Eddie's site / martie 2008
In the Valley of Elah
Nu sunt un fan de-al lui Tommy Lee Jones însă tipul face un rol admirabil în acest film de Paul Haggis. Fost militar de carieră, tată a doi copii, dintre care cel mare mort la datorie, se vede pus în situaţia de a ajuta investigarea dispariţiei fiului său cel mic, abia întors de pe frontul războiului din Irak.

Prestaţia lui Jones - care află pe parcurs că băiatul său a fost ucis, hăcuit şi ars de către colegii săi, este o capodoperă actoricească, iar nominalizarea lui la Oscar pentru cel mai bun actor în rol principal a fost perfect justificată. Tommy Lee reuşeşte să dea viaţă unui părinte măcinat de greşelile făcute cu copiii lui, apăsat de cariera militară pe care a lăsat-o în spate şi pe care a impus-o, sau măcar a sugerat-o urmaşilor. Un părinte care reuşeşte să-şi închidă în el cu demnitate fiecare puseu de suferinţă, reuşeşte să deturneze fiecare lacrimă din şiroiul care se năpusteşte la aflarea teribilei veşti.

Secondat de o Charlize Theron sigură pe ea şi deloc marcată de culmea pe care se ridică partenerul ei de platou, Tommy Lee Jones reuşeşte să ducă In the Valley of Elah acolo unde îi este misiunea: războiul din Irak (şi, în general, orice război) a dezumanizat orice caracter a luat parte la el, mai mult sau mai puţin sensibil. Şi... cui i-a folosit asta?

(4 stele)
Regia: Paul Haggis Cu: Tommy Lee Jones, Charlize Theron, Jason Patric, Susan Sarandon, James Franco, Barry Corbin, Josh Brolin

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus