România Liberă / octombrie 2001
Howards End
În această seară aveţi posibilitatea revederii (dacă nu l-aţi mai văzut pînă acum, nu mai pierdeţi această ocazie) filmului Howards End (Anglia, 1992).

Filmul trebuie văzut neapărat fiindcă este unul dintre cele mai bune filme de epocă făcute vreodată, iar în filmografia, foarte valoroasă, a lui James Ivory concureză la titlul de cel mai reuşit, alături de cel care i-a urmat, The Remains of the Day (dar fiecare este altceva, în felul său). Howards End este o adaptare după romanul scriitorului victorian Edward Morgan Forster, autor ecranizat intens de Ivory, anterior în marile succese, A Room with a View şi Maurice (totodată, Forster este şi autorul uneia dintre primele distopii moderne, Maşina se opreşte, uitată oarecum astăzi).

Dacă excelenta Helena Bonham Carter (aici şi în oricare alt film în care joacă) este preluată de regizor din Room with a View, Howards End este începutul colaborării sale cu Anthony Hopkins, continuată ulterior cu The Remains of the Day (alături şi de partenera sa de acum, Emma Thompson) şi mai puţin convingătorul Surviving Picasso.

Cariera filmului Howards End a început o dată cu prezentarea la Festivalul de la Cannes, unde a primit un binemeritat premiu pentru scenariu. Nominalizat la nouă premii Oscar, filmul a cîştigat trei: pentru cea mai bună scenografie, cel mai bun scenariu adaptare şi, nu în ultimul rînd, cea mai bună actriţă în rol secundar, acordat Emmei Thompson. Anul următor, The Remains of the Day, un succes poate chiar şi mai mare, a fost nominalizat la şi mai multe Oscaruri, dar nu a mai cîştigat nici unul. Explicaţia? Totul a fost luat (absolut pe merit!) de Schindler's List a lui Steven Spielberg. Aşa e-n Oscar!

Revenind la Howards End, filmul este o excepţională analiză a societăţii britanice de la turn of the century, a rafinamentului ei incredibil, dar şi a profundelor conflicte sociale care o subminează din interior (lucru valabil pentru întreaga belle epoque europeană). Nu putem decît să privim cu nostalgie faptul că această lume a dispărut, o dată cu primul război mondial, ea şi maximul de civilizaţie şi de rafinament pe care l-a atins. Totodată, Howards End este şi o frumoasă poveste de dragoste dintre doi oameni aflaţi într-un context nepotrivit datorită diferenţelor sociale, istoria maturizării unei fete frumoase şi superficiale şi multe alte lucruri. Vizionaţi filmul şi veţi fi, cu siguranţă, încîntaţi!

Howards End

Regia: James Ivory
Cu: Helena Bonham Carter, Emma Thompson, Anthony Hopkins, Vanessa Redgrave.
Regia: James Ivory Cu: Anthony Hopkins, Emma Thompson, Vanessa Redgrave, Helena Bonham Carter

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus