988, la București.
Pînă la 18 ani, a crescut într-un sat nemacondian aflat la 18 km de Capitală.
Pînă în prezent, a murit multe morți mici.
Din 2009 și pînă în clipa de față a colaborat cu publicațiile: Dilema Veche, Observator Cultural, Jurnalul Național, Revista Cultura, FilmMenu. A semnat interviuri cu: Leonard Cohen, Roscoe Beck, Solomon Marcus, Salman Rushdie, Attila Bartis.
Tot din 2009 și pînă în prezent îi sînt publicate povestiri pe LiterNet.ro, iar în 2015 intră în antologia "Literatură Fresh", publicată sub egida ICR Praga - "Scriitori LiterNet traduși în cehă". În 2011 a absolvit Universitatea Națională de Teatru și Film I.L. Caragiale, București | Facultatea de Film, secția Comunicare Audiovizuală. Din aprilie 2011, este coordonator artistic al Green Hours jazz&theatre-café... și creator de afișe... și măturător de scenă... și regizor tehnic etc. etc. etc. Din 2016 este director artistic al Green Hours JAZZ Fest.
Este asistent coordonator proiect al "Unfinished Conversations on the Weight of Absence" - participarea României la cea de-a 58-a Expoziție Internațională de Artă: La Biennale di Venezia, 2019. Tot în 2019 (noiembrie) a debutat cu Sunt aici, Editura CDPL (Casa de Pariuri Literare), volum de nepoeme - inspirate de Leonard Cohen și ilustrate de Cătălina Flămînzeanu (nominalizare la Premiul "Mihai Eminescu" - secțiunea Debut). Anul 2020 îi aduce o invitație la ediția a XII-a a Maratonului de Poezie și Jazz, o lectură în cadrul Enjoy Jazz Festival - Heidelberg, Germania, precum și o nouă apariție editorială: volumul colectiv Izolare forțată - Casa de pariuri literare. În 2021 coordonează volumul Fenomenul Green Hours și susține sus și tare că "sexul autorului, la fel ca sexul îngerului, chiar nu contează" în antologia În căutarea cititorului pierdut (ambele editura Casa de pariuri literare). În prezent învață să respire sub apă, fuge de ea însăși, scrie despre jazz & more în Zile și Nopți și pregătește lansarea celui de-al doilea volum de (ne)poeme: Tu știai că există / O balenă / Solitară / În oceanul Pacific / Al cărei strigăt atinge frecvențe / Atât de înalte / Încât nimeni din specia ei / Nu o poate auzi?

21:30 - Peștii dorm? - UNARTE curte, durata: 1h 15min
Text: Jens Raschke
Producție: Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică "I.L. Caragiale" București
Traducere: Ciprian Marinescu
Regie: Tania Drăghici
Distribuție: Bianca Marinescu
Scenografie: Mădălina Mihai
Asistență Regie: Ariana Paul
Adaptare Muzicală: Selina Colceru și Bianca Marinescu
Universul Sonor: Andrei Lăcraru
Ilustrația Muzicală: Victor Ion
Light Design: George Zamfir/ Cristian Șerban
Afiș: Maria Constantin
Durata: 1h 15min
Peștii dorm? este un spectacol profund și sensibil, în care tema pierderii cuiva drag este ascunsă sub masca unui univers colorat și plin de povești, în care unii eroi, deși nu sunt nemuritori, devin prilej de aducere aminte că problemele mari și serioase își găsesc alinare.

Sâmbătă, 24.06.2023
20:00 - M.Ibrahim et les fleurs du Coran - Teatrul Bulandra, sala Toma Caragiu, Durata: 1h 30min
Internațional - Paris
Producție: Théâtre Rive Gauche
Regie: Anne Bourgeois
Producție: Théâtre Rive Gauche
Text: Eric-Emmanuel Schmitt
Distribuție: Eric-Emmanuel Schmitt
Photo Credit: L'ombre D'un Instant
Durata: 1h 30min
Paris, anii '60. Momo, un băiat evreu de 12 ani devine prietenul unui băcan arab bătrân de pe strada Bleu pentru a scăpa dintr-o familie fără iubire. Dar aparențele sunt derutante: Domnul Ibrahim nu este arab, strada Bleu nu este bleu, iar viața obișnuită nu este chiar atât de obișnuită. Cum să scapi de singurătate, de blestemul nenorocirii? Cum să înveți să zâmbești? Povestea duioasă a unui puști deschis și a băcanului arab de pe a sa stradă prinde viață prin interpretarea excepțională a autorului. Un text care a făcut turul lumii, publicat în peste 50 de țări și jucat în toate aceste limbi.
"Un spectacol plin de subtilitate, finețe și delicatețe. (...) Domnul Schmitt este excelent. (...) Un moment frumos de grație." - Blog de la cour au jardin (15.09.2018)

20:00 - V.I.P. - Vip. Intimitate. Poezie. - Black Habit, Durata: 1h
Ediția a XVI-a a Festivalului de Teatru Independent UNDERCLOUD, ce se va desfășura între 19-25 iunie 2023, se extinde pe Calea Griviței, în 7 spații creative și culturale, plus trotuarele dintre UNArte și MNLR (Muzeul Național al Literaturii Române din București). La Black Habit (Calea Griviței nr.77), într-un decor luminat de un sfeșnic cu 12 brațe, începând de luni, 19 iunie 2023, și până sâmbătă, 24 iunie 2023, în fiecare seară, între orele 20.00 - 21.00, are loc un proiect exclusivist, V.I.P. - Vin. Intimitate. Poezie, unde doar câte 16 spectatori pe ediție vor putea rezona cu poeziile citite de 6 poeți români contemporani - Bogdan O. Popescu (luni, 19 iunie 2023), Ioana Crăciunescu (marți, 20 iunie 2023), Iulian Tănase (miercuri, 21 iunie 2023), Magda Cârneci (joi, 22 iunie 2023), Rozana Mihalache (vineri, 23 iunie 2023) și Dan Mircea Cipariu (sâmbătă, 24 iunie 2023). Amfitrionii proiectului V.I.P. - Vin. Intimitate. Poezie sunt Chris Simion - Mercurian și Dan Mircea Cipariu.

Dan Mircea Cipariu (născut la 7 septembrie 1972, București), licențiat al Universității București, Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, scriitor, jurnalist și manager de proiecte și programe culturale. A debutat în presa literară în 1988 (SLAST), iar editorial, în 1999, cu volumul Hai să ne-ntâlnim pe site sâmbătă seara (editura Libra, reeditat de LiterNet în 2009). În 2007, volumul său de poeme Tsunami (editura Brumar), 2006, a primit Premiul Asociației Scriitorilor din București. În 2008, a inițiat și coordonat proiectul Scriitori pe Calea Regală, iar din 2009 până în prezent, proiectul Maratonul de poezie și jazz. Între, 2011 și 2023, de Ziua Culturii Naționale, a inițiat și coordonat proiectul Gala Tinerilor Scriitori/ Cartea de poezie a anului. Este fondatorul și președintele asociației Euro Culturart, ce deține o galerie dedicată tinerilor artiști vizuali din Europa - "Atelier 030202", coordonată de artistul vizual Mihai Zgondoiu. Este editorul www.agențiadecarte.ro , spațiu virtual în care sunt prezentate la zi evenimentele de carte și artă. Este președintele Opera Scrisă.Ro, societate de gestiune a drepturilor de autor. Volumul său singurătatea vine pe facebook, publicat în anul 2012 la Editura Tracus Arte din București, este considerat de editorul Cosmin Perța "unul dintre cele mai bune volume de poezie ale anului 2012 și nu numai". În 2020, a primit titlul de doctor în filologie pentru lucrarea Tipare ale imaginii poetice, sub coordonarea prof. univ. dr. Silviu Angelescu, la Școala Doctorală a Facultății de Litere, Universitatea din București. A predat cursuri de scriere creativă la Universitățile din Belgrad și Novi Sad, la Muzeul Național al Literaturii Române din București și în programele Centrului Cultural Arad și ale Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER). În 2022, a publicat volumul META VERS, editura Vellant, însoțit de 7 desene de Mihai Zgondoiu. În 2023, publică volumul Gloria Veselia și Ursulețul Cipi, editura Ars Libri, cu ilustrații de Raluca Neferu.

20:00 - Medeea. Furie - TDR sala Iosif Naghiu, durata: 1h 35min
Producție: Teatrul Apropo
Regie: Radu Popescu
Distribuție: Valentina Zaharia, Denis Hanganu, Lucian Pavel, Fulvia Folosea, Sidonia Doica
Scenografie: Diana Miroșu
Muzică: Adrian Piciorea
Mișcare Scenică: Teodora Tudose
Multimedia: Diana Butnaru
Durata: 1h 35min
Spectacol nerecomandat persoanelor sub 14 ani (limbaj licențios)!
Spectacolul reinterpretează mitul antic al Medeei și transformă relațiile de forță dintre personajele tragediei, din perspectiva unor întrebări contemporane. Ce înseamnă să fii "un părinte bun"? Cum gestionăm tensiunile care se nasc între viața personală de adult și sacrificiile presupuse de creșterea copiilor? Cât de rațional poate fi omul în fața emoțiilor sale? "Ca spectator ești la fel de câștigat ca un actor care a fost în forma vieții lui, care și-a dat sufletul pe scenă și a izbutit." - Dan Boicea, redactor șef Ziarul Metropolis
"Valentina a reușit un lucru formidabil, în opinia mea. A reușit s-o scoată cumva pe Medeea din mizeria destinului ei de ucigașă a tuturor celor care se opun marii ei iubiri pasionale pentru un bărbat. [...] Decorurile [...] sunt absolut impresionant puse în valoare de o proiecție de lumini foarte bine realizată, care te pătrunde prin ferestrele sufletului direct în intestine." - Georgiana Gheorghe, redactor Business Magazin
Spectacolul Medeea: Furie a fost finanțat de către Administrația Fondului Cultural Național, în cadrul Sesiunii de proiecte I / 2021. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Duminică, 26.06.2023
18:00 - One for sorrow - TDR sala Iosif Naghiu, durata: 1h 30min
Producție: Compania Distinkt
Regie: George Lepădatu
Scenografie: Arh. Ana-Maria Mănăilă
Sound Design: Andrei Raicu
Adaptare De: Diana Mănăilă
Video Mapping: Amir Hashim
Light Design: Tudor Costache
Tehnicial Lumini: Daria Ionescu
Tehnician Sunet: Teodora Sandu
Tehnician Video: Daniel Simion
Distribuție: Valentina Boldurescu, Sven Răducanu, David Mandache, Mia Ionescu, Yasmin Petroșanu
Durata: 1h 30min
În timpul unui atac terorist, Imogen se alătură unei campanii de ajutor pentru victime. Înainte ca frații ei să fie de acord, Omar ajunge la ușa casei lor cerând refugiu. Relația dintre patru frați este pusă la încercare. Principiile lor se vor dovedi false. Din cauza prejudecăților nimeni nu va mai privi obiectiv situația în care se află.

20:30 - Ce-i aia apă verde pe cerul gurii? 53 de stări - UNARTE curte, durata: 1h
Spectacol lectură
Pentru Grivița 53 - Primul teatru construit împreună
Cu: Nora Iuga și Angela Baciu
motto: (fragment)
A.ce vremuri ai mai trăit și tu, Norica!
N.(romantică) daaaa, mergeam la parăzile regale!
A.cu pălăriile tale fistichii?
N.ei, eram fetiță și îmi era frică să nu mă calce...
A.calul alb?
N.nu, nu ăla din Sibiu, ăla de pe tărâmul celălalt!
A.(serioasă) auzi, să nu mori încă, Noro, mergem la teatru! pe Grivița 53!
N.și crezi că ne lasă să și dansăm french-cancan?
A.poți face orice la vârsta ta!
N.ei, dacă eram la Moulin Rouge...
Ce-i aia apă verde pe cerul gurii? 53 de stări nu-i joacă nici rețetă compensată nu-i șotron nici starea vremii nu-i pălărie de fetru nici ciorap cu dungă nu-i baclava nici vagon de dormit nu-i acid acetilsacilinic nici vin de bordeaux e un pic din fiecare plus un lornion piața matache culegători de cărămizi mâncărimi pe limbă alte stări palpitații mumiile din cairo un poem pe-o talpă hodoronc tronc mă mănâncă palma stângă - (Angela Baciu)
Și duminică-n ianuarie mama m-a născut călare și mi-a prins în scutecel o rețetă de-ostropel două cepe cucuiete și-o poză cu două fete una-i angel radios alta-i nor năbădăios amazoane amazoane la castel în poartă iar au scos icoane două rândunici nici prea mari și nici prea mici și-n jur zeci de condimente într-un dolce far niente iubire și ură milă și tortură frică și curaj coșmar și miraj și puțin ulei și c-un strop de vin și-i gata salata de pus în castron pe care pe cine pă-l mic mititel de-ngrădește frumușel ori pă marele sultan că-i mai ortoman cu căciulă neagră de astrahan... unde-ai pus rețeta? mi-am pierdut borseta (Nora Iuga)

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus