Academia Caţavencu / aprilie 2006
V-aţi întrebat vreodată cît durează dragostea? Analiştii sentimentali americani zic că dragostea ar dura vreo doi ani, timp în care reacţiile şi interacţiunile senzualo-chimice care se petrec între doi parteneri ar degenera nu într-o fisiune nucleară, ci într-un fîs nu-prea-clar.

Autorul piesei, pe care am văzut-o săptămîna trecută în Lăptărie, este mai generos: cică dragostea durează trei ani. Dragostea durează trei ani, adaptare după romanul cu acelaşi titlu al lui Frédéric Beigbeder, este o piesă cinică, crudă, cu mult umor, cu multe răsturnări (în pat) de situaţii, cu marşuri nupţiale, cu valsuri divorţiale, o piesă care, după ce o vezi, te pune cu adevărat pe gînduri: cît naiba durează dragostea? dragostea care durează trei ani o fi dragoste sau altceva? de ce se căsătoresc oamenii? de ce se mai căsătoresc oamenii care divorţează?

Cartea lui Beigbeder este plină de răspunsuri aforistice, semn că autorul a experimentat, poate, din plin, căsătoria şi divorţul: "Dacă nevasta îţi devine prietenă, e cazul să-i propui unei prietene să-ţi devină nevastă"; sau: "Dragostea ia sfîrşit atunci cînd nu te mai poţi întoarce"; sau: "În primul an - cumpărăm mobila, în al doilea an - mutăm mobila, în al treilea an - împărţim mobila".

Piesa regizată de Chris Simion este alertă, are multă culoare, petrecerea de divorţ (la care asistăm) are un ritm mult mai dinamic decît, să zicem, o nuntă, Cristi Iacob (Marc) joacă de parcă, pînă acum, ar fi ţinut-o din divorţ în divorţ, Toma Cuzin adună puncte după contrapuncte în meciul căsătorie vs divorţ, iar doamnele (Adriana Trandafir şi Mara Nicolescu) aduc pe scenă doze considerabile de tristeţe, lascivitate, graţie şi vanităţi iremediabil rănite, ingrediente necesare oricărei petreceri de divorţ care se respectă.

La sfîrşitul piesei, Lăptăria a vuit de aplauze, de mult n-am mai văzut atîtea palme la un loc, plesnindu-se una pe ailaltă. O piesă musai de văzut, însă grijă mare dacă sînteţi căsătoriţi: veţi afla multe lucruri neplăcute despre căsnicia voastră, băi, fericiţilor care sînteţi!

Dragostea durează trei ani, de Frédéric Beigbeder; regia: Chris Simion; cu: Cristi Iacob, Adriana Trandafir, Mara Nicolescu, Toma Cuzin; Lăptăria lui Enache.
De: Frédéric Beigbeder Regia: Chris Simion Cu: Cristi Iacob, Adriana Trandafir, Mara Nicolescu, Toma Cuzin

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus