august 2023
Festivalul de Film Anonimul 2023
Lungmetrajul iranian Terrestrial Verses / Ayeh haye zamini, scris și regizat de Ali Asgari și Alireza Khatami, a fost recompensat sâmbătă, 19 august, cu Trofeul Anonimul 2023.

Publicul Festivalului Internațional de Film Independent Anonimul a votat câștigătorii ediției cu numărul 20. Terrestrial Verses a primit marele premiu în valoare de 3.000 de euro, oferit de OTP Bank.

Filmul prezentat în premieră mondială în 2023 la Cannes în secțiunea oficială Un Certain Regard, prezintă povestea unor oameni obișnuiți care navighează prin constrângerile sociale, într-o serie de clișee și imagini pre-ilustrate. Ali Asgari a mai concurat pentru Trofeul Anonimul în 2016 cu Il Silenzio pe care l-a regizat împreună cu Farnoosh Samadi, iar în 2012 era prezent în competiția de scurtmetraj internațional cu Barbie.
Ali Asgari

Cele cinci lungmetraje de ficțiune care au concurat în 2023 pentru marele trofeu sunt: Fremont (Statele Unite ale Americii), regizat de Babak Jalali, Stella In Love (Franța), de Sylvie Verheyde, Terrestrial Verses (Iran), de Ali Asgari și Alireza Khatami, Légua (Portugalia, Franța, Italia), de Filipa Reis si João Miller Guerra, și The Quarrel (India), de Sanal Kumar Sasidharana. Selecția competiției de lungmetraje a fost realizată de Ludmila Cvikova.

Cel mai bun scurtmetraj românesc a fost ales Antrenamentul de noapte, de Bogdan Alexandru. Filmul a primit un premiu în valoare de 1.000 de euro, oferit de DACIN-SARA.
Premiul pentru cel mai bun scurtmetraj străin, tot în valoare de 1.000 de euro, a revenit filmului Amok (Ungaria-România), de Balázs Turai.
Acolo unde bărcile nu ajung, regizat de Vlad Buzăianu, este scurtmetrajul căruia Fundația Anonimul i-a acordat Premiul "Ovidiu Bose Paștină", în valoare de 1.000 de euro.

Competiția de scurtmetraje românești a cuprins 12 titluri, același număr de filme regăsindu-se și în cea de scurtmetraje internaționale. Selecția pentru ambele a fost realizată de criticul de film Ionuț Mareș.

Regizoarea de origine japoneză Naomi Kawase a fost omagiată cu Trofeul Anonimul pentru contribuția la frumusețea cinematografiei universale. Aceasta a acceptat premiul pe scena din Green Dolphin Camping în fața unui public care a depășit și de această dată 4.000 de persoane.
Naomi Kawase

Cea de-a 20-a ediție a Festivalului Internațional de Film Independent Anonimul, prezentată de actorul Sorin Miron, a avut loc în perioada 14-20 august 2023, la Sfântu Gheorghe (Delta Dunării).

Evenimentul a reunit, în afara filmelor din competiții, zece lungmetraje românești. Între ele, spectatorii festivalului au putut vedea, în premieră națională, cel mai nou film semnat de Radu Jude - Nu aștepta prea mult de la sfîrșitul lumii, recent premiat la Locarno. Tot înainte de lansarea în cinematografe au fost proiectate la Anonimul și Mammalia în regia lui Sebastian Mihăilescu, Tigru de Andrei Tănase, cel mai nou proiect regizoral al lui Liviu Mărghidan, Castelul Crăiței și filmele documentare Arsenie. Viața de apoi în regia lui Alexandru Solomon, Toate râurile se varsă în mare și marea nu se umple niciodată de Claudiu Mitcu și Între revoluții semnat de Vlad Petri.

Festivalul a debutat cu Kidnapped, cel mai nou film al lui Marco Belloccio - regizor deținător al primului Trofeu Anonimul, primit în 2004 pentru filmul său Buongiorno, note.

Proiecțiile tuturor filmelor din selecția Anonimul au avut loc în campingul Green Dolphin, în fața a mii de spectatori, și în cinematograful din Green Village, ocupat la capacitate maximă pe durata festivalului.

Vocația mea, filmul, programul destinat adolescenților din satele Deltei Dunării, a ajuns în 2023 la a doua ediție și s-a desfășurat între 15-20 august în cadrul Festivalului. Având un rol integrator în dezvoltarea comunității și, în mod special, în educarea și dezvoltarea tinerilor, atelierul le oferă participanților noi perspective în alegerea următoarelor etape de studiu.

Emanuel Pârvu (actor și regizor), Ionuț Mareș (critic de film, selecționer), Răzvan Popescu Mirceni (biologul marin care a participat și la filmul documentar Black Sea Gas: How They Did It ce a fost proiectat în 2023 în festival), Dan Hurduc (actor și muzician) și Miruna Berescu (producător de film, directorul Anonimul) s-au întâlnit și au discutat cu tinerii pe parcursul programului organizat de Asociația FAMart cu sprijinul E-ON România.

Anonimul 2023 a cuprins mai multe evenimente conexe. Cineaștii participanți la festival au luat parte la o discuție deschisă din seria Anonimul Talks care a adus publicul în dialog direct cu actorii Vlad Ivanov și Ilinca Manolache, regizorii Alexandru Solomon și Emanuel Pârvu, producătoarele Ada Solomon și Miruna Berescu, selecționerii Ludmila Cvikova, Ionuț Mareș și cineastul Laurențiu Damian - Președintele Uniunii Cineaștilor din România. Împreună au încercat să afle mai multe unii de la alții despre așteptările pe care le au fiecare și au identificat posibile soluții pentru a aduce filmul românesc mai aproape de un public mai larg.

Partener de tradiție al Festivalului, OTP Bank România a organizat acțiunea de ecologizare "Vrem o Deltă ca în filme" în cadrul căreia s-a mers pe canalele din apropiere de Sfântu Gheorghe împreună cu 30 de voluntari (spectatori ai festivalului dar și membri ai echipelor OTP Bank România și Anonimul) cu ajutorul cărora s-au colectat 28 de saci de deșeuri, însemnând peste 400 de kilograme de material ce urmează să fie reciclat.

Un alt eveniment conex l-a reprezentat cursul de prim ajutor ce a avut loc în cadrul festivalului cu sprijinul Groupama și al voluntarilor SMURD.

Publicul de la Sfântu Gheorghe a putut viziona show-ul hibrid al Trupei Dl Goe după albumul "Fata Morgana" a cărui muzică este ilustrată de o serie de clipuri care formează un film, iar gala de închidere Anonimul 2023 a fost urmată de un concert Șuie Paparude.

Mai multe detalii despre festival pot fi găsite pe: Website | Facebook | Instagram

***
OTP BANK și Birra Moretti prezintă ediția a 20-a a Festivalului Internațional de Film Independent Anonimul, eveniment organizat de Fundația Anonimul și Asociația FAMart.
Proiect cultural co-finanțat de Ministerul Culturii, Centrul Național al Cinematografiei, Consiliul Județean Tulcea, Uniunea Cineaștilor din România și Dacin Sara.
Partener principal: E.ON Energie Romania
Partener special: Domeniul Bogdan
Parteneri: Groupama, IT Bright Solutions
Cu sprijinul: Green Village, Green Dolphin Camping, Navrom Delta, Gebrüder Weiss, Mercure Bucharest City Center, iCover, Evergreen Concept, Film Festival, Coca-Cola, Costa Coffee, Bulldog, Casa Alb Albastră
Văzut de: Radio Guerrilla
Parteneri media principali: Agerpres, Republica
Parteneri media: Zile și Nopți, News.ro, Urban.ro, Libertatea, Films in Frame, Vice, Ziarul Metropolis, LiterNet, IQAds, Smark, Igloo, The Institute, CineFan, MovieNews, All About Romanian Cinema, Happ.ro, Munteanu Recomandă, Radio România Cultural, Happy Fish

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus