Nu ştiu dacă-l mai prindeţi pe undeva, eu l-am văzut săptămîna trecută la Cinema "Europa" împreună cu trei prieteni, singuri în toată sala. Asta e nasol la Cinema "Europa": după ce că e ieftin (5 RON în cursul săptămînii de la 17,00), te mai şi plictiseşti. Nici un golan care să-ţi scuipe în cap coji de seminţe de la balcon, nu tu nesimţiţi care să vorbească la telefon în timpul filmului ca la Mall sau proaste care să rîdă tare, ca tîmpitele, la orice replică, tot ca la Mall. Parcă aş fi acasă la mine, cu lumina stinsă, doar că fără zgomotele vecinului de deasupra, care de vreo două săptămîni cred că îşi mai pune un etaj la garsonieră.
Scenariul filmului Filiera Kebab (în original Kebab Connection) a fost scris de Fatih Akin. Chiar dacă numele sună a specialitate din bucătăria turcească (mmm, ce-ar mai fi mers lîngă kebab şi un lacmachun şi un cataif la sfîrşit!), Fatih Akin este cel care s-a ocupat de scenariul şi regia celuilalt film nemţesc cu turci recent: Gegen die Wand / Head On.
În Hamburgul zilelor noastre, un turc are o kebabărie, iar kebabăria asta nu are clienţi. Turcul mai are un nepot care are o prietenă nemţoaică. Deci, automat, cu prietenă nemţoaică, turcul ăsta mic mai are mari probleme acasă. Prietena nemţoaică are şi ea un copil în burtă. Cu turcul. Deci şi mai multe probleme acasă pentru turc. Pînă aici a fost partea cu multiculturalismul. Pe parte comică, vorba unui cunoscut machedon de la noi din Pipera, turcul ăsta mic are un vis: el vrea să regizeze primul film german de karate. Pînă una-alta, cu un mic buget de la unchiu-său, el devine realizatorul primei reclame kung fu la o kebabărie. Spotul are succes, kebabăria se umple, unchiul prosperă, iar Kirianis, grecul proprietar al tavernei de vizavi, moare de ciudă. Căci am uitat să vă spun: în Hamburg nu trăiesc numai turci, ci şi greci. Ţigani? Nu, n-am observat în film. Dar atunci n-ar mai fi fost comedie, ci film poliţist.