Home

Home
Cititi-ne pe FacebookUrmati-ne pe TwitterFeed RSS gratuit

Spacer

Agenda LiterNet  Sageata  Cronici teatru  Sageata  Romeo şi Julieta

Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro

Romeo şi Julieta sub ploaie de frunze uscate


mai 2003
TextText mai micText mai mare
Versiune imprimabila Adauga cu AddThis
După o noapte în sfîrşit bine dormită (cu intermezzo-ul miraculoaselor focuri de artificii de la miezul nopţii), viaţa a căpătat şi pentru mine, vorba prietenului Werner Schwab, o faţă mult mai umană. Aşa că, pentru toţi iubitorii de teatru, e vremea de-un basm tragic şi frumos.

Au fost odată ca niciodată un El şi o Ea, care se iubeau la nebunie, pînă cînd, într-o zi nefericită, Ea se-mbolnăvi de-o boală grea. Şi-atunci, ca să-i aducă puţină fericire, iubitul ei îi făcu un dar - un spectacol după cea mai frumoasă poveste tristă de dragoste de pe lume. El se numea Bocsárdi László, Ea era Gabriela, iar povestea pe care i-a dăruit-o regizorul de la Sfîntu Gheorghe soţiei lui - şi nouă, spectatorilor din sala Teatrului Radu Stanca din Sibiu - fu, după cum bănuiaţi deja, Romeo şi Julieta, un spectacol trist, puternic, emoţionant, fără o scenă a balconului şi tocmai de aceea mult mai încărcat de o tragică adoraţie. Credeam că ploile - cu scrisori în Othello!? lui Zholdak, cu tacîmuri (linguri, cuţite, furculiţe) în Cumnata lui Pantagruel, cu petale (sau ce-or fi ele) roşii în Şefele schwabiene - mi-au ajuns pe cel puţin un an, dar ploaia cu frunze uscate (cu care toată scena e acoperită) care cade peste Romeo şi Julieta lui mi-a pătruns pînă în cel mai ascuns cotlon. Iar la sfîrşit, după aplauze, peste noi au căzut florile primite de actori, pe care ei le-au aruncat înapoi, în sală, puţinilor - din păcate şi inexplicabil - spectatori rămaşi. Floarea lui Romeo stă acum şi-nfloreşte într-o sticlă de cola în camera noastră de hotel.Un clovn cîntă la pian; din cînd în cînd, un altul cîntă la contrabas; muzica de jazz live îl însoţeşte pe Romeo şi Mercuţio, dar şi pe don Juan-ul Capulet, pe dezabuzata lui nevastă şi pe Julieta căzută într-un somn fără leac. Pînă cînd întîlnirea se produce, trezirea, iubirea, unirea; după o noapte de dragoste, după ce Romeo fuge, o pornire animalică o face pe Julieta să-ncerce s-acopere urmele celui iubit, zvîrlind cîineşte cu picioarele frunze peste locul fugii. La morte e lontananza, cîntă tenorul în timp ce, învăluiţi în giulgiul alb, Romeo şi Julieta pleacă spre altă lume ţinîndu-se de mînă.Nu pot să spun mai multe, e un spectacol care te scoate din tine şi nu te-ntorci prea uşor.


Prin urmare, înapoi la lucruri pămîntene, din seria pe care-o voi inaugura curînd, românul (ungurul, neamţul, francezul etc.) şi festivalul: evident că cei de la teatrul maghiar din Sfîntu Gheorghe n-aveau poze din spectacol, iar program a trebuit să ne cumpărăm (şi era numai în ungureşte). Aşa că duminică dis-de-dimineaţă sunai singurul cunoscător de maghiară din galeria-mi de prieteni, adicătelea pe Gabi Cadariu, de la Tîrgu Mureş, ca să lămuresc dificilul aspect numit care-s decorurile (díszlet) şi care costumele (jelmez); pînă la problematica lui zene n-am îndrăznit s-ajung.

Iar acum sînt la celebrul internet-cafe sibian intitulat Meridian, unde mă-nvecinez cu nişte muşte şi-o turmă de copii precoce care chatt-uiesc, învăluiţi într-o coloană sonoră pendulînd printre Eminem şi Californication de la Red Hot Chili Peppers, perfect pe gustul meu, nu zic nu, dar la nişte decibeli la care combina mea nici n-are curajul să viseze. Ar trebui să scriem într-o zi un tratat despre cultura internet-cafe-urilor de prin oraşele patriei - la care cu fiecare festival mai adaug un capitol. Deschid listă de subscripţie, e cineva interesat? Toate articolele despre Romeo şi Julieta


0 comentarii

Click pentru a mări imaginea


Resurse

 Alte articole de Iulia Popovici


Alte articole

 Romeo şi Julieta în viziunea lui Bocsárdi / Moartea învinsă prin artă şi iubire, Ion Parhon


SCRIEŢI LA LITERNET

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected]. Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet.ro? Îl puteţi introduce aici.


PUBLICITATE
CITIŢI-NE PE FACEBOOK


Spacer Spacer