România Liberă / noiembrie 2003
Un spectacol care se salvează în partea a doua este Veronika se pregăteşte să moară, pus în scenă la Odeon de Gelu Colceag. Ca de obicei, autorul romanului după care s-a făcut adaptarea, vandabilul academician brazilian Paulo Coelho, recurge la "înţelepciuni" şi ziceri care fac mai ales deliciul inocenţilor, victime sigure ale unui asemenea tip de manipulare. În viaţă şi literatură.

Este ceea ce blochează partea întîi a spectacolului, în afara personajului Paulo Coelho (Mircea Constantinescu). Deşi acesta îşi vîră coada şi-n cea de-a doua parte, aici, în sfîrşit, dramaticul iese mai clar la suprafaţă, împingînd epicul în rezervaţia din prima. Finalul în mijlocul unor picturi ? la Henri Rousseau (Le Douanier/Vameşul) vorbeşte nu numai despre mania schizofrenicului care le-a creat, ci şi despre genul de literatură, destul de populistă, din care s-a extras textul.

Spectacolul a beneficiat de prezenţa foarte activă, în centrul său, a doi excelenţi actori, Florin Zamfirescu (Profesorul) şi Cătălina Mustaţă (Veronika), secondaţi de un tînăr de viitor, dar şi de prezent, Sorin Leoveanu. Datorită mai ales lor, povestea a devenit teatru. Am fi nedrepţi dacă n-am remarca şi alte apariţii, convingătoare pe spaţii mai mari sau mai mici: Irina Mazanitis, Olga Bucătaru, Valeria Sitaru, Carmen Tănase, Ionuţ Kivu. A nu se uita corul "nebunelor": Virginia Rogin, Jeanine Stavarache, Angela Ioan, Crina Mureşan, Paula Niculiţă, Ana Maria Moldovan şi Luiza Cocora. Nu se putea Coelho fără un "maestru sufist" (Niculae Urs) sau ceva din lumea înţelepciunii arabe, scurse, poate, din "Alchimistul".

Vă recomandăm programul de sală, o creaţie a maestrului Devis Grebu, cu cărţi poştale detaşabile (dar e păcat), dar şi cu o exactă circumscriere a piesei şi a întregului teritoriu literar din care aceasta a fost decupată de Gelu Colceag şi George Bănică.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus