noiembrie 2003
Matrix Revolutions
Titlu original: The Matrix Revolutions
Gen: S.F., acţiune
Regia şi scenariul: Andy & Larry Wachowsky
Studiourile: Warner Bros., Village Roadshow
Durată: 129 minute
Cota mea: 8.5 din 10

Intriga: Morpheus, Niobe şi compania încearcă să apere Zion-ul de atacul maşinilor, în timp ce Neo şi Trinity încearcă să pătrundă în Oraşul Maşinilor ca să oprească atacul şi ca să-l înfrunte pe agentul Smith care ameninţă să distrugă Matrix-ul şi lumea reală.


Comentarii

Cine ezită să meargă la Matrix: Revoluţii pe motiv că n-are ce vedea (deci, cine crede că urmărirea cu motocicleta / maşina / camionul din Matrix Reloaded a fost "totul") n-are de ce să se teamă: pe scurt, 90 de minute din M3 sunt un spectacol care te lasă cu gura căscată... Între invazia Zion-ului de santinele (ca nişte roiuri uriaşe de albine ciuruite de nişte roboţi conduşi de oameni cu trimitere - sau plagiat - la Aliens al lui Cameron) şi bătaia dintre Neo şi agentul Smith (pe străzi / prin aer / pe sub pămînt)... e pur şi simplu o distracţie de zile mari!!

The Matrix Revolutions nu vine cu nici o surpriză (nici măcar în ceea ce priveşte invazia Zion-ului de nişte creaturi "cum nu s-au mai văzut de la Aliens încoace" - citat al directorului de efecte speciale John Gaeta) ci pur şi simplu pompează ceea ce poate mai bine şi cu care ştie că nu poate da greş: efecte speciale. Net mai spectaculos decît precedentele două, în M3 efectele speciale merg mai bine decît în Ziua independenţei şi Twister la un loc, scoţîndu-i pe fraţii Wachowsky din orice încurcătură. Mai mult nici nu poţi să aştepţi şi nici nu e bine să aştepţi (decît dacă nu eşti masochist).

Cine vrea să vadă ultima parte a unei "trilogii istorice", care să-l dea pe spate şi la finalul căreia să i se răspundă la cele mai fierbinţi întrebări, constatînd cu uşurinţă că răbdarea i-a fost răsplătită înzecit, va fi printre primii dezamăgiţi: subiectul e cît se poate de fîs (mai puţin fîs oricum decît cel din M2), finalul ne lasă cu totul în "zona crepusculară", iar actorii (Reeves, Moss, Fishburne şi mai ales Bellucci) sunt sub limita suportabilului. Fraţii Wachowsky livrează, cu alte cuvinte, nimic altceva decît nişte senzaţii tari de neuitat!


Regia: Larry & Andy Wachowski Cu: Keanu Reeves, Laurence Fishburne, Carrie-Anne Moss, Hugo Weaving, Jada Pinkett Smith, Monica Bellucci

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus