iunie 2006
Viteză, accelerarea tuturor lucrurilor, eficienţă cu orice preţ, tehnologie, mass media... toate aceste concepte reprezintă rodul tendinţei generale de a rezolva totul cât se poate de repede privind cât mai puţin în jur şi construind o realitate aparentă, în care noţiuni precum cultura sau tradiţia sunt în mod periculos trecute într-un înşelător plan secund.



Deşi aflaţi într-o stare de asediu informaţional căruia încă nu sunt pregătiţi să-i facă faţă, românii au posibilitatea de a avea o opţiune culturală, cu precădere în marile aglomerări urbane. Cu toate acestea, nivelul cultural mediu relativ scăzut al populaţiei continuă să fie o problemă de maximă actualitate.

Dacă pe la noi încă nu am auzit de aşa ceva, iată că vecinii şi prietenii noştri bulgari s-au gândit să studieze fenomenul, organizând un forum care să dezbată reflectarea artei şi culturii în mass media, programat între 29 iunie şi 2 iulie la Rusalka.



Organizat de fundaţia ZonArt cu sprijinul Rusalka Hollyday Club şi Orka Studio din Varna, forumul al cărui director este Maria Baneva, încearcă să răspundă problemelor specifice jurnalismului cultural de pretutindeni. Credincioşi principiului că în ziua de astăzi valoarea nu mai este relevantă decât în măsura în care poate fi accesată, colegii noştri din Bulgaria se gândesc la locul pe care fenomenul cultural îl merită în concertul general al mass media într-o manieră cât se poate de serioasă.

Beneficiind de natura încântătoare a staţiunii Rusalka, o adevărată oază de inspiraţie prin pitorescul dramatic al peisajelor sale, forumul dedicat Artei şi Culturii în Mass media are premisele unei manifestări cu personalitate, cu atât mai mult cu cât această zonă a litoralului sudic al Mării Negre are de asemenea o ofertă din cele mai interesante în ceea ce priveşte vestigiile arheologice, de la cele preistorice până la cele antice. Cadrul astfel creat constituie o pledoarie mai mult decât convingătoare pentru rolul principal pe care identitatea culturală îl joacă în personalitatea omului modern, ca o primă condiţie a acceptării multiculturalismului specific discursului mass media. În paralel cu forumul, la Rusalka se desfăşoară şi o interesantă tabără de sculptură.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus