Re:publik / noiembrie 2007
O echipă de experţi ai FBI investighează un atentat terorist într-un cartier de expaţi din Arabia Saudită, cu concursul reticent al autorităţilor. Sună cunoscut? Conceptul de "Fish out of water", care a funcţionat atît de bine într-un film ca Black Rain, e updatat şi upgradat pentru realităţile de azi din Irak. Incidentul real pe care se bazează povestea s-a petrecut în 1996 la Khobar Towers, unde bombele Hezbollah-ului saudit au omorît 19 americani.

Filmul începe cu un montaj inteligent şi pertinent despre istoria petrolului şi a Arabiei Saudite (care explică cum de fapt americanii au descoperit petrol acolo), după care te aştepţi să înceapă un thriller dens şi motivat, gen Syriana sau Rendition. Dar ce urmează e un soi de bruckenheimereală / baysm care fără vreun simţ decent tratează o problemă politică gravă cu inconştienţă crasă. În mod neruşinat filmul spune: "noi suntem cowboy-ii, ei sunt indienii".

Există un singur arab bun şi veţi vedea ce se întâmplă cu el. Extrem de tendenţios şi de negativ faţă de musulmani (care l-au interzis) şi gratuit violent, de fapt un action thriller anemic (CSI în Riad), care profită de nuanţele politice actuale la fel cum tabloidele fac bani pe urma victimelor lor. Mai ales aberantă în context e Jennifer Garner, femeia din echipă care participă la misiune, o femeie agent într-o ţară musulmană... Iar Jamie Foxx se comportă identic ca în Miami Vice, racolat pentru film de regizorul său Michael Mann, acum pe post de producător. Venit să-l emuleze pe Mann este actorul devenit regizor Peter Berg (Welcome to the Jungle). Acesta construieşte imagini aidoma Black Hawk Down şi extravaganţe balistice gen Heat, toate filmate din mînă, imediate, pentru a dezlănţui fals adrenalina.

Dar Berg nu e Michael Mann (căruia ar trebui să-i fie ruşine de acest act oportunist) şi nici Ridley Scott, aşa că tonul şi virtuozitatea sunt false, spre un episod de serial TV. Dar problema reală e tenta de film colonialist şi finalul, din care reiese clar că războiul continuă, şi pentru ca să ştie şi publicul American care cumva ar fi uitat, "noi avem dreptate, suntem de partea cea bună".

The Kingdom, SUA 2007.
Regia: Peter Berg
Scenariul: Matthew Michael Carnahan,
Imaginea: Mauro Fiore,
Cu: Jamie Foxx, Chris Cooper, Jennifer Garner, Jason Bateman, Danny Huston, Jeremy Piven, Richard Jenkins.

Notă: Acum şi pe blog la http://www.protv.ro/bloguri/ald-s-movieland
Regia: Peter Berg Cu: Jamie Foxx, Chris Cooper, Jennifer Garner, Jason Bateman, Ashraf Barhom, Ali Suliman

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus