România Liberă / octombrie 2003
Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl
Există o vîrstă cînd aventurile căpitanului Blood, ale eroilor lui Stevenson din "Insula comorilor" sunt consumate cu frenezie, replicile cinematografice fiind şi ele, cu mici excepţii, sortite unui succes anunţat. Acesta este şi cazul filmului Piraţii din Caraibe - Blestemul Perlei Negre, care din titlu îi pregăteşte pe actualii spectatori pentru o continuare, ce se va turna probabil după ce socotelile vor fi încheiate. Or, acestea se anunţă de pe acum, cînd filmul n-a fost lansat în majoritatea ţărilor occidentale, a fi de-a dreptul fabuloase, filmul înscriindu-se pe locul 25 al topului de încasări al tuturor timpurilor. (Filmul a fost lansat în SUA la 11 iulie 2003, în 3023 de cinematografe, obţinînd în trei zile aproape 50 de milioane de dolari.)

Una dintre cheile acestui imens succes se numeşte Jerry Bruckheimer, producător (a cărui activitate de producţie echivalează cu filme ce au adus 12,5 miliarde de dolari). Flerul şi siguranţa cu care a mizat pe subiecte de mare popularitate, inteligenţa faţă de autorii-regizori şi mai ales cunoaşterea deplină a resurselor unor distribuţii speciale, unde experienţei i s-a adăugat mereu ineditul expresiv al unor actori tineri, sunt doar cîteva dintre atributele acestui producător atît de familiarizat cu succesul, mai ales financiar.

Regizorul Gore Verbinski este cunoscut din recenta premieră cu Mexicanul (cu Julia Roberts şi Brad Pitt). Pilotat de Jerry Bruckheimer (de altfel destul de nesuferit pentru opoziţia lui la politicile de difuzare ale filmului european în SUA), Gore Verbinski s-a lansat cu succes în aventura căpitanului Jack Sparrow (interpretat de Johnny Depp), un pirat convingător, purtătorul de cuvînt al celor care au ales calea încălcării convenţiilor, calea instaurării "unei noi ordini", de fapt nişte haiduci ai mărilor, aflaţi permanent în război cu marile imperii coloniale (de altfel se pare că nici astăzi n-am scăpat de activitatea piraţilor, astăzi, e drept, dotaţi cu mijloace mult mai sofisticate decît stindardul cu cap de mort sau căngile de abordaj).

Scenariul propus de Ted Elliott şi Terry Rossio are toate ingredientele necesare unei audienţe maxime: aventuri, dragoste, urmăriri, lupte, fantastic şi chiar puţin horror, atît cît să facă credibile aventurile relatate pe parcursul a 138 de minute. Un pirat "bun" (căpitanul Sparrow) şi un pirat "rău" (al doilea fiind "nemernicul" Barbosa, jucat de Geoffrey Rush, extrem de convingător) se înfruntă, printre victime aflîndu-se mai mult fără voie frumoasa fiică a guvernatorului din Port Royal, dar şi fierarul care o iubeşte fără speranţă, Will Turner (interpretat de Orlando Bloom). Blestemul unei comori incaşe transformă echipajul vasului "Perla Neagră" într-o echipă de mumii şi fantome, de schelete şi hîrci, menite să exercite puternice presiuni, mai ales psihologice, asupra victimelor. Nu lipseşte nici o fantastică Insulă a Morţii, după cum miza luptelor pare a fi pînă la urmă depăşită de importanţa unui happy-end pe tărîm erotic.

Cu o distribuţie de excepţie în care străluceşte Johnny Depp, un pirat simpatic şi dur, leneş, dar cu inima mare, ironic şi descurcăreţ în cele mai incredibile situaţii, filmul beneficiază şi de experienţa lui Geoffrey Rush (Marchizul de Sade sau Casanova), excelentul actor australian care dă viaţă căpitanului Barbosa, alături de Orlando Bloom - romantic şi demn (care a mai jucat în Black Hawk Down şi Stăpînul inelelor) şi nonconformista Keira Knightley (în jurul căreia palpită inimile unui presupus corsar, dar şi cea a unui ambiţios Commodor al marinei britanice, Norrington, jucat de Jack Davenport).

Dincolo de calitatea interpreţilor este de remarcat grija pentru autenticitatea istorică (consilier, un reputat savant - Peter Twist), pentru minuţiozitatea reconstituirilor şi excelenţa decorurilor şi costumelor (autori: Penny Rose şi Brian Morris). Basm pentru copiii de toate vîrstele, Piraţii din Caraibe rămîne un model excelent de film comercial, care nu-şi dezamăgeşte spectatorii fără pretenţii.

Fişa tehnică:

Piraţii din Caraibe - Blestemul Perlei Negre, SUA, 2002
Regia: Gore Verbinski
Cu: Johnny Depp, Keira Knightley, Orlando Bloom, Geoffrey Rush, Jonathan Pryce, Jack Davenport, Kevin R. McNally, Zoe Saldana, Treve Etienne, David Bailie, Isaac C. Singleton jr., Lee Arenberg, Mackenzie Crook, Angus Barnett
Regia: Gore Verbinski Cu: Johnny Deep, Orlando Bloom, Geoffrey Rush

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus