Trilogia evreiască a regizorului Mihai Măniuţiu a debutat în Joia Mare, la Teatrul Naţional Radu Stanca din Sibiu, cu spectacolul Shoah. Versiunea Primo Levi. Shoah este o punere în scenă a unor interviuri cu Primo Levi, evreu italian, supravieţuitor al lagărului de la Auschwitz, autor de memorii şi proză, cunoscut mai ales datorită lucrărilor sale despre Holocaust. Două dintre cărţile lui Levi au fost publicate la Editura Polirom: Mai este oare acesta un om? şi Armistiţiul, iar volumele sînt folosite pe scenă. Interpretul jurnalistului Fernando Cammon joacă ţinînd în mînă aceste cărţi cînd îl intervievează pe Levi. Interviurile cu Primo Levi, ce stau la baza scenariului dramatic semnat de Mihai Măniuţiu, au fost culese însă de pe Internet, din diferite publicaţii, şi traduse de Anca Măniuţiu.
Spectatori invitaţi la vals
Shoah se desfăşoară cu numai 54 de spectatori, care iau loc pe scenă, într-un singur şir de scaune, de jur-împrejurul spaţiului de joc închis precum o cameră. Marian Râlea interpretează rolul lui Primo Levi, iar celelalte personaje sînt apariţii din visele sale: jurnalişti ale căror întrebări, adesea agresive, îl bîntuie şi nu-l lasă să-şi găsească liniştea nici la 40 de ani după eliberare, femei care amintesc de atrocităţile din lagăr - sînt dezbrăcate, chinuite, îşi tund părul şi şi-l aruncă în foc. Şaisprezece actori formează un cor ce interpretează cîntece evreieşti, iar la un moment dat invită o parte dintre spectatori la vals, chiar pe scenă, într-un moment de tensiune maximă.
Este un spectacol-eseu, intim, conceput la scară mică - de la numărul de locuri, suprafaţa spaţiului de joc, pînă la durata reprezentaţiei, ce depăşeşte cu puţin o oră. Practic, pe bucata de scenă unde se desfăşoară totul, există un actor la fiecare doi spectatori.
Prin vocea lui Marian Râlea, ni se transmite mesajul că nu trebuie să uităm de Holocaust. "Aceia care uită sînt aceia din cauza cărora s-ar putea repeta", spune Primo Levi, în interviurile sale, aduse pe scenă în acest spectacol-memorie.
"Shoah a mai fost montat la Oradea, dar această variantă este radical modificată. A fost recalibrat pentru a se încadra în Trilogia evreiască. Este un spectacol independent, dar recomand să fie văzut împreună cu celelalte două din trilogie", a declarat regizorul Mihai Măniuţiu.
În mai 2007, cele trei spectacole se vor monta în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu în halele uzinei Simerom, ca o instalaţie ce va dura în total patru ore. Cei 54 de spectatori vor trece dintr-o hală în alta, urmărind pe rînd Ecleziastul, Shoah şi Experimentul Iov, în această ordine. Montarea la Simerom va începe după ce spectacolele se vor juca fiecare separat, în premieră, pe scena teatrului. Ecleziastul, o dramatizare după Biblie, se va juca pe 29 aprilie 2007, iar Experimentul Iov, pe un text ce pleacă de la Vechiul Testament şi de la opera lui Jung, pe 4 mai 2007.
Trilogia evreiască este un proiect ce face parte din programul Sibiu, Capitală Culturală Europeană 2007 - Regizori români şi străini invitaţi".
Colaborare lungă
Marian Râlea are o colaborare lungă cu Teatrul Naţional Radu Stanca din Sibiu, ultimele sale roluri interpretate aici fiind în Rinocerii, regia Tompa Gábor, şi Pescăruşul, regia Andrei Şerban. Cît despre colaborarea cu Măniuţiu, acesta este al şaptelea rol oferit de regizor. Alături de Râlea, în Shoah joacă Bogdan Lifsin (Acordeonistul din vis), Mariana Presecan şi Diana Fufezan (Jurnalistele din vis), Pali Vecsei (Omul liliachiu din vis), Doru Presecan (jurnalistul Fernando Cammon), Codruţa Vasiu şi Cristina Stoleriu (Femeile din vis), precum şi corul, format din actori sibieni.