Home

Home
Cititi-ne pe FacebookUrmati-ne pe TwitterFeed RSS gratuit

Spacer

Agenda LiterNet  Sageata  Cronici film  Sageata  Matrix

Matrix


România Liberă, mai 2003
TextText mai micText mai mare
Versiune imprimabila Adauga cu AddThis
Despre filmul Matrix se poate spune că acest mare succes al anului 1999 a fost filmul trecerii dintre cele două milenii, schimbarea de paradigmă efectuată de el fiind esenţială nu numai pentru genul SF, căruia îi aparţine, ci pentru un întreg mod de gîndire, în general. Dincolo de spectaculozitatea efectelor speciale cu adevărat revoluţionare, care combină artele marţiale cu jocurile pe computer şi cu realitatea virtuală, filmul a fost interpretat în diverse chei: fie ca transpunere cyber-tech a mitului mesianic din Evanghelii, fie ca expresie desăvîrşită a filozofiei new age, fie, pur şi simplu, ca prima redare cinematografică cu adevărat reuşită a "aventurii" în care se află consumatorul de jocuri video, pelicula fiind, din acest punct de vedere, perfectă pentru tînărul spectator al anilor 2000.

S-a vorbit mai puţin de faptul că Matrix, prin viziunea pe care o propune asupra lumii şi timpului pe care le trăim (veţi vedea că ne aflăm, de fapt, nu în anul în care credem că suntem, ci peste cîteva sute de ani, numai că ignorăm acest lucru!), se integrează perfect în vechea temă a "lumii ca vis". Exercitînd o irepresibilă fascinaţie asupra psihicului uman, această idee tipică pentru modul de gîndire baroc a fost exprimată magnific la începutul secolului XIX de către romantismul german, dar a fost o temă constantă şi în SF-ul "psihedelic" al anilor ‘60-’70 (vezi Ubik şi întreaga operă a lui Philip K. Dick, ca şi alte cărţi de Philip José Farmer sau Norman Spinrad).

Aşa că Matrix nu vine pe un teren viran, dar adaptează perfect tema la realitatea tehnologică a sfîrşitului de mileniu. În paranteză fie spus, cei care au văzut în primăvară, la Sala Elvira Popescu, setul de filme ale regizorului franco-chilian Raoul Ruiz au asistat la cea mai reuşită transpunere, pînă acum, în cinematograf a universului baroc, cineastul tinzînd spre o sumă totală a temelor, motivelor şi obsesiile acestei dimensiuni majore a umanului. În concluzie: modernitatea (artistică) a murit, trăiască post modernitatea (adică jocul şi realitatea virtuală)!

Fişa tehnică :

Matrix, SUA, 1999
Regia: Larry & Andy Wachowski
Cu: Keanu Reeves, Laurence Fishburne, Carrie-Anne Moss, Hugo Weaving, Joe Pantoliano Toate articolele despre Matrix


0 comentarii

Resurse

 Alte articole de Doinel Tronaru


Alte articole

 Inteligenţă artificială şi pumni - Matrix, Marius Dobrin


SCRIEŢI LA LITERNET

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected]. Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet.ro? Îl puteţi introduce aici.


PUBLICITATE
CITIŢI-NE PE FACEBOOK


Spacer Spacer