Home

Home
Cititi-ne pe FacebookUrmati-ne pe TwitterFeed RSS gratuit

Spacer

Agenda LiterNet  Sageata  Cronici film  Sageata  Whisky

Whisky cu viaţă


Libertatea, iunie 2006
TextText mai micText mai mare
Versiune imprimabila Adauga cu AddThis
Cîştigătorul Trofeului TIFF 2005 - Whisky - a intrat şi pe marile ecrane... Fiţi sinceri: de cînd n-aţi mai văzut un film uruguayan?!?

Whisky s-ar mai fi putut chema "Din lumea celor care nu cuvîntă": pentru că acţiunea se petrece într-o făbricuţă de ciorapi, pentru că patronul (holtei şi evreu) e cam taciturn, pentru că "muncitoarea-şefă" (extraordinara Mirella Pascual) ar vorbi, dar "nu se cade", ş.a.m.d. Nu e un film cu alcoolici: Whisky e ceea ce rostesc hispanofonii la fotograf - echivalentul lui "cheese".

Subiectul: Patronul unei făbricuţe de ciorapi (văzînd ciorapii, te-ntrebi cine i-ar putea purta... poate paraplegicii) primeşte vizita fratelui său din Brazilia. Pentru a nu părea un neisprăvit, mai ales că este fratele mai mare, trebuie să-şi facă rost de o nevastă - măcar de formă. Norocul pică pe cea mai devotată amploaiată a sa (Pascual), o femeie între două vîrste atît de ştearsă încît nu o remarci decît cînd iese cu fetele la o ţigară şi, trăgînd din ea, se aprinde mucul. Dar femeia îşi ia în serios "munca de soţie", transformînd apartamentul patronului - care arată, la-nceput, de parcă fantoma mamei moarte tocmai ar fi plecat la băi - într-o casă normală. În plus, fratele din Brazilia este exact la antipodul patronului: plin de viaţă, haios şi generos. Cei trei merg pentru o scurtă vacanţă într-o staţiune de pe malul oceanului, unde simpatia "soţiei" pentru "cumnat" pare să treacă dincolo de "relaţiile de familie"... sau poate nu?

Filmul lui Juan Pablo Rebella şi Pablo Stoll e genul de bijuterie discretă care apare, cînd şi cînd, pe reverul vreunui festival, cu puţine şanse de-a fi văzut în afara lui. Este meritul firmei de distribuţie "Transilvania Film" că l-a scos în lume; Whisky e la fel ca Marta, amploaiata care nu spune decît "Dacă vrea Dumnezeu": un om şi un film în faţa cărora nu trebuie să-ţi spună nimeni să spui Whisky...

Whisky nu vrea să demonstreze nimic, de aici vine - poate - farmecul său. Nu este nici un "manifest estetic", nici un "denunţ social", nici (numai) un "film de festival". Este o poveste tomnatică despre trei oameni care se descoperă tîrziu. Minunat! Toate articolele despre Whisky

Resurse

 Alte articole de Alex. Leo Şerban


Alte articole

 E viu! - Whisky, Andrei Gorzo
 Whisky - singurătate şi umor, Distribuitor Transilvania Film


SCRIEŢI LA LITERNET

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected]. Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet.ro? Îl puteţi introduce aici.


PUBLICITATE
CITIŢI-NE PE FACEBOOK


Spacer Spacer