Libertatea / iunie 2006
Cîştigătorul Trofeului TIFF 2005 - Whisky - a intrat şi pe marile ecrane... Fiţi sinceri: de cînd n-aţi mai văzut un film uruguayan?!?

Whisky s-ar mai fi putut chema "Din lumea celor care nu cuvîntă": pentru că acţiunea se petrece într-o făbricuţă de ciorapi, pentru că patronul (holtei şi evreu) e cam taciturn, pentru că "muncitoarea-şefă" (extraordinara Mirella Pascual) ar vorbi, dar "nu se cade", ş.a.m.d. Nu e un film cu alcoolici: Whisky e ceea ce rostesc hispanofonii la fotograf - echivalentul lui "cheese".

Subiectul: Patronul unei făbricuţe de ciorapi (văzînd ciorapii, te-ntrebi cine i-ar putea purta... poate paraplegicii) primeşte vizita fratelui său din Brazilia. Pentru a nu părea un neisprăvit, mai ales că este fratele mai mare, trebuie să-şi facă rost de o nevastă - măcar de formă. Norocul pică pe cea mai devotată amploaiată a sa (Pascual), o femeie între două vîrste atît de ştearsă încît nu o remarci decît cînd iese cu fetele la o ţigară şi, trăgînd din ea, se aprinde mucul. Dar femeia îşi ia în serios "munca de soţie", transformînd apartamentul patronului - care arată, la-nceput, de parcă fantoma mamei moarte tocmai ar fi plecat la băi - într-o casă normală. În plus, fratele din Brazilia este exact la antipodul patronului: plin de viaţă, haios şi generos. Cei trei merg pentru o scurtă vacanţă într-o staţiune de pe malul oceanului, unde simpatia "soţiei" pentru "cumnat" pare să treacă dincolo de "relaţiile de familie"... sau poate nu?

Filmul lui Juan Pablo Rebella şi Pablo Stoll e genul de bijuterie discretă care apare, cînd şi cînd, pe reverul vreunui festival, cu puţine şanse de-a fi văzut în afara lui. Este meritul firmei de distribuţie "Transilvania Film" că l-a scos în lume; Whisky e la fel ca Marta, amploaiata care nu spune decît "Dacă vrea Dumnezeu": un om şi un film în faţa cărora nu trebuie să-ţi spună nimeni să spui Whisky...

Whisky nu vrea să demonstreze nimic, de aici vine - poate - farmecul său. Nu este nici un "manifest estetic", nici un "denunţ social", nici (numai) un "film de festival". Este o poveste tomnatică despre trei oameni care se descoperă tîrziu. Minunat!
Regia: Juan Pablo Rebella, Pablo Stoll Cu: Andrés Pazos, Mirella Pascual, Jorge Bolani

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus