Home

Home
Cititi-ne pe FacebookUrmati-ne pe TwitterFeed RSS gratuit

Spacer

Agenda LiterNet  Sageata  Cronici film  Sageata  Elizabeth: The Golden Age

Regina pe cal - Elizabeth: The Golden Age


Libertatea, ianuarie 2008
TextText mai micText mai mare
Versiune imprimabila Adauga cu AddThis
Spre sfîrşitul dramei istorice Elizabeth: The Golden Age, regina Angliei (Cate Blanchett) apare călare pe un cal, îmbrăcată în armură şi cu cosiţele-i fluturînd, şi le ţine soldaţilor un discurs de îmbărbătare... Întotdeauna m-am întrebat, văzînd scene dintr-astea, cît de puternică trebuie să fie vocea unui conducător ca să bată pînă-n ultimul rînd al oştii sale: dacă în ziua bătăliei suveranul era răguşit? nu avea nevoie de o portavoce? se mergea cumva pe sistemul "telefonul fără fir"? etc. Dar chestiunea aceasta e secundară - în filmul de faţă: cînd o vezi pe Blanchett în chip de Mihai Viteazu (cred că există o scenă similară în filmul lui Nicolaescu), cu cosiţe-n loc de cuşmă, nu poţi - cu tot respectul pentru actriţa australiană - să nu rîzi larg.

Problema acestui film e că rîzi de prea multe ori pentru o dramă, iar cînd nu rîzi, te cam plictiseşti... Indianul Shekhar Kapur (care a făcut o fixaţie pentru filmele cu "regine": primul său lungmetraj s-a numit Bandit Queen, iar următorul a fost tot despre Elisabeta I) n-are treabă - se vede de la o poştă - cu acurateţea istorică: deşi, în realitate, regina Angliei avea peste 50 de ani la momentul respectiv, în film pare să aibă puţin peste 30 (o perucă sau două în plus). Ea are timp şi pentru politică (catolicii, Spania, Maria Stuart - verişoara periculoasă...), şi pentru cochetărie (în care intră şi flirtul pe faţă cu Sir Walter Raleigh - un Clive Owen sexy). Meditează, perpelindu-se, la treburile regatului, dar face şi ditamai criza de isterie cînd prima doamnă de onoare (Abbie Cornish, foarte bună) se căsătoreşte cu Raleigh fără acordul ei. Una peste alta, Elisabeta I, aşa cum reiese din filmul lui Kapur, e kaput: o muiere nevricoasă, fecioară din raţiuni de stat, care nu ştie ce să facă în timpul liber, drept care conduce o ţară.

Dacă filmul merită văzut, este mai puţin pentru performanţa lui Blanchett (sincer, Helen Mirren mi s-a părut mai convingătoare în filmul BBC!), cît pentru un rol scurt, dar percutant, al Samanthei Morton (o Maria Stuart perfectă), pentru costumele extravagante, decorurile şi scena bătăliei pe mare (care e superspectaculoasă). Toate articolele despre Elizabeth: The Golden Age

Resurse

 Alte articole de Alex. Leo Şerban


Alte articole

 O continuă ridicare din umeri - Elizabeth - The Golden Age, Mihnea Columbeanu


SCRIEŢI LA LITERNET

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected]. Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet.ro? Îl puteţi introduce aici.


PUBLICITATE
CITIŢI-NE PE FACEBOOK


Spacer Spacer