8 spectacole de teatru, 3 spectacole lectură, un concert, dezbateri moderate de Iulia Popovici, proiecții ale unor scurtmetraje de debut realizate de absolvenți ai UNATC București, UBB Cluj, Universitatea din Craiova și Universitatea Sapientia, întâlniri informale cu manageri de teatru și directori artistici - acestea au fost câteva dintre propunerile acestei ediții.
O atenție deosebită a fost acordată în 2024 dramaturgilor și traducătorilor care lucrează în domeniul artelor spectacolului. Spectacolele lectură precum cel cu fragmente din piese scrise de dramaturgi contemporani canadieni, cel după piesa Să vezi elefanți roz de dramaturga estoniană Piret Jaaks sau performance-ul Combates de Dramaturgia organizat în parteneriat cu Instituto Cervantes reprezintă doar una dintre componentele ce conturează perspectivele acestei ediții dedicate dramaturgiei și traducerii.
Ediția din 2024 a găzduit un showcase incluzând șase spectacole semnate de șase tineri regizori din promoția 2024, absolvenți ai programelor de regie licență și masterat ale facultăților de teatru din România: Norbert Nagy (masterat Arta Regizorului, Universitatea de Arte din Târgu-Mureș), Alexandru Ianăși (licență Regie de Teatru, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică "I.L. Caragiale"), George Zamfir (masterat Arta Regizorului de Teatru, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică "I.L. Caragiale"), Rebeca Crețu (licență Regie de Teatru, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică "I.L. Caragiale"), Mark-Cristopher Demeter (masterat Arta Regizorului, Universitatea de Arte din Târgu-Mureș) și Irina Caraulă (Alaska) (licență Regie de Teatru, Universitatea Babeș-Bolyai)
"La TNT se întâmplă ceva cu adevărat special. Dincolo de legătura necesară creată între tinerii absolvenți și teatrele importante din România, între noua generație de regizori și sistemul teatral, totul e despre bucuria de a fi împreună. Timp de patru zile de festival, oamenii sunt tot timpul alături, la discuții, workshopuri, spectacole, conferințe, pe ringul de dans sau la diverse evenimente de socializare. Toate astea ajută să întărească sentimentul de comunitate, de sens comun și emoții împărtășite.
Sunt foarte mândru de colegii mei din echipa de organizare și de toți colegii mei de la Teatrul Național Craiova, care după un Festival Shakespeare așa intens cum a fost cel de anul acesta, au reușit să își mai păstreze energie și pentru tinerii regizori. M-am bucurat foarte mult de întâlnirea cu tinerii absolvenți din showcase și din afara lui, dar parcă mai mult ca oricând am fost mândru și fericit să îi simt atât de generoși și de deschiși pe colegii mei regizori, profesori, manageri, directori artistici, light designeri, scenografi, critici, actori, dramaturgi, traducători & all. Cea mai mare bucurie în acest mic festival sunt întâlnirile și planurile stabilite pentru proiecte viitoare, iar propunerile lansate tinerilor regizori de a colabora cu teatrele de stat anunțate la finalul festivalului au fost mai numeroase ca oricând" - Bobi Pricop, regizor de teatru & director al TNT.
Iată ce au anunțat reprezentanții instituțiilor de cultură prezenți la Craiova:
Teatrul Național de Operetă și Musical "Ion Dacian" din București a programat o serie de reprezentații ale spectacolului 10 în regia lui Norbert Nagy,
Teatrul "Ion Creangă" din București a invitat-o pe Rebeca Crețu pentru o colaborare în stagiunea viitoare,
Teatrul Municipal Bacovia din Bacău pe regizorii George Zamfir și Mihai Gligan,
Asociația Țais va produce în această toamnă un spectacol în parteneriat cu Teatrul de Vest din Reșița și l-au invitat pe regizorul Mark-Cristopher Demeter să realizeze acest spectacol,
Teatrul de Nord Satu Mare l-a invitat pe regizorul Vlad Bălan pentru o colaborare în stagiunea viitoare,
Teatrul de Vest Reșița i-a invitat pe regizorii Vlad Bălan și George Zamfir,
Teatrul Dramatic "I.D.Sîrbu" Petroșani pe regizorii Vlad Bălan și Rebeca Crețu,
Teatrul Național Târgu Mureș pe regizorul Vlad Bălan,
Teatrul "Regina Maria" din Oradea pe regizorii Rebeca Crețu, Alex Ianăși și Vlad Bălan,
Teatrul Național "Radu Stanca" din Sibiu, secția germană i-a invitat pe regizorii George Zamfir, Vlad Bălan și Alex Ianăși,
Teatrul Mic din București a invitat spectacolul Auch! în regia lui George Zamfir pentru 3 reprezentații în stagiunea următoare și pe regizorul Alexandru Ianăși să monteze un spectacol în stagiunea 2025-2026.
După o ediție plină de întâlniri și întâmplări fericite, care au făcut posibilă deschiderea conversației despre noul val de artiști, sistemul teatral românesc, colaborarea și susținerea celor din breaslă, dar și relația cu publicul și conectarea la spiritul unor noi atitudini și viziuni teatrale, TNT se pregătește deja pentru capitolul următor.
Theater Networking Talents (TNT) este organizat de Teatrul Național "Marin Sorescu" din Craiova cu sprijinul Ministerului Culturii. Printre partenerii acestei ediții se numără Instituto Cervantes, Ambasada Spaniei în România, Centrul Autorilor Dramatici din Québec, UNITER, Teatrul Azi, Tipografia, April Hub.
Mai multe detalii despre TNT sunt disponibile pe www.tncms.ro.
Instagram: @theaternetworkingtalents
Facebook: www.facebook.com/theaternetworking
Teatrul Național "Marin Sorescu" Craiova
https://tncms.ro
https://www.instagram.com/teatrul_national_craiova
Teatrul Național "Marin Sorescu" din Craiova este o instituție culturală românească de prestigiu a cărei lungă și bogată istorie de 170 de ani a culminat cu spectacolele legendare ale lui Silviu Purcărete, prezentate în cadrul celor mai importante festivaluri de teatru din întreaga lume dar și cu imensul succes internațional al Festivalului Shakespeare, care aduce în România spectacole de pe cinci continente, la fiecare doi ani.