Eddie's site / februarie 2008
The Hunting Party pare un film neserios făcut pentru o cauză serioasă. Un corespondent de război care şi-a trăit gloria dar care vrea să apară din nou în lumina reflectoarelor (Richard Gere) îl contactează pe fostul său cameraman (Terrence Howard) alături de care a trăit clipe minunate în războaiele din care au relatat şi îi propune o nouă şi imensă doză de adrenalină: găsirea celui mai căutat criminal de război din Bosnia. Ai ghicit: acţiunea se desfăşoară în timpul războiului din Bosnia, de la începutul anilor '90. Propunerea jurnalistului are însă alt substrat: pe parcurs, se dovedeşte că vrea să-l găsească pe numitul Bogdanovic nu pentru a-i lua un interviu ci pentru a-l face să dispară de pe faţa pământului, aşa cum, cu ceva timp în urmă, criminalul de război făcuse cu un sat bosniac în care se afla şi marea iubire (însărcinată) a vieţii americanului.

Mesajul serios e că cei doi (plus un tânăr jurnalist care întregeşte echipa) îl găsesc pe Bogdanovic în numai două zile, spre deosebire de CIA care-l căutau de ani. Cu alte cuvinte - americanii nu vor cu adevărat să-i găsească pe criminalii de război, atenţie popor, acelaşi lucru se-ntâmplă şi cu Osama! Partea neserioasă e că cei trei reuşesc, fără arme, fără pregătire specială, dar cu o uriaşă ambiţie (din partea scenaristului, de fapt) şi cu un simplu cap în gură să-l imobilizeze pe monstru şi să-l "dezlege" chiar în mijlocul satului în care comisese nelegiuirile din trecut, lăsându-l să fie judecat (a se citi, canibalizat) de către musulmanii bosniaci.

Filmul e chiar amuzant prin porcărioarele pe care le înşiră de-a lungul story-ului, ba chiar şi prin gafele regizorale de proporţii - de genul folosirii unor telefoane mobile moderne (am remarcat un Samsung cu clapetă finuţă) într-o perioadă (1992-94) în care asemenea device-uri erau de dimensiuni considerabile. Nici măcar jocul actorilor nu ridică filmul: Richard Gere pare din ce în ce mai obosit iar Terrence Howard se chinuie să surâdă ştrengăreşte chiar şi atunci când ar trebui să fie in deep shit.

(două stele din cinci)
Regia: Richard Shepard Cu: Lejla Hadzimuratovic, Terrence Howard, Richard Gere, Gordana Vukres, James Brolin, Sanela Seferagic

1 comentariu

  • Ati vazut filmul?
    [membru], 06.03.2008, 23:02

    The Hunting Party e prost, dar nici cronicarul nu straluceşte. Acţiunea filmului se petrece în 2000, la aniversarea a cinci ani de la sfârşitul războiului. Se spune de numai enşpe mii de ori de-a lungul filmului. Când, vedeţi, telefoanele mobile nu sunt aşa de anacronice.

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus