octombrie 2023
Criza. Kit de supraviețuire
Teatrul Masca București
Criza. Kit de supraviețuire de Mihaela Michailov și David Schwartz
Concept și scenariu: Mihaela Michailov și David Schwartz
Contribuție dramaturgică: Anamaria Feraru
Muzică și versuri: Paul-Ovidiu Cosovanu
Mișcare scenică: Carmen Coțofană
Scenografie: Andrei Dinu
Distribuție: Anamaria Codiță, Anamaria Feraru, David Drugaru, Silvana Mihai, Vlad Ionuț Popescu.

"Semnat de doi dintre cei mai cunoscuți și apreciați creatori de teatru social din România, Mihaela Michailov și David Schwartz, cel mai nou spectacol de la Masca reprezintă o explorare profundă a amprentei lăsate de criza financiară din 2009-2012 asupra vieților mai multor generații de copii și adolescenți. Scenariul a fost dezvoltat în cadrul atelierelor de documentare și explorare a istoriilor personale și reprezintă un exercițiu de ficționalizare a poveștilor de familie și a experiențelor actorilor și actrițelor din spectacol. Criza. Kit de supraviețuire este despre copii care au crescut fără părinții lor, răspândiți peste tot în lume, muncind din greu ca să le asigure un viitor mai bun. Copii care și-au văzut părinții împovărați de credite, trăind cu datorii, într-o Românie adâncită în instabilitate și inechitate.

"Perspectiva copilului a fost mereu perspectiva narativă generatoare de paradoxuri și fragilități retrospective. Am păstrat în centrul scenariului de spectacol această perspectivă jucăușă, neliniștită, interogativă, dominată de multe angoase, de multe nesiguranțe, de multe așteptări. Le sunt extrem de recunoscătoare actorilor și actrițelor pentru generozitatea cu care și-au împărtășit poveștile. Cred cu tărie că performarea autoficțională are forța de a construi lumi reflexive și eliberatoare." - spune Mihaela Michailov, co-autoarea textului.

"Criza financiară și socială din anii 2009-2012 s-a definit ca punct nodal al unei generații. Această criză a provocat nu doar dificultăți economice, ci și crize intime - psihice, identitare, familiale. Spectacolul reușește să evidențieze modul în care aceste experiențe personale se intersectează cu evenimentele sociale majore, creând un tablou complex al vieții într-o lume marcată de crize. (...) Apocalipsa nu va veni, pentru că, foarte posibil, este deja aici. Așa că ceea ce ne rămâne de făcut e să ne gândim serios cum putem să facem față crizei perene împreună. Mi-ar plăcea ca, la ieșirea din sala de teatru, această discuție să înceapă." - afirmă David Schwartz, co-autor și regizor al spectacolului.

"Criza. Kit de supraviețuire" este un spectacol important pentru teatrul nostru. El lansează o invitație la dialog și reflecție trans-generațională pe bune, așa cum ne dorim în această stagiune. "Să vorbim pe bune despre noi" înseamnă și să vorbim despre ce ne doare și nu e confortabil, despre această istorie recentă care a lăsat urme adânci în noi, și care trebuie privită cu înțelegere și compasiune." - adaugă Catinca Drăgănescu, managerul interimar al Teatrului Masca." (din prezentarea spectacolului)

Fotografii de Dinu Lazăr (realizate la repetiția din 11 octombrie 2023)

( Click pe o fotografie pt slideshow.)







Silvana Mihai









David Schwartz











































































Anamaria Feraru
Anamaria Codiță

David Drugaru





























































































































































































































Vlad Ionuț Popescu

























































De: Mihaela Michailov, David Schwartz Regia: David Schwartz Cu: Anamaria Codiță, Anamaria Feraru, David Drugaru, Silvana Mihai, Vlad Ionuț Popescu

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus