iunie 2003
Insomnia
AL PACINO
ROBIN WILLIAMS
HILARY SWANK
MAURA TIERNEY
MARTIN DONOVAN
NICKY KATT

Scenariul: HILLARY SEITZ
Regia: CHRISTOPHER NOLAN
Imaginea: WALLY PFISTER
Producţie: SUA 2002

SINOPSIS

În regia lui Christopher Nolan, Insomnia este povestea lui Will Dormer (Al Pacino), un detectiv cu vechime în Los Angeles, care ajunge într-un orăşel din Alaska, împreună cu partenerul său Hap (Martin Donovan), pentru a investiga tulburătoarea asasinare a unei fete de 17 ani. În lumina permanentă a zilei polare, Dormer şi Hap îl urmăresc pe suspectul principal, singuraticul romancier Walter Finch (Robin Williams). Într-o urmărire tensionată pe o plajă stâncoasă, Finch se pierde în ceaţă şi îi scăpa lui Dormer printre degete. În timp ce fuge, se aud împuşcături şi ...... Hap este ucis.

În timp ce se luptă să facă faţă sentimentului de responsabilitate şi remuşcărilor legate de moartea partenerului său, Dormer este atras de către inteligentul şi rău-voitorul Finch într-un joc psihologic de-a şoarecele şi pisica. Miza creşte, în timp ce Dormer se mulţumeşte cu noul partener poliţist, fără experienţă, dar receptiv, Hilary Swank, şi se lasă din ce în ce mai prins în capcana manipulării lui Finch. Fără a putea să se odihnească din cauza neobositului soare de la miezul nopţii, sau din cauza minţii sale tulburi, echilibrul detectivului fără somn este grav afectat.



DESPRE REALIZAREA FILMULUI

Will Dormer este un poliţist valoros, un detectiv bun din Los Angeles care a văzut multe - crime, brutalitate, corupţie - şi care a rămas totuşi dedicat cu îndârjire misiunii sale, de a rezolva crimele şi de a-i prinde pe criminali. Când partenerul lui este ucis în timpul anchetei unei crime dintr-un oraş îndepărtat din Alaska, Dormer este atras într-o relaţie compromiţătoare cu suspectul principal, Walter Finch, care îi discreditează treptat judecata şi îi ameninţă echilibrul psihic, poate chiar întreaga carieră.

Pe lângă lupta împotriva jocurilor minţii lui Finch, Dormer se confruntă cu o provocare neaşteptată a mediului necunoscut în care se află. "Will Dormer ajunge în acest oraş nordic din Alaska în timpul Soarelui de la Miezul Nopţii, cînd soarele practic nu apune deloc", explică regizorul Christopher Nolan. "Ca şi în cazul majorităţii celor care vin aici, ritmul biologic al lui Dormer face ravagii asupra lui şi în consecinţă nu poate să doarmă bine. Pe parcursul filmului, se confruntă cu o tensiune psihologică din ce în ce mai mare, combinată cu neputinţa de a dormi, iar asta începe să-i afecteze capacitatea de a lua decizii. Insomnia sa este o reprezentare în plan fizic a luptei psihologice ce se intensifică pe măsură ce povestea avansează".

Filmul original norvegian Insomnia, apărut în 1997, i-a intrigat, prin subiect şi prin situaţia inedită a protagonistului, pe producătorii Paul Junger Witt şi Ed McDonnell, care au început să lucreze la o versiune americană a filmului, împreună cu scenarista Hillary Seitz. Ceea ce i-a atras pe producători la scenariul lui Hillary Seitz a fost portretul subtil dar evocator al lui Will Dormer, un personaj fragil, confruntat cu o dilemă foarte reală, constrângătoare, dar şi dublul sens al titlului filmului dat de semnificaţia luminii în film.

La fel de fascinat de scenariul lui Seitz, Nolan a ecranizat Memento pentru producătorii filmului Insomnia şi pentru Warner Bros. Memento, thrilerul lui Nolan despre crimă, pierderea memoriei şi răzbunare, diferă de Insomnia din punct de vedere al structurii. "În timp ce Memento dezvăluie povestea în ordinea inversă, Insomnia urmăreşte personajul principal într-o traseu intens liniar".

În discuţiile cu privire la distribuţie, regizorul Christopher Nolan şi producătorii Insomniei au început să se gândească cine putea să realizeze cel mai bine portretul detectivului Will Dormer. Nolan declară: "Îmi era foarte clar că Al [Pacino] oferea cea mai interesantă abordare a acestui material. A avut foarte multe roluri de poliţist de-a lungul anilor, de la Serpico la Sea of Love şi la Heat, şi puteam folosi acest istoric şi asocierea pe care publicul o face cu imaginea sa legendară de a juca în roluri deosebite."

Producătorul Kosove completează: "Al face multe filme a căror acţiune are loc în mediul urban şi este foarte legat de New York şi de filmele de aici, aşa încât a fost o provocare să-l distribuim într-un rol care să-l arunce în sălbăticie." Pacino spune că nu a mai jucat niciodată în rolul unui personaj precum Will Dormer. "Este o fire romantică şi foarte diferită de genul de poliţist pe care l-am jucat vreodată. Există multe tipuri de poliţişti adevăraţi, aşa cum şi oamenii în general sunt foarte diferiţi; eu sper că dacă ar fi să comparaţi toate personajele pe care le-am interpretat până acum, indiferent dacă este vorba de Frank Serpico din Serpico sau Vincent Hanna din Heat, să se contureze toate ca şi individualităţi distincte".

Will Dormer este un personaj foarte complex, care necesita un actor în stare să afişeze un fel de inteligenţă morală, esenţială în acţiunea filmului. "Al Pacino aduce o complexitate morală şi o profunzime personajului său, pe care acesta nu le-ar fi avut dacă era interpretat de altcineva", spune Nolan. Nolan admiră expresivitatea reţinută lui Pacino. "Al joacă incredibil de subtil în acest film. Prin cea mai mică nuanţă - doar o privire sau un gest discret - exprimă cea mai complexă luptă umana. Este fenomenală această introvertire."

Dormer îşi pierde treptat agilitatea şi puterea de a lua decizii. "Cu toate acestea, filmările nu s-au făcut în ordinea scenariului, ci s-a trecut de la scene în care era foarte odihnit, până la scene în care nu dormise de cinci zile. În ciuda acestui fapt, privindu-l pe Al percepi în orice moment starea emoţională a personajului său, fapt care arată măiestria atât a actorului, cît şi a regizorului", explică Broderick Johnoson.

Pentru rolul lui Walter Finch, scriitorul de ficţiune despre crime, care apare ca un suspect de crimă viclean, manipulator, realizatorii filmului au vrut să aleagă un actor care să iasă din tipar. "Deşi este considerat în mod tradiţional un star de comedie, ne-au plăcut rolurile dramatice ale lui Robin Wiliams în filme precum Good Morning Vietnam, Dead Poet's Society şi, bineînţeles, Good Will Hunting, care i-a adus un Oscar pentru interpretare", spune Kosove. "Şi am zis că ar fi o provocare să-l distribuim în rolul acestui criminal perspicace, singuratic."

Williams a fost atras de material prin relaţia complexă dintre Dormer şi Finch, de lupta lor psihologică pentru controlul unei situaţii din ce în ce mai haotice. De asemenea, l-a atras ocazia de a ieşi din tipar şi de a-şi explora admiraţia de o viaţă faţă de detectivi, poliţie şi lumea anchetei crimelor. "Mi se pare palpitant să joc rolul unui personaj atât de demn de dispreţ ca Walter Finch", dezvăluie Williams. "Eşti liber să explorezi aspecte mai sumbre, cum ar fi puterea de seducţie a maleficului - sau banalitatea sa."

"Walter Finch este un personaj foarte retras şi este copleşitor de ciudat să-l vezi pe Robin Williams în această postură. Walter încearcă să se controleze, să fie normal, în timp ce se zbate într-o luptă interioară, iar Robin surprinde perfect această dualitate", comentează Steven Soderbergh.

În timpul filmărilor, lumea din jur, precum şi echipa de filmare a observat interacţiunea dintre nestăvilitul Williams - care trecea des printre oameni pentru a semna autografe şi pentru a face poze cu fanii - şi extrem de retrasul Pacino. Nolan declară: "Lui Robin îi place să fie prezent şi să facă toată echipa să râdă, să se implice în producţie, în timp ce Al este mai introvertit. De obicei se retrage la o parte pentru a se pregăti şi apoi se întorce în pielea personajului. Însă ceea ce mă uimeşte întotdeauna la marii actori este modul în care se potrivesc atât de bine cu alţi actori, modul în care abordează subiectul din direcţii complet diferite, şi totuşi interacţionează în cea mai frumoasă şi constructivă manieră."

Personajul lui Hillary Swank, ambiţioasa detectivă Ellie Burr, apare în contrast cu poliţistul chinuit interpretat de Pacino şi cu calculatul suspect de crimă interpretat de Williams. "Ellie este entuziastă, dedicată şi talentată, dar are tendinţa de a se lăsa dominată de prietenii ei, deşi a devenit detectiv la o vârstă atât de frageda", spune Swank.

Nerăbdătoare să aibă o relaţie cu Dormer, Ellie îi câştigă treptat respectul, dar pe parcurs ajunge să înveţe mai mult despre ea însăşi şi despre eroul ei decât se aşteptase vreodată. Pe parcursul filmului, respectul lui Ellie faţă de Dormer este pus la îndoială, iar ea trebuie să accepte realitatea că Dormer poate să nu fie atât de infailibil pe cât pare. "Ellie se aşteaptă ca idolul ei să o înveţe să devină un detectiv nemaipomenit; în schimb, ajunge să înveţe mai multe din eşecurile lui. Fiecare are un erou şi este o lecţie dureroasă să înveţi că aceştia sunt oameni şi că pot greşi", spune Swank.

Martin Donovan joacă rolul lui Hap Eckhart, vechiul partener al lui Dormer. Spre deosebire de strălucitul detectiv, Hap nu are acelaşi intelect. Will Dormer este cel puternic în relaţia cu Hap, însă la începutul filmului Hap se afirmă, iar soarta se întoarce în mod neaşteptat. Will găseşte înţelegere din partea lui Rachel (interpretată de Maura Tierney), proprietara unei cabane la care stau Will şi Hap în Nightmute. Rachel şi Will au o relaţie efemeră, dar şi bazată pe încredere. El nu poate să doarmă şi ea stă trează mai toată noaptea, iar Will îi face confidenţe. "Cred că uneori este mai uşor şi mai sigur să fii cu un străin decât cu cineva cunoscut", spune Tierney.

Jonathan Jackson interpretează rolul lui Randy Stetz, iubitul adolescentei ucise, un prostănac implicat în jocul malefic al lui Finch. Jackson a devenit celebru prin serialul General Hospital.

Lumina, mai precis fenomenul sezonier al Alaskăi, cunoscut sub denumirea de Soarele de la Miezul Nopţii, joacă un rol tematic major în film. "Wally şi cu mine am vrut să surprindem acest sentiment de lumină omniprezentă, care se strecoară peste tot şi aminteşte permanent de pericol, vinovăţie, vină şi ameninţarea riscului", spune Nolan. "Lumina, şi modul în care îl afectează pe Dormer, este o parte atât de integrantă a poveştii, încât am considerat-o ca pe un al patrulea personaj.... Această entitate îl bântuie pe Dormer.", spune Pfister.

Aşa cum este filmat de către Noaln şi Pfister, Insomnia realizează un contrast între realismul rece al oraşelor industriale şi al fabricilor de lemn şi frumuseţea de altădată a sălbăticiei înconjurătoare şi a peisajului muntos magnific. "Am vrut ca filmul să înceapă cu un peisaj maiestuos care să evoce senzaţia ciudată pe care au avut-o aceşti doi poliţişti din Los Angeles când s-au trezit în acest loc", explică Nolan.



DESPRE DISTRIBUŢIE

AL PACINO (Will Dormer) a fost nominalizat de opt ori la Premiul Oscar. După ce a primit patru nominalizări pentru cel mai bun actor pentru ...And Justice For All, The Godfather Part II, Dog Day Afternoon şi Serpico, rolul Lt. Colonel Frank Slade din Scent Of A Women i-a adus Premiul Academiei şi Globul de Aur pentru cel mai bun actor.

Recent, Al Pacino a jucat alături de Cameron Diaz în Any Given Sunday; în The Insider, alături de Russell Crowe; şi în Chinese Coffee. De asemenea, Pacino a apărut în Donnie Brasco şi în Devil's Advocate. Palmaresul său mai include Two Bits, Heat, City Hall, şi Carlito's Way. Printre viitoarele sale proiecte, se numără Simone, The Farm şi Gigli. În prezent, Al Pacino lucrează la filmul Angels în America, alături de Meryl Streep şi Emma Thompson.


ROBIN WILLIAMS (Walter Finch) este unul dintre cei mai dotaţi şi mai talentaţi actori ai timpului nostru. El este laureatul Premiului Academiei pentru cel mai bun actor într-un rol secundar, interpretând rolul lui Dr. Sean McGuire, în Good Will Hunting. Williams a captat iniţial atenţia publicului prin rolul de invitat special din serialul de comedie de televiziune Happy Days. Williams a fost premiat cu Globul de Aur pentru rolul de neuitat din Mrs. Doubtfire al lui Chris Columbus. În 1996 E! Entertainment Television l-a numit pe Williams "celebritatea anului" pentru cariera sa extraordinară de film, care include acum şi succesul nemaipomenit Flubber, precum şi Patch Adams, în regia lui Tom Shadyac.

HILARY SWANK (Ellie Burr) a debutat în cariera de film prin cunoscutul serial Buffy, The Vampire Slayer şi apoi a apărut în The Next Karate Kid. În thrillerul lui Sam Riami, The Gift, Swank a jucat alături de Keanu Reeves şi de Cate Blanchett. A primit Premiul Oscar pentru rolul din Boys Don't Cry. Recent, Swank a jucat în drama romantică Affair of the Necklace, nominalizată pentru Premiul Oscar.

MAURA TIERNEY (Rachel Clement) apare la ora actuală în serialul de televiziune de succes ER şi a jucat în filme ca Instinct, alături de Sir Anthony Hopkins şi de Cuba Gooding Jr. şi Forces of Nature, cu Ben Affleck şi Sandra Bullock.

MARTIN DONOVAN (Hap Eckhart) a jucat recent în Pasadena, Amy & Isabelle, The Great Gatsby, alături de Mira Sorvino şi When the Trumpets Fade pentru HBO. Donovan va apărea în The United States of Leland, împreună cu Kevin Spacey şi Lena Olin.



DESPRE REALIZATORI

CHRISTOPHER NOLAN (regizor)
Primul său film de ficţiune, Following, pe care l-a scris, regizat şi co-editat în 1998, i-a adus Premiul pentru cel mai bun regizor la Festivalul Internaţional de Film de la Newport, Premiul Tigrului la Festivalul Internaţional de Film de la Rotterdam, precum şi încă alte două premii. Acest succes a atras atenţia spre finanţarea următorului său proiect, Memento, pe care de asemenea l-a scris şi regizat.

PAUL JUNGER (producător)
Palmaresul său include memorabilul Dead Poets Society, care a primit un Oscar pentru cel mai bun scenariu şi o nominalizare pentru cel mai bun film; Final Analysis, cu Richard Gere şi Kim Basinger şi succesul Three Kings, în care au jucat George Clooney şi Mark Wahlberg.

EDWARD L. McDONNELL (producător)
Mai recent a lucrat la Original Sin, cu Angelina Jolie şi Antonio Banderas şi la A Walk to Remember, cu Mandy Moore, în regia lui Adam Shankman.

ANDREW KOSOVE şi BRODERICK JOHNSON (producători)
Kosove şi Johnson au produs filmul de familie de senzatie My Dog Skip, comedia de succes Dude, Where's My Car?, Lost & Found şi The Affair of the Necklace, nominalizat pentru Premiul Academiei.

GEORGE CLOONEY (producător executiv)
Cel mai recent l-aţi văzut în Ocean's Eleven, The Perfect Storm, O Brother, Where Art Thou?, dar a mai jucat şi în Three Kings, The Peacemaker, Batman & Robin, precum şi în comedia romantică From Dusk Till Dawn. Debutul regizoral al lui Clooney, Confessions of a Dangerous Mind, în care va şi juca, va apărea în decembrie.

STEVEN SODERBERGH (producător executiv)
Anul trecut, Soderberg a regizat imensul succes Ocean's Eleven, palmaresul său incluzând şi The Limey, Out of Sight, Gray's Anatomy, Schizopolis, The Underneath, King of the Hill, Kafka şi Traffic.

Regia: Christopher Nolan Cu: Al Pacino, Robin Williams, Hilary Swank

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus