Home

Home
Cititi-ne pe FacebookUrmati-ne pe TwitterFeed RSS gratuit

Spacer

Agenda LiterNet  Sageata  Cronici film  Sageata  16 Blocks

Superman Never Left - 16 Blocks


Re:publik, iunie 2006
TextText mai micText mai mare
Versiune imprimabila Adauga cu AddThis
A fost odată un om al cărui nume a devenit, în timp, sinonim cu filmul de acţiune, cu entertainment-ul de clasă, la naiba, cu mersul la cinema. Vorbesc despre un om care şi-a început cariera în televiziune, unde practic a învăţat meserie, şi apoi s-a mutat, cu arme şi bagaje, pe marele ecran. N-a existat gen în care să nu-şi fi încercat puterile (horror, aventuri, comedie, super-eroi, policier - bineînţeles!) şi-n care să nu-şi fi lăsat amprenta unică şi definitivă. O bună bucată de vreme a fost considerat doar un excelent profesionist şi atît - nebăgare de seamă, numele tău e prostie! E drept că la început se ani '90 a făcut cîteva alegeri stranii - western, dramă, (încă) un sequel - pentru ca sfîrşitul decadei să-l găsească experimentînd oarecum dezorientat, ba cu asasini plătiţi, ba cu paranoici suspecţi, dar asta nu înseamnă că cei care l-au considerat obosit şi bătrîn şi terminat nu s-au cam pripit...

Pe 24 aprilie Richard Donner a împlinit 76 de ani - ieşind de la 16 Blocks îţi spui că nu-i adevărat. Un (anti)polar urban pe filiera (sic!) Friedkin-McTiernan, făcut cu o pasiune a cadrului strîns şi o ştiinţă a montajului "live" (în general Donner filmează in sequence) la care junii de azi continuă să viseze cu ochii larg deschişi, un polar care se mişcă asemeni eroilor (un poliţist alcoolic, un martor încătuşat), lent, dar nu plictisitor, mai degrabă implacabil, într-un New York (filmat, ce-i drept, la Toronto) mustind de vicii şi dezolare aglomerată, cum n-am mai văzut de la Anul Dragonului încoace, un film care şterge definitiv amintirea uber-eşecului Timeline din memoria colectivă.

16 Blocks mai înseamnă o procesare inteligentă a paranoiei cu ostatecii epocii post 9-11, un omagiu pentru Edward Bunker (actor, puşcăriaş, scriitor), o întîlnire de impact (emoţional) între doi experţi în arme mortale - pe care unul le-a tot făcut, iar celălalt le-a tot mînuit. Un mic eveniment, adică.

 Toate articolele despre 16 Blocks


0 comentarii

Click pentru a mări imaginea


Resurse

Sageata Alte linkuri: imdb.com
 Alte articole de Andrei Creţulescu


Alte articole

 Good Guys, Bad Guys - 16 Blocks, Alin Ludu Dumbravă


SCRIEŢI LA LITERNET

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected]. Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet.ro? Îl puteţi introduce aici.


PUBLICITATE
CITIŢI-NE PE FACEBOOK


Spacer Spacer