România Liberă / iulie 2003
Mamma Roma
Mamma Roma (Italia, 1962) este unul dintre filmele de început ale celui care a fost marele scriitor şi cineast Pier Paolo Pasolini. În rolul principal, al prostituatei poreclite astfel, care încearcă redempţiunea, dar este zdrobită de necruţătorul mediu social, o actriţă uriaşă: Anna Magnani, cu creaţii de referinţă în filmele neorealismului italian, mai ales ale corifeului său, Roberto Rossellini, dar şi în opere ca Bellissima lui Visconti.

Ca şi filmul precedent al lui Pasolini, debutul cu Accattone (1961), şi Mamma Roma poate fi considerat un film social, în trena marilor opere neorealiste, dar în ambele pelicule se simte deja ceea ce va face ulterior specificul lui Pasolini: poezia infuzată fiecărui cadru şi tratarea mistică a existenţei, în mod paradoxal produsul unui marxist autentic, cum era cineastul (linie urmată mai tîrziu şi de Fraţii Taviani). Încercarea de rupere cu trecutul a Mamei Roma nu reuşeşte: ea se va întoarce la vechea meserie, iar fiul ei este împuşcat în timpul unui jaf...

Să spunem că Pier Paolo Pasolini (1922-1975) este în primul rînd un poet al cinematografului, filmografia sa fiind reprezentativă în cel mai înalt grad pentru ceea ce se cheamă "cinematograf poetic". Totodată, el este şi un scriitor, şi un poet propriu-zis, scrierile sale intrînd de-acum în patrimoniul sigur al literaturii italiene. Pier Paolo Pasolini a îmbinat două mari "păcate", foarte pe gustul stîngiştilor de oricînd: homosexualitatea şi activismul comunist, dar a reuşit să le transmute într-o operă de mare valoare estetică. Să nu uităm că una dintre cele mai frumoase transpuneri ale vieţii lui Iisus (influenţată de preceptele neorealismului) îi aparţine unui marxist angajat, cum era autorul Evangheliei după Matei (1964).

Salo a fost, din păcate, ultimul film al acestui regizor, care a transformat marxismul în vizionarism, el fiind asasinat la scurt timp de un adolescent pe plaja de la Ostia, în circumstanţe neelucidate pînă astăzi: crimă sexuală sau asasinat politic?



Regia: Pier Paolo Pasolini Cu: Anna Magnani, Ettore Garofolo, Franco Citti, Silvana Corsini, Luisa Loiano

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus