Săptămâna Financiară / martie 2007
Cine l-a văzut pe Al Pacino în rolul lui Scaraoţchi (The Devil's Advocate) cu greu va mai accepta provocarea altui actor, fie el şi Peter Fonda. Prin urmare, dată fiind intriga standard - un tip îşi vinde sufletul Diavolului, pentru un beneficiu imediat, după care aleargă toată viaţa ca să şi-l recupereze -, elementele de interes ale lui Ghost Rider trebuie căutate în altă parte. Dracul nu merită.

Un element de originalitate ar putea fi faptul că eroul nostru, un puşti teribilist cu minte cam puţină, semnează pactul ca primarul. Aşa că ceea ce obţine în schimbul sufletului, respectiv însănătoşirea miraculoasă a tatălui său bolnav de cancer, se spulberă câteva ore mai târziu, când bătrânul (mă rog, nu e chiar aşa de bătrân) moare în urma unui accident de motocicletă survenit în timpul unei cascadorii pe care o făceau împreună.

Urmează un scurt intermezzo de viaţă liniştită, în care Johnny Blaze devine cel mai tare cascador-motociclist din Univers - doar avea un înger păzitor cu coarne, nu? -, după care urmează Provocarea. Are, în sfârşit, ocazia să-şi recapete sufletul pierdut, dar pentru asta va trebui să îndeplinească o misiune complicată, anume să-l elimine pe Fiul Dracului, care se răzvrătise împotriva lui tat-su! Super cool! Am fugit aşadar de Dracu' şi am dat de fiu-su, respectiv de o nouă dezamăgire, pentru că Wes Bentley face un rol mult, mult mai slab decât cel din American Beauty (micul traficant de droguri, pasionat de camera video). Dacă adăugăm şi faptul că din acest moment povestea se deşiră dramatic, scenariul scăpând de sub orice control, astfel că singurul personaj interesant - Caretaker (Sam Eliott) - este pur şi simplu în plus, avem tabloul (in)complet al unei producţii mediocre.

L-am lăsat la sfârşit pe Nicolas Cage, al cărui nume poate singur să tragă un film după el până pe prima poziţie în box-office. N-aş spune că e, şi el, o dezamăgire. Dar, cu siguranţă, spectatorii vor fi mai atraşi de motocicletele sale şi de vocea magistral sintetizată pe computer decât de prestaţia sa actoricească.

Cu toate acestea, Ghost Rider este un film cu real succes la public. Dacă alegeţi să vă lăsaţi purtaţi de valul majoritar, e bine să ştiţi măcar ce vă aşteaptă: două ore de benzi desenate în mişcare, în genul Superman şi X-Men (comparaţia nu este întâmplătoare), cu motociclete şi cai turbo, un schelet ambulant care varsă flăcări pe nări şi alte arătări de poveste. La final, binele învinge, parcă. Nu-mi mai aduc aminte exact...


Ghost Rider
SUA, 2007
Scenariul şi regia: Mark Steven Johnson
Distribuţia: Nicolas Cage, Peter Fonda, Wes Bentley, Eva Mendes, Sam Eliott.
Regia: Mark Steven Johnson Cu: Nicholas Cage, Raquel Alessi, Matt Long, Peter Fonda

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus