Observator Cultural / septembrie 2001
A.I. Artificial Intelligence
Într-un viitor nu prea îndepărtat, roboţii au sentimente: David (un astfel de robot) este adoptat de o familie al cărei fiu e în comă şi abandonat atunci cînd copilul îşi revine din comă; David suferă, dar îl cunoaşte pe Gigolo Joe - fine del primo tempo; secondo tempo: într-un viitor foarte îndepărtat, David cunoaşte nişte E.T.-ii, care îi aranjează o reîntîlnire cu "mama" sa; David se bucură, dar mama nu trăieşte decît o zi - un-happy ending; după nuvela Super-Toys Last All Summer Long de Brian Aldiss, preluată şi prelucrată de Stanley Kubrick şi finalmente scenarizată de Steven Spielberg, A.I. e un mare film ratat.

Combinînd osatura cerebrală a răposatului Stanley Kubrick cu gelatina sentimentală a lui Steven Spielberg, povestea creşte la foc continuu, timp de aproape două ore, pînă la ceea ce orice regizor ar fi considerat apogeul demonstraţiei sale... Orice regizor, mai puţin Spielberg&Kubrick: el trînteşte un final care nu se mai termină, în care tot ce era excitant pînă acolo se moleşeşte sub capacul kitschului. Povestea nu e departe de cea a lui E.T. din pelicula omonimă; Spielberg face chiar o trimitere directă la E.T.-ul din 1982 atunci cînd "luna" vînătorilor de roboţi stricaţi devine fundalul pe care se proiectează silueta lui Gigolo Joe - robotul creat să ofere satisfacţii sexuale. Dar, dacă efectele speciale/departamentul roboţilor sînt impresionante, ambiţia de a spune un (philosophical/love) story care să rezoneze şi cu mintea, şi cu inima nu dă decît rezultate pe porţiuni (circul roboţilor, episodul Rouge City, găselniţa ursuleţului de pluş)...

Atunci cînd Kubrick i-a pasat copilului minune al Hollywoodului ideea filmului (pe motiv că acesta este mai apropiat, ca sensibilitate, de ea), i-a făcut un cadou otrăvit: căci Spielberg poate spune o poveste, oricît de sofisticată, cu condiţia s-o spună singur; cu răsuflarea grea a lui Kubrick în ceafă, nu poate face decît un "omagiu": kitsch solemn şi sentimental. (+++)


Artificial Intelligence: A.I

Regia: Steven Spielberg
Cu: Haley Joel Osment, Jude Law, Frances O'Connor, Brendan Gleeson, William Hurt


Regia: Steven Spielberg Cu: Haley Joel Osment, Jude Law, Frances O'Connor, Sam Robards

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus