Academia Caţavencu / iulie 2006
American Dreamz
American Dreamz, cu z precum în "rulz" sau "Windoz", este o satiră destul de subtilă la adresa societăţii americane. Dacă grasul ăla de Michael Moore - ca să fiu politically total incorrect - ar mai pune pe el vreo 10 kg şi documentarele sale (Bowling for Columbine şi Fahrenheit 9/11) i-ar rămîne mici, atunci cu siguranţă că ar fi bucuros să îmbrace într-o seară, la terasă, şi un American Dreamz din ăsta mai soft.

Este genul de comedie la care nu prea ai ocazia să te hăhăi prelung, ci doar să pufneşti scurt în rîs. Adică, nu atît "haa-ha-ha-ha-hahaaa!", cît mai degrabă "he-he". Dacă ar fi să transpunem povestea filmului la noi, aceasta ar arăta cam aşa. Imaginaţi-vă că preşedintele Traian Băsescu tocmai a cîştigat un nou mandat. Pînă aici perfect plauzibil, da? Cele cîteva zile de pauză dînsul ar vrea să şi le petreacă în linişte, stînd în pat pînă la prînz, mai citind şi alt fel de proză decît sintezele zilnice cu care îl îndoapă consiliera Adriana Săftoiu. Din păcate, fără un Băsescu vizibil în viaţa publică, bîrfele încep să dospească. Lumea crede că preşedintele are o problemă. Consilierii intră în panică: liderul nu e văzut, rezultă că liderul e slab, rezultă că inamicul Tăriceanu poate da în orice clipă o lovitură de imagine, gen aia cu "retragerea din Irak". Aşa că Săftoaica începe să-i aranjeze preşedintelui diverse întîlniri. Azi dînsul îl primeşte la Cotroceni pe Marius Tucă de la "Taverna Sîrbului", mîine pe Gabi Cotabiţă din Marea Lojă Masonică De Rit Transpirat La Subraţ, iar vîrful aisbergului este ziua în care preşedintele va fi în public la emisiunea cu cea mai mare audienţă: Surprize, surprize, surprize, tot cu z. M-aţi urmărit pînă aici? Buun...

Acuma, problema e că, aflînd că însuşi preşedintele României va fi sîmbătă seara prezent în studioul Surprizelor, un idiot de prin Lugoj, care fusese mai demult racolat de o organizaţie teroristă islamică, primeşte ordinul să încarce două butelii într-o Dacie papuc şi să se ducă cu ele în emisiune, chipurile să-şi întîlnească în direct fratele vitreg kurd, dispărut de la ultimul antrenament cu explozie de maşină-capcană.

Rîdem noi, rîdem, da' mie mi-e milă de americanii ăia. Eu unul, dacă aş fi spectator american şi m-aş uita la filmul ăsta, cred că m-aş sinucide instantaneu cu o supradoză de popcorn cu aromă de hamburgeri sau m-aş îneca aruncîndu-mă într-o Coca-Cola extralarge.



 
Regia: Paul Weitz Cu: Hugh Grant, Dennis Quaid, Mandy Moore, Willem Dafoe, Marcia Gay Harden

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus