octombrie 2006
RFI România, filiala română a Radio France Internationale, organizează între 30 octombrie şi 3 noiembrie Săptămâna Muzicii Româneşti, singura manifestare în FM care propune publicului 5 concerte live în studio.

Veţi putea auzi live la RFI, de luni până vineri între orele 19:00 şi 20:00, concertele susţinute de: Luna Amară (30 octombrie 2006), Iris (31 octombrie 2006), Sunday People (1 noiembrie 2006), Kumm (2 noiembrie 2006) şi Sarmalele Reci (3 noiembrie 2006). Concertele vor fi dublate de interviuri în emisiunea Tranzit, în care vom încerca să găsim răspunsuri la întrebările: "Cum arată muzica românească în prezent?", "Cum ar trebui sa evolueze ea?", "Ce presupune viaţa de artist în România?".

RFI România lansează pe acesta cale o provocare: aceea de a arăta că se poate cânta bine, alături de public, live dintr-un studio de radio - ba mai mult, că muzica românească are nevoie de artişti care nu se tem să se exprime diferit. Săptămâna Muzicii Româneşti este o încercare de a promova originalitatea şi calitatea în muzica autohtonă, demonstrând că talentul nu cunoaşte tipare.

Concertele pot fi urmărite şi pe internet, la adresa www.rfi.ro, iar participarea în direct se poate face prin rezervare la numărul de telefon 318.40.40. Săptămâna muzicii româneşti se află la a patra ediţie, RFI demarând acest proiect îndrăzneţ în urmă cu trei ani. Printre invitaţii ediţiilor anterioare se număra: NSK, Blazzaj, Domnişoara Pogany, Timpuri noi, Bere gratis.

Adevărată fereastră deschisă către Europa şi restul lumii, RFI România propune un nou mod de alcătuire a programelor muzicale. RFI România emite la Bucureşti pe frecvenţa 93,5 FM, la Craiova pe 94 FM, la Cluj pe 91.7 FM şi la Iaşi pe 97.9 FM.


Mihai Dinu - Director muzical la RFI România, despre Săptămâna muzicii româneşti

"În general suntem foarte selectivi în privinţa muzicii pe care o difuzăm pe post, iar în ceea ce priveşte muzica românească, suntem chiar stricţi. Am ales aceste trupe deoarece ni se par reprezentative pentru segmentul pop-rock-electro, iar alegerea nu ar trebui să-i mire pe ascultătorii noştri, care sunt deja obişnuiţi cu aceste formaţii pe frecvenţele noastre.

Prin proiectul Săptămâna Muzicii Româneşti încercăm să-i apropiem mai mult pe ascultători de formatul nostru, să le facem o bucurie, să-i familiarizăm şi mai mult cu formaţiile pe care le ascultă în general la RFI. Ne gândim chiar să facem mai mult pentru ei la anul şi luăm în considerare posibilitatea de a avea în studio, alături de trupe româneşti, şi formaţii sau solişti din Franţa. Aceşti artişti, chiar dacă sunt la început, cântă lucruri de foarte bună calitate şi le sunt cunoscuţi ascultătorilor RFI România, pentru că au avut deja posibilitatea să-i asculte în programele noastre.

Revenind acum la Săptămâna Muzicii Româneşti 2006, cele cinci trupe care vor concerta sunt reprezentative pentru mai multe perioade: Luna Amară şi Kumm, formaţii apărute după anul 2000 şi care au căpătat deja o experienţă considerabilă, sunt promotorii noului val rock; dintre veterani, sunt prezenţi Iris; apărută la scurt timp după revoluţie, Sarmalele Reci şi-a creat notorietatea prin versurile acide şi lipsa de compromisuri; cât despre Sunday People, ei sunt acum adepţii electro-pop şi chiar dacă stilul lor pare complicat, sunt de o fineţe uşor digerabilă.

Într-adevăr aceasta alăturare pare eclectică, dar ea se regăseşte întru totul în programarea noastră muzicală. Este o trăsătură ce caracterizează întreaga selecţie muzicală a postului şi nu se limitează doar la muzica românească sau la acest eveniment."

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus