România Liberă / ianuarie 2002
Legally Blonde
Elle Woods are o pasiune pentru culoarea roz; dar nu acest lucru o caracterizează, ci voinţa de a deveni un bun avocat pentru a recuceri inima iubitului din liceu - Warner. De fapt, refuzul prietenului adorat de a o lua în căsătorie sau măcar de a-i oferi un inel de logodnă, la sfîrşitul studiilor liceale, declanşează pentru juna "Barbie" criza de personalitate ce o va transforma din tînăra cu capul în nori într-o extrem de serioasă şi studioasă aspirantă la barou. Atît Elle, cît şi prietenul ei, Warner, odată admişi la celebrul Harvard, vor începe o inedită competiţie profesională, a cărei miză va fi posibilitatea de a lucra cu un mare avocat în procese adevărate. Finalul filmului invită spectatorii în sala de judecată, unde se va da verdictul într-un proces mai mult sau mai puţin senzaţional, în care inculpata, o fostă colegă a personajului nostru, este acuzată de o crimă odioasă. Aici de-abia, scenariştii parcă slăbesc frîna replicilor, care devin, din previzibile, acide şi pline de capcane pentru adevăraţii vinovaţi. Cum Elle se remarcă nu doar prin perspicacitatea de care dă dovadă în timpul procesului, ci şi prin autentice calităţi solicitate în dificila profesie de avocat, finalul nu este deloc greu de ghicit, în ciuda timidelor încercări de parodiere a vieţii de student.

Capacitatea de a fi responsabil pentru un viitor bine configurat intră în această comedie, mai mult de situaţii, în contradicţie cu dependenţa faţă de familie, care planifică drumul profesional al tînărului Warner pînă la ipoteticul loc de senator. Cum socoteala de acasă nu prea se împlineşte nici în filmele americane, Warner va rămîne de căruţă în competiţia cu Elle, o posibilă talentată avocată şi un personaj destul de amuzant în bogata filmografie americană dedicată lumii justiţiei şi actorilor ei.

Reese Witherspoon (Elle) a mai jucat în filme semnate de Robert Mulligan, James Foley, Gary Ross, pentru Election, semnat de Alexander Payne, obţinînd chiar un premiu pentru cea mai bună actriţă din partea Asociaţiei Naţionale a Criticilor de Film şi o nominalizare la Globul de Aur. Love story în cheie comică şi nu prea, Blonda de la Drept / Legally Blonde se poate uita uşor după ieşirea din sala de cinematograf.
Regia: Robert Luketic Cu: Reese Witherspoon, Jennifer Coolidge, Luke Wilson, Selma Blair, Raquel Welch

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus