România Liberă / decembrie 2007
American Gangster
Inspirat din articolul "The Return of Superfly", al cărui autor se numeşte Mark Jacobson, cel mai recent film al lui Ridley Scott, se întoarce cu 40 de ani în urmă, retrasând istoria adevărată a lui Frank Lucas, un bărbat de culoare care a construit la New York un imperiu al drogului. În rolul lui Frank Lucas, Denzel Washington are mari şanse la Oscarul pentru cel mai bun rol principal masculin, construindu-şi personajul pe muchie, ca pe un aliaj dintre demonism, emancipare rasială, carismă şi tulburare de comportament. Russel Crowe, cel care-i dă replica în rolul poliţistului Richie Roberts, care are proasta reputaţie de a fi predat la sediu un milion de dolari capturaţi de la traficanţi, evoluează intenţionat şters, dar temeinic, personajul său fiind cel care îi ia urma lui Lucas şi îl prinde la final.

De-a lungul a 157 de minute, Ridley Scott şi scenaristul Steve Zaillian construiesc o poveste în piramidă, alternând secvenţele cu Lucas - felul în care dă lovitura importând drog foarte pur din Asia de Sud-Est şi distribuindu-l sub numele de Blue Magic -, cu cele legate de Roberts - divorţul, înfiinţarea departamentului Essex County Narcotics, primele căutări. În arhitectura scenariului, cu secvenţe tot mai scurte, fiecare pas al unuia dintre eroi îl apropie şi mai mult de celălalt, dar categoriile de bun şi rău sunt abolite şi mai vagi ca niciodată. Arestat în ianuarie 1975, Lucas a colaborat la prinderea a 150 de traficanţi mai mici, printre care mulţi poliţişti. 52 din cei 70 de membri ai Special Investigation Unit din NYPD au fost condamnaţi pentru corupţie şi trafic de droguri. După ce Lucas a fost condamnat la 70 de ani, Roberts i-a coborât, în calitate de avocat, pedeapsa la 15 ani.

Coroborate cu fundalul - războiul din Vietnam, care intervine din timp în timp prin scurte secvenţe prezentate pe ecranul vreunui televizor din cadru -, cu apoftegmele maestrului lui Lucas înainte de a muri, şi cu referirile la faptul că jumătate din combatanţii din Vietnam erau dependenţi de droguri, filmul pare să bată mai degrabă spre o problemă morală prezentă, ale cărei rădăcini le caută în istorie.


Regia: Ridley Scott Cu: Denzel Washington, Russell Crowe, Chiwetel Ejiofor, Josh Brolin, Lymari Nadal, Ted Levine, Roger Guenveur Smith

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus