Vă mai amintiţi de Shrek? Dacă nu, daţi fuga la raftul cu DVD-uri şi îl găsiţi sigur acolo. Are un căpcăun verde pe copertă. Până atunci, vă spun eu că este un film de animaţie, lansat în 2001, care se înscria în noul val al genului, excelând în umor accesibil celor mari, dar fără să depăşească statutul de film pentru copii. O poveste drăguţă şi frumos colorată despre un căpcăun simpatic şi o prinţesă prizonieră în turn. Nefiind deschizător de drumuri şi beneficiind de o marketizare eficientă, a produs în primul weekend încasări de 40 de milioane de dolari, iar acum, după 6 ani, a ajuns la un total de aproape 500 de milioane de dolari. Asta la un buget estimat de 60 de milioane.

Un asemenea succes trebuia exploatat în continuare. Aşa că trei ani mai târziu a fost lansat Shrek 2. A costat cu 15 milioane mai mult, a adus în primul weekend peste 100 de milioane, iar acum se apropie cu paşi mari de miliard. Deja aveam de-a face cu un business serios. Aşa că producătorii i-au lăsat pe copii să se bucure doar de explozia de culori şi de personajele pe care le cunoşteau din basme, iar scenariul a fost orientat spre adulţi. Parodiile la adresa lumii Hollywood-ului şi ironiile acide au acaparat mare parte din dialoguri, iar Ţara Foarte Îndepărtată, unde se petrece acţiunea, este o replică fidelă a Los Angeles-ului. De notat umorul de calitate şi coerenţa poveştii "de bază".

Au mai trecut trei ani şi avem un nou Shrek. Întrucât s-a lansat de-abia de câteva zile, cifrele afacerii nu sunt încă disponibile. Ştim însă cu siguranţă că a adus încasări de 123 de milioane în primul weekend, revigorând competiţia din box-office, dominată de 3 săptămâni de Spider-man 3 (sic!). De data asta, producătorii nu şi-au mai bătut deloc capul cu publicul juvenil, mulţumindu-se să amestece la grămadă în scenariu o cantitate record de personaje de basm, nu mai există nicio poveste cât de cât coerentă, şi totul se petrece ca într-un sitcom. Este, dacă vreţi, o variantă animată a seriei Scary Movie, cu singura diferenţă că în locul unor actori penibili avem nişte eroi animaţi care joacă impecabil, iar în locul filmelor sunt parodiate poveştile.

Mai are vreun rost să spunem că Shrek 4 este în post-producţie? Săracul căpcăun este condamnat să împărtăşească soarta eroilor din Tânăr şi neliniştit singura diferenţă fiind frecvenţa episoadelor, momentan limitată de performanţele calculatoarelor.


Shrek the Third
SUA, 2007
Regia: Chris Miller, Raman Hui
Scenariul: Andrew Adamson
Distribuţia (voci): Mike Myers, Cameron Diaz, Eddie Murphy, Antonio Banderas, Julie Andrews, Rupert Everett, Justin Timberlake.
Regia: Chris Miller, Raman Hui Cu: voci: Mike Myers, Eddie Murphy, Cameron Diaz, Antonio Banderas, Julie Andrews, John Cleese, Rupert Everett

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus