noiembrie 2003
Titlu original: Terminator 3: Rise of the Machines
Gen: acţiune, SF
Regia: Jonathan Mostow
Scenariul: John Brancato & Michael Ferris
Scenariul original: John Brancato & Michael Ferris şi Tedi Sarafian
Studiourile: Columbia Pictures
Durată: 108 minute
Cota mea: 5.5 din 10

Intriga: John Connor, acum în vârstă de 20 de ani, ajutat de un Terminator, luptă din nou pentru a salva lumea de la Ziua Judecăţii dar şi pentru a rămâne în viaţă, pe urmele sale aflându-se un model ultra-modern de cyborg, T-X.

Comentarii:

Am văzut Terminator 3 la o lună şi jumătate de la premiera în România (ruşinică directorului de la "Patria"!), deja după ce s-a spus până şi ultimul cuvinţel (Alex. Leo Şerban, Andrei Gorzo) despre el, verdictul fiind unanim "100% entertainment". L-am văzut deja după ce am gustat din plin Charlie's Angels 2 (dovada supremă de "100% entertainment" - sau poate chiar mai mult!) şi deja după ce-mi pierise tot cheful să-l mai văd. În fine, să mai zic DUPĂ ce-am devorat Terminator 1 şi 2 - fiecare bucăţică de destule ori ca să devină de departe Biblia domeniului acţiune/SF (pentru mine) şi, evident, să nu mă intereseze câtuşi de puţin o adiţie "100% entertainment" la o serie care nu mai permitea nici o altă adiţie.

Dar problema e alta: T3 nu e nici măcar "100% entertainment" - e în cel mai bun caz "20% entertainment / 80% embarassing" (jenant, penibil, patetic, jalnic). T3 merită văzut ca să constaţi în ce hal se pot risipi 170 milioane $ (!!!) fără să ţii minte măcar o scenă de efecte speciale gură-cască (nici măcar urmărirea cu dubiţa/macaraua/maşinile de poliţie) sau ca să-l vezi pe Schwarzenegger umilindu-se în aşa hal încât ajunge să-şi pună ochelari de soare pentru copii (ca să râzi - una din glumiţele mai puţin penibile ale unui sequel care nu se remarcă decât prin aşa ceva).

Terminatoarea e şi ea la fel de penibilă, ca să nu facă notă discordantă - ca să nu o comparăm cu T-1000, robotul de metal lichid pe care să-l pomeneşti cu sacralitate în orice circumstanţă. Dar Kristana Lokken e bestială: e mai bestială decât Robert Patrick şi poate chiar decât Schwarzie la un loc, îşi măreşte sânii, are o serie de gesturi feminine care fac toţi banii (în ciuda faptului că rămâne o terminatoare veritabilă) şi nişte ţoale Versace care-ţi iau ochii - e bomba filmului care a încăput pe mâinile lui Jonathan Mostow (Breakdown), mai bine decât pe ale lui Cameron sau ale lui McTiernan (care rămân astfel fără o nouă "pată" pe carieră).

Să-l aşteptăm pe Schwarzie cu T4? Eu mai bine îl văd guvernator al Californiei!

P.S.: T3 e perceput ca un fiasco (din 170 milioane $ s-au recuperat în SUA doar 150). N-am mai avut o asemenea satisfacţie de când a dat rasol Godzilla încoace!
Regia: Jonathan Mostow Cu: Arnold Schwarzenegger, Kristanna Loken

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus