februarie 2002
Blow
Din 1970, doar în cîţiva ani, cocaina pulbere s-a transformat dintr-un drog relativ necunoscut într-o afacere internaţională de multe miliarde.

Multă lume cunoştea faptul ca în spatele valului de popularitate al acestui drog erau cartelurile columbiene hotărîte să facă bani. Dar ceea ce nu ştiau cei mai mulţi oameni era faptul că acei capi ai mafiei columbiene aveau o legătură americană care făcea ca totul să devină posibil: George Jung, un băiat dintr-un mic orăşel care a decis să urmeze visul american, dar în felul lui - devenind primul american care importa pe scară largă cocaina în America ajungînd în scurt timp să se scalde în bani. Dar orice ar fi făcut, el nu a putut niciodată să obţină singurul lucru pe care îl dorea cu adevărat: o dragoste numai pentru el.

Blow dezvăluie povestea fascinantă a lui George Jung - urcuşul şi căderea sa - despre felul în care acesta şi-a folosit şi ultima picătură de ingeniozitate, ambiţie şi curaj doar pentru a-şi vedea toate visurile înecate în lăcomie.

Regizorul Ted Demme afirmă: "Este o poveste uimitoare, tragică dar şi incitantă.... Este vorba despre o periodă cînd în America au avut loc o serie de transformări...... Dar de asemenea această poveste înseamnă foarte mult pentru mine pentru ca mulţi prieteni de-ai mei au fost atinşi de efectele comerţului cu droguri...."

Cînd Demme a citit cartea lui Bruce Porter - Blow - el a fost impresionat nu numai de felul în care acest drog - cocaina pulbere - a ajuns cea mai mare problemă în America ci şi de viaţă extraordinară dusă de George Jung şi preţul plătit pentru ea.

La început, George părea a fi ultima persoană de pe pămînt care să devină criminal internaţional şi traficant de droguri. Dar Porter scrie despre modul în care Jung a luat decizia de a nu mai lucra din greu ca tatăl lui şi de a nu mai fi îngrijorat de bani ca mama sa. În cele din urmă, George - adult fiind - urmează o cale care-l transformă într-un traficant de droguri vînat de FBI. El este sedus de o lume plină de "bani, maşini rapide, femei sălbatice, case cu menajere" de care nu se poate desprinde.

Regizorul Demme afirmă: "....este vorba despre un băiat care şi-a irosit atît talentul cît şi toate visurile în traficul cu cocaină în cantităţi uriaşe. El era individul care dorea să deţină controlul asupra propriului destin, care vroia să trăiască după propriile reguli şi care a găsit o cale de rezolvare şi a devenit bogat...."

De asemenea, Demme îl vede pe George Jung ca pe o figura tragică emoţionantă, un bărbat care în final ajunge să vadă preţul pe care trebuie să-l plătească pentru stilul său de viaţă ilegal - pierzînd singurele lucruri din viaţă care au însemnat vreodată ceva pentru el.

Regizorul continuă "Îmi place că povestea nu este numai despre lumea traficanţilor de droguri.... Este vorba despre ceea ce se întîmplă cînd cineva care nu-şi permite să ţină la nimeni descoperă în final dragostea."

Însuşi realul George Jung spunea într-un documentar Frontline: "Am fost un individ care a avut o grămadă de bani şi acces nelimitat la cocaină şi chiar dacă arătăm ca Bela Lugoşi puteam să am cea mai frumoasă femeie de pe planetă pentru că fiecare în acel timp era îndrăgostit de cocaină şi bineînţeles de bani - mai ales femeile. Dar... am început să mă pierd într-o anumită măsură....Am început să mă întreb despre ce naiba e vorba".


Blow

Regia: Ted Demme
Scenariul: David McKenna şi Nick Cassavetes
Produs de: Ted Demme, Joel Stillerman, Denis Leary
Muzica de: Graeme Revell
Montajul de: Kevin Tent
Scenografia: Michael Hanan
Imaginea: Ellen Kuras
Cu: Johnny Depp, Penelope Cruz, Franka Potente, Rachel Griffiths, Ray Liota, Jordi Molla
Regia: Ted Demme Cu: Johnny Deep, Penelope Cruz, Franka Potente, Ray Liotta, Kevin Cage

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus