Home

Home
Cititi-ne pe FacebookUrmati-ne pe TwitterFeed RSS gratuit

Spacer

Agenda LiterNet  Sageata  Cronici film  Sageata  Tailor of Panama, The

Ficţiune politică - The Tailor of Panama


Observator Cultural, noiembrie 2001
TextText mai micText mai mare
Versiune imprimabila Adauga cu AddThis
După romanul omonim al lui John le Carré apărut la editura RAO... Brosnan este superb în această poveste (prea) complicată, (prea) inteligentă şi (delicios de) cinică despre un croitor de lux (Rush), bine instalat în societatea panameză, cu o soţie (Curtis) şi copii, care dă din colţ în colţ în momentul în care mîna lungă a spionajului britanic îl înşfacă de guler cu o mănuşă de catifea, iar memoria lui scurtă nu i se dovedeşte de nici un ajutor... şi-atunci recurge la minciuni de plumb! Amuzantă, amorală şi teribil de plauzibilă - chiar şi cînd dă impresia că este "way over the top" -, ficţiunea politică a lui Boorman are în primul rînd meritul de a repune pe tapet tematica uşor sleită a "cîrtiţelor" dintr-o perspectivă care o demitizează cu vervă, în acelaşi timp o reaşezînd-o, cu fineţe, în centrul îngrozitor de încîlcit al spionajului actual. Finalul (cu trimiterea cvasi-parodică la Casablanca) este antologic. Dramaturgul Pinter apare (ca un gag) în flash-back-uri în chip de "iudeo-unchi" al croitorului. Iar Brosnan (într-un clin d'oeil ironic la cei 3 007 de pînă acum) face, cu aplomb şi graţie, cel mai bun rol din cariera sa!

The Tailor of Panama
Regia: John Boorman
Cu: Pierce Brosnan, Geoffrey Rush, Jamie Lee Curtis, Harlod Pinter, Brendan Gleeson, Leonor Varella Toate articolele despre Tailor of Panama, The
Click pentru a mări imaginea


Resurse

 Alte articole de Alex. Leo Şerban


Alte articole

 Omul nostru din Panama era croitor - The Tailor of Panama, Călin Stănculescu


SCRIEŢI LA LITERNET

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected]. Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet.ro? Îl puteţi introduce aici.


PUBLICITATE
CITIŢI-NE PE FACEBOOK


Spacer Spacer