Săptămâna Financiară / februarie 2007
Aşa cum la noi o dezbatere televizată pe tema cooperării transfrontaliere împotriva poluării Dunării de Jos ar putea fi considerată un gest sinucigaş al realizatorului, în condiţiile în care ţara stă cu sufletul la gură să afle veşti din tranşeele războiului celor două Palate, şi la americani ar putea părea inoportun, ca să nu zicem chiar stupid, să faci un film despre viaţa unei mici comunităţi dintr-un cartier modest, situat la periferia nu-ştim-cărui oraş. Cu toate acestea, Todd Field a riscat şi, spunem noi, bine a făcut. Chiar dacă producătorii filmului Little Children vor trebui să aştepte lansarea DVD-ului pentru a-şi acoperi cheltuielile (în 5 luni de la lansare a încasat ceva mai mult de o treime din bugetul cheltuit), e reconfortant să vezi că se mai face şi artă de amorul artei.

Povestea e complexă, excelent "spusă" şi interpretată (Kate Winslet a scăpat, în sfârşit, de anatema Titanicului), dar mai ales foarte ofertantă în ceea ce priveşte percepţiile publicului. Un love story în care sunt implicate jumătăţile "inactive" din două cupluri, un el şi o ea care n-au altă treabă de făcut toată ziua decât să aibă grijă de copii. Se întâlnesc, zi de zi, în parc, la piscină, copiii lor se împrietenesc iar ei, inevitabil, interacţionează. În final, iubirea lor se stinge înainte de a începe cu adevărat, aşa cum se întâmplă cu o tavă de tăciuni aprinşi peste care răstorni o frapieră plină cu gheaţă. Familia este mai puternică decât tentaţia binelui propriu, văzut la modul egoist, iar pentru ca latura moralizatoare să primeze este introdus un plan secundar al acţiunii, în care comunitatea reacţionează dur faţă de prezenţa în cartier a unui exhibiţionist proaspăt ieşit din puşcărie. La rândul său, acesta trăieşte o dramă, soldată cu un happy-end din cale-afară de original.

Ideea generală este că, orice-ai face, tendinţa naturală este să revii la starea de echilibru, în cazul de faţă - sub papucul soţiei / soţului, oricât disconfort sufletesc ţi-ar provoca această stare. Este o concluzie cu care poţi fi sau nu de acord. Dar merită să vezi argumentele.


Little Children / Mici copii
SUA, 2006
Regia: Todd Field
Scenariul: Tod Field & Tom Perotta
Distribuţia: Kate Winslet, Patrick Wilson, Jennifer Connely, Sadie Goldstein, Jackie Earle Haley, Phyllis Somerville
3 nominalizări la Oscar 2007 (cel mai bun rol principal feminin, cel mai bun rol secundar masculin, cel mai bun scenariu adaptat).
Regia: Todd Fields Cu: Kate Winslet, Patrick Wilson, Jennifer Connely, Sadie Godstein

2 comentarii

  • Little children
    [membru], 03.03.2007, 02:47

    Pentru cei care doresc sa vada o transpunere moderna a lui "Madame Bovary". Iar traducerea titlului, chiar daca este mot a mot, mi se pare foarte nefericita. Articol bunicel, concis, sa zicem de valoare egala cu filmul...

  • RE: Little children
    [membru], 03.03.2007, 03:47

    Varianta în română a titlului este cea preferată de distribuitorul din România. Tocmai pentru că ni se pare că, în general, titlurile distribuitorilor români nu sunt foarte fericite, am ales ca în cronicile postate pe LiterNet să folosim titlul original.

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus