Re:publik / octombrie 2005
Metallica - Some kind of monster

"(I used to be a roadie for) Metallica, a bunch of fuckin' assholes"
(Jeff Bridges în The Big Lebowski)

Rock on! Rock on, man! Şi n-au învins! Metallica sunt pentru hard-heavy-speed ceea ce Bon Jovi sunt pentru partea soft, un fel de super-grup cum numai Zeppelin era pe vremuri, sau Guns'n Roses a fost pentru puţin timp. Ieşiţi din nişa metal au devenit multi-miliardari, copii mari bogaţi, tabloizi, ok, în pas cu vremurile lor....Dar totodată se pare că au creat un super-monstru din ego-urile lor inflamate şi nici nu ai fi bănuit ce se poate întîmpla în momentul în care au fost de acord să filmeze naşterea noului lor opus (St. Anger), cea mai lungă (şi scumpă) producţie de album ever. Şi astfel toată lumea a putut vedea cît de greu le e să vorbească (cu ei, despre ei, între ei), darămite să scoată un disc. Terapistul lor ar trebui creditat ca membru oficial al trupei, iar Rob Rock, producătorul de disc, ca un masochist desăvîrşit.

Contra protagoniştilor şi numelui de Metallica, filmul e o micro-capodoperă, bijuterie de disfuncţionalitate, plin de secvenţe-perle (tata lui Lars, momentul Robert Trujillo, momentul Dave Mustaine, momentul Jason Newsteed, vînzarea colecţiei de tablouri, repetiţii nesfîrşite, închirierea fortului Presidio, bani aruncaţi şi o trupă fără pic de creativitate şi mai rău, fără simţul umorului). Sau cel mai mare experiment socio-cultural de Beavis şi Buttheads îmburgheziţi (ex: Jason, tu pleci, Kirk, tu bagi, Lars te bat de te KK pe tine, Trujillo cîti bani vrei?, adică James Hetfield, mare, mare, mare bulangiu).

Asta e, secvenţele par desprinse din This is Spinal Tap (1984, mama şi tata mockumentarelor), filmul fiind un adevărat monstru eliberat pe peliculă în sunet furios, un soi de monstru, văzut pe dvd - cu extra-urile, berile, smoke-urile şi sunetul de rigoare, care va urla acum monstruos şi în săli.

Nu e un film destinat doar fanilor trupei pentru că funcţionează la nivelul unui super-job de anti-promoţie. Monstrul este deja companionul perfect al lui Spinal Tap, într-un double bill, în care, în partea Metallica, viaţa bate filmul.

And Justice for... who? Cei doi documentarişti, care sunt adevăraţii Master of Puppets şi tagul care zice că filmul redefineşte terapia de grup.
Metallica: Un fel de Monstru / Metallica: Some Kind of Monster
Regia: Joe Berlinger, Bruce Sinofsky
Cu: Metallica (James Hetfield, Lars Ulrich, Kirk Hammett), etc.

Regia: Joe Berlinger, Bruce Sinofsky Cu: James Hetfield, Lars Ulrich, Kirk Hammett, Robert Trujillo

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus