decembrie 2006
Am angajat un ucigaş profesionist
La FITS 2004 am văzut şi un alt tip de demers demn de toată atenţia în spectacolul de absolvire al regizorului Radu-Alexandru Nica. Acesta a pus în scenă, la secţia germană a Teatrului "Radu Stanca" din Sibiu, comedia neagră Am angajat un ucigaş profesionist de Aki Kaurismäki.

Nu numai numele autorului textului (care a stat la baza unui scenariu semnat de Raluca Sas-Marinescu) trimite la film, ci şi decupajul pe care îl aplică regizorul materialului, împărţindu-l în scene scurte, montate dinamic, şi despărţite prin heblu. Lăsând cuvântul pe planul al doilea, regizorul ordonează imaginile astfel încât să vorbească de la sine, descriind viaţa monotonă până la disperare a funcţionarului între două vârste care este eroul banal al întâmplării povestite. Nu e nevoie de cuvinte să descrii o viaţă lipsită de orice orizont, aceeaşi în fiecare zi, al cărei ritm sacadat este întrerupt brusc de concedierea funcţionarului, în urma unei restructurări. Că viaţa începe să conteze abia atunci, în momentul în care ordinea a fost aruncată în aer, nu poate fi o surpriză - e de la sine înţeles că se întâmplă aşa, fiindcă viaţa este ea însăşi mai aproape de haos decât de ordine, iar autenticitatea trăirilor se atinge de obicei în momente extreme, nu în cele "de toate zilele".

Interesantă este însă întorsătura pe care o propune textul şi pe care o urmează cu un imaginar aparat de filmat regizorul: omul se decide să angajeze un "killer", fiindcă nu e în stare să se sinucidă singur, dar abia după ce a plătit deja începe să descopere savoarea fiecărei clipe. Începe prin a fuma o primă ţigară, continuă cu un pahar de tărie, pentru ca, în cele din urmă, să se îndrăgostească. Dinamica este cea a unui film poliţist, actorii îşi schimbă rolurile, trecând de la o compoziţie la alta - în afara personajelor principale, funcţionarul (Georg Potzolli) şi iubita sa (Johanna Adam). Cel mai abil în acest joc este Pali Vecsei, unul dintre tinerii actori ai teatrului prezent în mai toate spectacolele, remarcându-se printr-o expresivitate specială şi, în acest caz, prin felul precis în care trasează contururile diverselor personaje - funcţionar, killer, chelner - prin care trece rând pe rând. Efortul e ceva mai vizibil la colegii săi, Franz Kattesch şi Roger Pârvu, dar şi ei fac faţă ritmului alert impus de regizor, parcă ferindu-se să insiste prea mult asupra amănuntelor. Efectul este acela provocat de masca unui clovn, să zicem: în ciuda machiajului gros ce-i acoperă faţa, a gurii desenate în plin zâmbet, tristeţea lui adâncă se vede bine. Aşa se întâmplă aici: în spatele alergăturii killer-ului, atins de o boală fatală, după victimă şi a victimei care încearcă să scape de propria-i decizie pripită, a hazului iscat de această tevatură, se vede drama unui om mărunt care nu a dat doi bani pe viaţa lui şi i-a descoperit valoarea prea târziu.

Finalul accentuează senzaţia de filmare, prin reluarea succesivă, şi redarea în versiuni diferite a întâlnirii decisive dintre victimă şi killer-ul său, în prezenţa iubitei. Pare să nu mai conteze cine cu cine rămâne, ca în orice film care se respectă, important e ca spectatorii să fi învăţat lecţia - orice viaţă merită trăită. Iar după înţelegerea acestui adevăr, să poată lucra pentru transformarea ei într-una cât mai bună posibil.

Siguranţa de care dă dovadă Radu-Alexandru Nica montând acest spectacol, talentul său în lucrul cu actorii, dar şi curajul alegerii unui gen mai puţin întâlnit pe scenele româneşti - fiindcă nu e deloc simplu de montat, iar cu umorul negrul românii nu se au tocmai bine - îl recomandă deja pe acest regizor de al cărui nume sigur vom mai auzi.Vezi un clip al piesei Am angajat un ucigaş profesionist:

De: Aki Kaurismäki Regia: Radu-Alexandru Nica Cu: Gelu Potzolli, Johanna Adam, Pali Vecsei, Roger Pârvu

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus