aLtitudini / august 2007
Duminică după-amiaza... primesc mesaj: a-murit-Pittiş. Abia lunea trecută am aflat că era aşa rău bolnav. L-am văzut ultima oară la televizor, la Mamaia, unde pe Antena 2 vorbea despre Rolling Stones. În sâmbăta dinaintea concertului. Am aflat că i-au făcut perfuzii pentru ca să poată merge la concert. Dar a fost şi i-a văzut la Bucureşti. Avea aproximativ vârsta Stones-ilor (63, la fel ca Mick Jagger) şi a fost like a rolling stone.

Prima oară l-am cunoscut pe Moţu în cabina lui, la teatrul din Braşov. Juca în Scoica de lemn şi mi l-a prezentat Ştefan Radof. Cred că aveam vreo 10 -11 ani şi i-am cerut un autograf. Mi-a zis că nu dă autografe. În 1983 a venit cu PMT (poezia muzicii tinere, aşa se numea showul lui, muzical enciclopedic şi nu numai)-ul la Braşov, la Sala Sporturilor şi, printr-un bileţel naiv, i-am cerut din nou un autograf. Din nou m-a refuzat, la microfon, de s-a auzit în toată Sala Sporturilor, şi mi-a venit să mor de ruşine. De fapt şi acum mai mi-e un pic. Eram la Blues Café cu el la masă acum câţiva ani şi un puşti s-a apropiat şi i-a cerut sfios un autograf. L-a refuzat politicos, la fel ca pe mine acum atâta timp. Şi atunci i-am zis povestea cu autografele mele. Şi m-a întrebat daca ştiu de ce nu dă autografe. Ştiam, i-am zis, din 1990, de pe 8 decembrie, când a făcut un show memorial John Lennon, la 10 ani de la moartea lui, la Palatul Copiilor. Lennon a fost împuşcat de un individ (Pittiş nu vroia să-i menţioneze numele), pentru că a refuzat să-i dea un autograf. Cel puţin aparent, ăsta a fost motivul stupid pentru care a fost ucis. Moţu, mare fan Lennon şi al muzicii rock în general, şi-a făcut din asta o regulă. La fel cum nu şi-a tuns niciodată părul (chiar dacă nu contează cât de lung îl ţii), şi acum era cu el lung, dar alb, la fel cum fuma în continuare Carpaţi, care acum mirosea diferit faţă de tot fumul scos in cârciumă, la fel cum a refuzat să facă reclame de voce şi a păstrat doar trademark-ul lui, Teleenciclopedia, aşa şi-a păstrat gusturile şi a continuat să promoveze muzica bună, de la Pittiş Show la radio3Net.

Pasăre Colibri, rolling stone, acum oare la o şuetă cu John Lennon şi atâţia alţii..."on your own, with no direction Home?" Prea devreme, mult prea devreme s-a întunecat. "Once upon a time you dressed so fine..."

Notă: Varianta a articolului de pe blogul lui Alin.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus