mai 2024
Este Film Festival, Sibiu, 2024
Între 29 mai și 2 iunie 2024, ESTE FILM Festival aduce la Sibiu filme de excepție realizate de cei mai promițători tineri regizori europeni și maeștri recunoscuți. Filme premiate, perspective fresh, teme provocatoare și incitante, experiențe vizuale memorabile, toate condensate în cinci de festival!
 
Best of Europe, secțiunea cu cea mai mare densitate de filme din program are un line-up pe măsura ediției a 8-a. Cele mai multe dintre filme, de a căror selectare s-a ocupat Flavia Dima - critic și curator de film, acoperă istoria mică, cea intimă. Cineaștii ne invită în laboratorul de disecție al relațiilor de dragoste încheiate sau neîmplinite, în dormitorul unor comunități izolate, în ringul conflictelor care se poartă intern, în sânul familiei sau la scară națională.
 
Sundial propune o călătorie ruralo-poetică în universul estonienilor care au ales să își făurească existența la marginea modernității. Documentarul de debut al regizoarei Liis Nimik va avea premiera națională la Sibiu. În Forms of Forgetting, proiectat în premieră națională la ESTE FILM Festival, regizorul turc Burak Çevik face o analiză de laborator a unei ații de dragoste care s-a terminat în urmă cu 14 ani. Fiecare dintre cei doi foști parteneri are propria versiune a istoriei cuplului.
 
După debutul cu La Palisiada, despre regizorul Philip Sotnychenko s-a spus că e una dintre cele mai incitante voci din cinematografia europeană contemporană. Filmul a obținut premii la festivalurile de film de la Rotterdam, Sarajevo și Vilnius. A Good Place, debutul în ficțiune al Katharinei Huber, multi-premiat la festivalul de la Locarno, e o privire științifico-fantastică asupra unei comunități în declin dintr-o zonă muntoasă a Germaniei, în care două fete se simt prinse între stagnare și progres.
 
Tânăra cineastă Éléonore Saintagnan ajunge într-un mic camping cu o poveste miraculos de mare, despre o fiară legendară care trăiește în lac. Frumos documentat și strălucit ficționalizat, Camping du lac a primit Premiul Special al Juriului la Festivalul de Film de la Locarno, 2023. Explanation for Everything surprinde în mod realist o țară divizată în două prin povestea examenului de absolvire a liceului al unui tânăr amorezat care se transformă într-un scandal național.
Samsara, premiat la Berlinale 2023, e filmul pe care "îl privești cu ochii închiși", conform publicației The Guardian. Îmbinând documentarul și ficțiunea, regizorul Lois Patiño invită spectatorul să ia parte la o călătorie transcendentală într-un templu budist din Laos și un sătuc pescăresc din Zanzibar.
 
Noua Cinematografie Italiană, pe ecranele ESTE FILM Festival
 
Programul celei de-a opta ediții a festivalului cuprinde o secțiune dedicată cinematografiei italiene, grație Festivalului "Visuali Italiane", care după București, Cluj-Napoca, Iași și Timișoara, face o ultimă oprire la Sibiu. Cu această ocazie, cinefilii sibieni au ocazia să descopere voci noi și maeștri consacrați. Cel mai recent film al regizoarei Alice Rohrwacher, La Chimera, care îi aduce în prim plan pe faimoasa actriță și model Isabella Rossellini și pe tânărul actor Josh O'Connor, urmărește un grup de jefuitori de morminte care caută relicve ale etruscilor.
 
Pe fundalul unei Cube decadente, The Oceans Are the Real Continent, filmul de debut al regizorului Tommaso Santambrogio, prezintă trei povești de iubire și deziluzie despre destinul unei zone și al locuitorilor ei în căutarea soluțiilor pentru un trai mai bun. Tabloul secțiunii dedicate cinematografiei italiene e completat de proiecția aniversară de 20 de ani a filmului Le Conseguenze dell'amore, în regia lui Paolo Sorrentino, unul dintre cineaștii europeni de prim rang, care a reprezentat Italia la OSCAR în 2014 și 2022.
 
Pentru al treilea an la rând, Vitesco Technologies, partener al secțiunii Best of Europe, susține ESTE FILM Festival. "E important pentru noi să sprijinim comunitatea din Sibiu și acest proiect cultural care aduce oamenii împreună și oferă perspective diferite spectatorilor prin peliculele premiate pe care le propune în cadrul programului său. Vă invităm să vizionați cât mai multe filme din cadrul festivalului și a secțiunii Best of Europe, pe care am ales să o susținem și în acest an. Suntem convinși că vă veți bucura că ați ales să vă petreceți timpul liber alături de ESTE FILM", a spus Răzvan Simion, Location Head Sibiu.
 
***

Biletele pentru întregul program al festivalului sunt disponibile pe platforma Eventbook (eventbook.ro/este-film-festival-sibiu). Anul acesta se pot achiziționa și abonamente, o variantă foarte convenabilă pentru spectatorii care vor să vizioneze mai multe filme la un preț mai mic.

Programul festivalului este disponibil pe www.estefilm.ro.
ESTE FILM Festival ediția 8 este un eveniment organizat de Asociația ESTE FILM.
Proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național*.
Cu sprijinul: Ambasada Statelor Unite Mexicane în România, Institutul Mexican de Film (IMCINE), Institutul Italian de Cultură din București, LUX Audience Award, Parlamentul European, Centrul Cultural German Sibiu, Inspectoratul Școlar Județean Sibiu, Autonom.
Sponsori de tradiție: Groupama, Vitesco Technologies, Jaeggi Industries, Colt Technology Services, Marquardt.
Sponsori: ifm, Banca Transilvania, KeepCalling.
Parteneri: Centrul Cultural "Ion Besoiu" Sibiu, Cinema Arta Sibiu, Forumul German Sibiu, Hotel MyContinental, Hotel Continental Forum, A.L.E.G., Zona9, Cărturesti, Atelier Good Wood, Enjoy Art Studio, Luthelo, Casa de Cultură a Municipiului Sibiu, Filarmonica de Stat Sibiu, Restaurant Pasaj, Consomme Bistro, SaltSibiu, Simpa, Flow, Deli 11, Funky Citizens.
Parteneri media: RockFM, Zile și Nopți, Goodtime magazine, All About Romanian Cinema, Munteanu Recomandă, Cinefan, Sibiul in Imagini, Profil Cultural, Liternet, Films in Frame.
*Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.


0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus