Home

Home
Cititi-ne pe FacebookUrmati-ne pe TwitterFeed RSS gratuit

Spacer

Agenda LiterNet  Sageata  Cronici film  Sageata  Devil Wears Prada

Filmul poartă Streep - The Devil Wears Prada


Libertatea, septembrie 2006
TextText mai micText mai mare
Versiune imprimabila Adauga cu AddThis
The Devil Wears Prada, cartea lui Lauren Weisberger, apărută de curînd şi la noi, a fost tradusă prin Diavolul se-mbracă de la Prada. "Diavolul" este Anna Wintour, temuta editoare-şefă de la revista de modă Vogue, al cărei strîmbat din nas poate duce la prăbuşirea unor cariere.

Filmul lui David Frankel păstrează titlul, ceea ce-nseamnă că el rulează cu acest "se îmbracă de la" care-i pentru, scuzaţi, proşti. E pentru cei care n-au auzit de Anna Wintour, de Vogue, de Prada şi cu ce se mănîncă toate astea: se mănîncă cu fulgi cu tot! Sigur, cartea - ca şi filmul - trebuie cunoscute de un număr mai mare de oameni decît cei din lumea Modei (care, oricum, sînt mai mulţi decît ar trebui...). Dar asta nu scuză gafa - dar ce zic: crima de lez-moditate! Cartea şi filmul ar fi trebuit traduse, simplu, prin: Diavolul poartă Prada. Iar cine nu pricepe nu merită să priceapă.

Aşa face sens şi titlul acestui articol. Căci filmul e genul acela de pelteluţă care pare OK la-nceput, după care-ţi dai seama că-ţi împinge o ditamai găluşcă de morală direct în stomac, ceea ce nu mai e OK. Dar Meryl Streep e fabuloasă! Şi nu ştii, zău, de ce te mai surprinde după 30 de ani în care a fost la fel de fabuloasă... Ce să mai spui despre Streep, care n-a fost deja spus şi răspus!? Că este cea mai mare actriţă din prezent? Bifat - s-a spus deja. Că face dintr-un rol, cît de mic, o capodoperă? S-a spus şi asta. Că poate "salva" un film, oricît de idiot? Idem. Cînd a primit al nuştiucîtelea Oscar, am spus că actori precum Streep ar trebui să-l primească, o dată pentru totdeauna, din oficiu.

Aşa şi cu acest neglijabil film al lui Frankel. Mă rog, ar fi neglijabil dacă n-ar fi "cu Streep". Filmul poartă Streep cum ar purta Prada, Kenzo, McQueen şi Chanel la un loc. Culmea e că Streep nici măcar nu e personajul principal al poveştii; acela e tînăra Andy Sachs, jucată cu însufleţire de Anne Hathaway, care e frumuşică, şi talentată, şi plină de... Degeaba: nu e Streep! Scorpia pe care o joacă Streep se numeşte Miranda Priestley şi seamănă cu Wintour cum semăn eu cu Moş Crăciun. Dar filmul o poartă de la un capăt la altul - şi din moda asta, mai vrem în fiecare an! Toate articolele despre Devil Wears Prada

Resurse

 Alte articole de Alex. Leo Şerban


Alte articole

 Chic - The Devil Wears Prada, Andrei Gorzo
 Cînd te faci frate cu diavolul... - Devil Wears Prada, Iulia Blaga


SCRIEŢI LA LITERNET

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected]. Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet.ro? Îl puteţi introduce aici.


PUBLICITATE
CITIŢI-NE PE FACEBOOK


Spacer Spacer