Publicul din Bucureşti, Timişoara, Craiova şi Iaşi va putea vedea filme europene în premieră în România, la cea de-a XII-a ediţie a Festivalului Filmului European, organizat de Institutul Cultural Român în perioada 8-30 mai 2008.
Institutul Cultural Român a preluat din acest an, de la Reprezentanţa Comisiei Europene, proiectul organizării acestui eveniment cinematografic de succes, asumându-şi rolul de interfaţă între cultura română şi străinătate.
Cristian Mungiu, ambasador onorific al Festivalului, a realizat spotul de promovare al evenimentului, continuând astfel o tradiţie inaugurată cu Cristi Puiu şi Corneliu Porumboiu, cineaşti cu un bogat palmares internaţional.
Selecţia din acest an cuprinde atât filme de ficţiune cât şi documentare. Tema centrală este dialogul intercultural, capacitatea de interacţiune între comunităţile care alcătuiesc mozaicul etnic şi cultural european. Filmele - multe dintre ele premiate la festivaluri prestigioase - sunt propuse de ambasadele şi centrele culturale ale ţărilor europene.
Deschiderea festivalului va avea loc joi, 8 mai 2008, la Sala Palatului, cu o seară de gală la care va fi prezentat filmul Cuşcuş cu chefal (La graine et le mulet, Franţa, 2007). Regia filmului este semnată de Abdellatif Kechiche, cineast distins cu numeroase premii internaţionale.
La Bucureşti festivalul se desfăşoară în perioada 8-18 mai 2008. Filmele vor putea fi văzute la cinema Studio şi la Muzeul Ţăranului Român, unde vor avea loc proiecţii în aer liber şi în interior (sala Horia Bernea). De aici, festivalul va pleca în ţară, la Timişoara (21-23 mai 2008, Cinema City), Craiova (23-25 mai 2008, cinematografele Patria şi Modern) şi Iaşi (28-30 mai 2008, Cinema City).
Evenimentul este organizat de Institutul Cultural Român în colaborare cu Reprezentanţa Comisiei Europene în România, Uniunea Cineaştilor din România şi Muzeul Ţăranului Român, împreună cu ambasadele şi Institutele Culturale ale statelor europene.