**1/2 (pentru că nu este atât de amuzant pe cât ar fi putut fi, şi nici atât de provocator pe cât ar fi putut fi, dar păcătuieşte prin excese în multe direcţii, durata fiind una dintre ele)
Comediile romantice reuşite sunt din ce în ce mai rare. Filmele cu escroci simpatici nu mai abundă ca pe vremea lui Butch Cassidy and Sundance Kid. Combinaţiile celor două genuri au fost rare şi nu au avut succes decât atunci când posedau ceva în plus pe lângă ingredientele specifice fiecărui gen. Din păcate acestui film îi lipseşte exact acea calitate greu de definit care l-ar fi făcut memorabil.
Titlul în variantă românească (Cum să cucereşti bărbaţii) poate induce în eroare pe amatorii de film, care pot bănui că este vorba despre o comedie sofisticată despre femei trecute de 30 de ani, care încearcă să-şi găsească alesul după sfaturile din articolele din revistele cu coperţi lucioase şi cărţile inspiraţionale ale unor specialişti autoproclamaţi, un film din genul lui Bridget Jones, pe scurt. Adevărul este cu totul altul şi Heartbreakers are mai puţin umor, mai mult suspans şi e mai greu de povestit decât orice poveste din acest gen.
Portretul actriţei la 52 de ani
Sigourney Weaver este o actriţă pe care o iubesc mai ales criticii şi regizorii, publicul nefiind în nici un fel fermecat de chipul, trupul sau talentul ei. Totuşi, pentru a putea juca în seria Alien şi într-o dramă de genul lui The Map of the World în acelaşi deceniu, ea a avut nevoie nu numai de talent şi curaj, ci şi de un mare noroc.
Pentru a nu fi marginalizată definitiv, în urma identificării ei cu rolul interpretat în Alien, a ales de-a lungul anilor să joace în filme cât de poate de diferite de acesta, de la comedii trăznite de genul Ghostbusters sau Galaxy Quest, la filme serioase precum Death and the Maiden sau Ice Storm. La 52 de ani ea este nu numai foarte respectată, ci şi mult mai des distribuită în filme decât în tinereţea ei, în special datorită felului remarcabil în care arată.
În acest film ea joacă rolul unei femei specializate în escrocarea bărbaţilor cu bani printr-un truc infailibil, care o include şi pe fiica ei. Departe de a fi mulţumită cu banii, deloc puţini, obţinuţi în acest fel, fiica ei, interpretată de Jennifer Love Hewitt, încearcă să o convingă să vizeze o lovitură mai mare, care să le asigure liniştea pe o perioadă mai îndelungată.
Povestea unei lovituri eşuate
Cum filmul este în primul rând o comedie romantică şi abia apoi o poveste cu escroci, evident sentimentele celor două eroine joacă un rol important. Şi, ca orice schemă care nu poate da greş, planurile lor o iau razna în cele mai neaşteptate direcţii.
Dacă Sigourney Weaver este o apariţie remarcabilă în sine, iar Jennifer Love Hewitt este bine cunoscută, mai ales tinere generaţii, pentru rolurile ei din serialul Party of Five şi din filmul I Know what You Did Last Summer, dar mai ales din clipul lui Enrique Iglesias Hero, rolurile masculine din Heartbreakers sunt cele care merită toţi banii. Ray Liotta este incredibil în chip de pretendent păcălit care nu se lasă eliminat din scenariu aşa repede, Jason Lee este cuceritor în rol de potenţială victimă a lui Jennifer care se transformă în partener, dar toată atenţia se va concentra cu sigurantă pe Gene Hackman care joacă rolul unui magnat al tutunului, care suferă de toate bolile asociate cu fumatul, în special pentru că fumează non-stop. Dar pe lângă tuşitul convingător, Hackman reuşeşte şi de data asta să salveze de la derizoriu un film altminteri fără mari calităţi.
Un film pentru o stare generoasă
Un critic american era de părere că, de regulă, comediile romantice nu au nici un motiv să dureze mai mult de 90 de minute, iar Heartbreakers nu oferă nici un argument în favoarea schimbării acestei reguli.
Dacă sunteţi gata să mergeţi la cinematograf pentru a petrece două ore amuzante dar fără să vă aşteptaţi la ceva deosebit, Heartbreakers este o alegere perfectă. Dacă însă, pentru cine ştie ce motive, sunteţi într-o dispoziţie critică, alegeţi în această săptămână alte alte filme sau alte forme de distracţie.