La Iaşi, a fost prezentat în premieră conceptul curatorial al Bienalei de Artă Contemporană "Periferic 8": "Arta ca dar". Curatorul este criticul de artă Dóra Hegyi, care coordonează proiectul "Tranzit" în Budapesta şi care este fondatoarea "Şcolii libere de practică si teoria artei". Dóra Hegyi şi-a început prezentarea susţinînd că Bienala, deşi a devenit un eveniment foarte important pe plan internaţional, continuă să rămînă o necunoscută pentru cei mai mulţi dintre ieşeni. Prin urmare, chiar înainte de a alege tema propriu-zisă, a realizat că trebuie să deschidă evenimentul către publicul larg. "Perifericul trebuie deschis comunităţii. Iar punctul de la care am plecat în conturarea temei a fost oferirea de daruri, schimbul pe care aceasta îl presupune. Iar acest schimb poate fi plasat într-un context mult mai larg, chiar într-unul artistic. Am sondat şi latura de exerciţiu social pe care o îmbracă gestul de a oferi un cadou."
Dóra Hegyi a vorbit şi despre lanţul social care se repetă şi în artă: producerea / achiziţionarea cadoului, oferirea şi efectele pe care aceasta le produce. "Valoarea simbolică este definită în România cu totul original. Deşi se pune mare preţ pe artă şi este considerată foarte valoroasă, piaţa de artă propriu-zisă nu este una foarte dezvoltată."
În vreme ce unii artişti vor fi invitaţi la Iaşi să producă opere de artă în legătură cu acest concept propus de curatoare, alţii vor fi prezenţi doar prin operele lor în cadrul unei expoziţii gîndite să susţină, de asemenea, tema.
Bienala Periferic 8 va include proiecţii de artă video, proiecte fotografice, picturi, desene, instalaţii, intervenţii în spaţiul public, afişe sau bannere, dar şi evenimente paralele - seminarii, workshop-uri şi conferinţe, ce vor avea loc în diferite locuri din Iaşi. Lista artiştilor, dintre care trei sînt români şi restul străini, va fi definitivată în jurul datei de 1 martie 2008. "Urmărim să creăm, aşadar, un public nou pentru Bienală şi de aceea ne vom concentra mult şi pe latura educativă. Astfel se explică parteneriatul strîns cu Universitatea de Arte «George Enescu» din Iaşi", a mai spus Dóra Hegyi. Aceasta a dat un exemplu de implicare a studenţilor: unii dintre ei vor încerca "să traducă" atît conceptul, cît şi evenimentele din cadrul Bienalei publicului larg.
Matei Bejenaru, iniţiatorul Bienalei de Artă Contemporană de la Iaşi, susţine că o parte dintre artiştii Bienalei vor avea interacţiuni în context local şi vor face prezentări pentru studenţii Facultăţii de Arte Vizuale din Iaşi, deoarece "vrem să creăm noi un public".
Tranzit.hu
Organizaţia susţinută la nivel european de Erste Bank a decis să se implice în învăţămîntul artistic din Ungaria prin crearea unei şcoli alternative, în condiţiile în care artele vizuale nu erau aproape deloc reprezentate în sistemul tradiţional. "Şcoala liberă de practică şi teoria artei" atrage în Budapesta artişti locali, însă cursurile sînt urmate adeseori şi de străini.
Periferic
Este un proiect iniţiat în 1997 de artistul vizual ieşean Matei Bejenaru. Dacă la început a avut caracterul unui eveniment de performance, Periferic a crescut în primele trei ediţii (1997, 1998 şi 1999) pînă la nivelul unui eveniment regional de artă contemporană internaţională. Intenţiile Periferic au fost să reunească diferite atitudini artistice legate de relaţia centru-periferie şi să provoace o serie de discuţii teoretice despre condiţiile producţiei artistice din contexte culturale marginale şi întîrziate. Din 2001, Periferic s-a transformat într-o bienală internaţională de artă.
Periferic 8
A opta ediţie a bienalei este organizată de Asociaţia Culturală Vector, în colaborare cu Fundaţia "Tranzit" din Ungaria, Centrul de Artă Contemporană de la Chişinău, Universitatea de Arte "George Enescu" din Iaşi, Centrul Cultural Francez şi Centru Goethe din Iaşi, alte asocieri fiind foarte posibile pînă la momentul începerii evenimentului.