Suplimentul de cultură / septembrie 2007
Pentru prima dată organizată în România, cea mai importantă întîlnire a industriei mondiale de televiziune legată de producţia de film documentar, Discovery Campus, îşi anunţa misiunea la Timişoara încă din prima jumătate a lunii iunie 2007. "Iniţial, evenimentul urma să se petreacă în Danemarca, însă a fost aleasă România, tocmai pentru că e o ţară nou intrată în familia UE. Vor fi peste 200 de delegaţi, reprezentanţi ai unor posturi de televiziune de vîrf, vom aduce la Timişoara importante filme documentare, vom susţine workshop-uri", promitea, pe atunci, fără a se dezice, coordonatorul local al proiectului, regizorul Florin Iepan, în numele Asociaţiei DocuMENTOR.

Aceasta a fost fondată de el, alături de Alexandru Solomon, ei înşişi absolvenţi ai Discovery Campus Masterschool. Donata von Perfall, directoarea Discovery Campus, a explicat, tot atunci, că organizează întîlnirile internaţionale cu scopul de a promova marile televiziuni şi de a tatona terenul în vederea realizării de coproducţii. Mult mai aproape în timp, cu cîteva zile înainte de evenimentul propriu-zis - desfăşurat în zilele de 14, 15 şi 16 septembrie 2007 -, Florin Iepan, Donata von Perfall şi Jörg Christopher, şeful Sesiunii Tematice Discovery Campus, au reconfirmat prezenţa delegaţilor, între alţii, ai brandurilor Discovery Channel, Sundance Institute, Channel 4, ARTE, ZDF, ORF, HBO, ca şi tema seminariilor de anul acesta: "Spre Est, la intersecţia coproducţiilor internaţionale". Interesant - nu? - în chiar... vestul patriei. "Trebuie să avem evenimente de media în Timişoara, nu manifestări cu iz rural", a susţinut Florin Iepan, arătîndu-se curios - pentru a readuce în atenţie, la întîlnirea cu presa, discuţia despre sărăcia în care este menţinut filmul documentar în România - cum fac invitaţii "săi" ca să obţină finanţări, în ţara lor, pentru propriile lor producţii: "...because in Romania, the shit is over the building".


Florin Iepan aşteaptă mulţumiri de la Adrian Cioroianu

Întîlnirile, vizionările, discuţiile Discovery Campus s-au desfăşurat în Aula Magna a Universităţii de Vest, mai puţin proiecţia noului film al lui Iepan, Lugosi: The Fallen Vampire - despre maghiarul de origine bănăţeană care l-a interpretat pe Dracula -, care a avut loc în sala Naţionalului timişorean şi care a fost urmată, în acord cu esenţa filmului şi copiind dictonul ediţiei Discovery, de Go Garlic - on the Crossroad of South-East European Cuisine, nimic altceva decît petrecerea oficială a Campus-ului. Desigur că, într-un loc, ca şi în altul, s-au stabilit contacte, relaţii, cu atît mai mult cu cît DC a reunit "oamenii care iau decizii" - între alţii, Pepe Danquart, care a primit premiul Oscar în 1994 pentru scurtmetrajul Short Black, Hamish Mykura prezentînd politica lui Channel 4 alipită controversei stîrnite de documentarul Diana: The Witness in the Tunnel, Cara Mertes de la Sundance Institute ş.a.m.d. "E încă prematur să spunem ce am reuşit să realizăm în aceste zile. Am remarcat totuşi că în România există o tradiţie în realizarea filmelor documentare şi vom reveni, cu siguranţă, aici", ne-a spus, la finele programului Discovery Campus, Donata von Perfall, iluminînd una din afirmaţiile ulterioare ale lui Florin Iepan: "Aştept mulţumiri din partea ministrului de Externe pentru acest eveniment, care îmbunătăţeşte imaginea României".


În oraşul Revoluţiei începe scandalul

La finele evenimentului DC Timişoara, în vreme ce, în afara Aulei Magna, invitaţii schimbau ultimele cărţi de vizită, dezbaterea finală, din interior, a coagulat, cu luare de atitudine, interesele documentariştilor români în jurul unei inflamaţii mai vechi. Voci congruente susţineau că "o televiziune publică care nu lucrează decît cu oameni din interior nu este o televiziune publică", că "este o dezinformare că producţiile acesteia sînt cele mai ieftine", cîtă vreme se face abstracţie de plata contabilei angajate, a şoferului de care instituţia dispune, a întregului angrenaj care mişcă sistemul, că "de 30 de ani se tot fac angajări în această televiziune şi nimeni nu este dat afară" şi că "astfel, este sprijinită inclusiv mediocritatea".

Florin Iepan a comentat mai pe larg, (şi) ulterior, necesitatea unei luări de poziţie: "Senzaţia mea e că, după încheierea programului Discovery Campus, a avut loc, practic, prima întîlnire a documentariştilor români. 30-40 de producători şi realizatori de filme au hotărît să lupte pentru dreptul de a colabora cu postul public de televiziune, care dă semne că ar vrea să închidă relaţia cu producătorii independenţi şi să se axeze pe producţiile in-house. Am adresat, zilele acestea, o scrisoare deschisă atît televiziunii publice, cît şi CNC-ului şi Parlamentului, în care exprimăm că, în momentul de faţă, televiziunea publică nu mai respectă legislaţia europeană ca un cuantum din programe să fie realizat de producătorii independenţi, că România se abţine astfel de la realizarea unor (co)producţii importante şi că filmul documentar poate fi performant şi poate îmbunătăţi performanţa televiziunii publice în sine. Întîlnirea de la Timişoara a fost prima afirmare a oamenilor care nu s-au referit la problemele generale ale cinematografiei din România, ci la relansarea acestui gen - cu, fireşte, mai mulţi bani de la CNC". Iepan ne-a mărturisit că scrisoarea poartă antetul Asociaţiei DocuMENTOR, care are, în acest sens, sprijinul Centrului pentru Jurnalism Independent şi al Agenţiei pentru Monitorizarea Presei. Cîteva dintre numele nucleului protestatar sînt, alături de Florin Iepan, Alexandru Solomon, Adina Brădeanu, Răzvan Georgescu, Anca Damian.


Masterschool şi conferinţe

Organizaţie nonprofit înregistrată în München, Germania, în 1998, Discovery Campus este susţinută şi finanţată de programul MEDIA Plus al Uniunii Europene şi de alte foruri. Ofertele Discovery Campus se referă, o dată, la Şcoala de Masterat DC, apoi la Simpozionul Public DC.

Prima reprezintă un curs destinat unui grup restrîns de regizori, producători şi editori, care au propuneri de filme documentare şi vor să lucreze cu specialişti din sectorul internaţional al audio-vizualului. Masterschool-ul este împărţit în patru workshop-uri de cîte o săptămînă, organizate pe parcursul a zece luni.

Simpozioanele publice Discovery Campus, aşa-numitele Sesiuni Deschise de Trening, sînt conferinţe organizate pe durata unui weekend. În acest an, a III-a Sesiune Deschisă de Training a Discovery Campus s-a desfăşurat la Timişoara, în parteneriat cu DocuMENTOR, Asociaţia Producătorilor şi Autorilor de Film Documentar din România.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus