Miercuri, 14 mai 2008, Cinema Studio
Ora 18:00
Am Ende kommen Touristen / Acum vin şi turiştii / And Along Come Tourists
Germania, 2007 (85 minute)
dramă
Regia şi scenariul: Robert Thalheim
Imaginea: Yoliswa Gaertig
Montajul: Stefan Kobe
Muzica: Anton Feist, Uwe Bossenz
Cu: Alexander Fehling, Ryszard Ronczewski, Barbara Wysocka, Piotr Rogucki
Distribuit de: Bavaria Film International
Acum vin şi turiştii nu este o poveste despre atrocităţile de la Auschwitz, ci despre dilemele prezentului şi efectele trecutului asupra vieţii de zi cu zi. Filmul ne demonstrează că este posibil să vorbim despre Auschwitz şi din perspectiva prezentului, într-un mod inteligent şi edificator.
Auschwitz nu era deloc ceea ce tânărul german Sven credea atunci când a ales să-şi facă stagiul militar în străinătate. Pentru el, Auschwitz era doar un mic oraş în Polonia, unde se află un fost lagăr de concentrare, lucruri pe care le ştia din orele de istorie de la liceu. Ajuns acolo, primeşte în îngrijire un bătrân neprietenos, Stanislaw Krzeminski, fost deţinut care a supravieţuit şi care-şi ocupă timpul reparând valize, pentru că tot universul acestuia se învârte în jurul valizelor confiscate evreilor la venirea în taberele de concentrare. Sven trebuie să îndure nu numai aroganţa şi lipsa de politeţe a bătrânului, ci şi dispreţul nedisimulat al localnicilor. Din fericire o întâlneşte pe Ania, care-i propune să locuiască la ea. Odată cu trecerea timpului, Sven descoperă în profunzime atât moştenirea Auschwitzului, cât şi industria turismului din jurul acestui loc al ororilor. Prins între dragostea pentru Ania, compasiunea pentru Krzeminski şi sentimentul apăsător al propriului rol în păstrarea amintirilor din tabăra morţii, Sven cade pradă dilemelor.
Robert Thalheim s-a năcut în Berlin în 1974. A lucrat ca regizor asistent pentru ansamblul de teatru Berliner Ensemble şi a studiat la Universitatea Liberă din Berlin şi la Academia de Film şi Televiziune "Konrad Wolf". Publică periodicul de cultură Plotzki, a scris o carte despre Andrzej Wajda şi se ocupă şi de dramaturgie. Din filmografia sa fac parte: Um vier Uhr ploetzlich ging die Welt unter (documentar, 1996), Zeit ist Leben (scurtmetraj, 2000), Granica (scurtmetraj, 2002), Three Percent (scurtmetraj, 2002), Ich (scurtmetraj, 2003), Netto (2004), etc.
Premii
Premiul VGF pentru cel mai bun producător - Premiile Filmului Bavarez, 2007
Cel mai bun actor - Festivalul de film de la Munchen, 2007
Ora 20:00
Plac Zbawiciela / Piaţa Mântuitorului / Savior's Square
Polonia, 2006 (105 minute)
dramă
Regia: Joanna Kos-Krauze, Krzysztof Krauze
Scenariul: Krzysztof Krauze, Joanna Kos - Krauze, Jowita Budnik, Ewa Wencel, Arkadiusz Janiczek
Imaginea: Wojciech Staroń
Montajul: Krzysztof Szpetmański
Muzica: Paweł Szymański
Cu: Jowita Budnik, Arkadiusz Janiczek, Ewa Wencel, Dawid Gudejko, Natan Gudejko, Beata Fudalej
Distribuit de: TVP S.A.
O imagine sfâşietoare a nevoilor şi dorinţelor umane, o poveste despre oameni şi singurătatea lor printre ceilalţi. În final... o relatare despre natura fragilă a fiinţei umane şi despre dragoste în toate manifestările ei.
Bartek şi Beata, împreună cu cei doi fii ai lor, sunt pe cale să se mute într-o locuinţă nouă, când află despre falimentul companiei de construcţii. Toţi banii plătiţi, inclusiv ajutorul financiar substanţial primit din partea soacrei, s-au dus pe apa sâmbetei. Într-o încercare disperată de a depăşi situaţia, Bartek acceptă oferta mamei lui de a se muta la ea, nebănuind consecinţele acestei "generozităţi".
Regizori şi scenarişti, Krzysztof Krauze şi Joanna Kos-Krauze lucrează de peste zece ani împreună şi au la activ numeroase documentare şi filme de lungmetraj. Krzysztof s-a născut în 1953 şi a absolvit Şcoala de Film din Lodz, iar Joanna, născută în 1972, are studii de literatură şi cultură ebraică la Universitatea din Varşovia. Ultimul lor lungmetraj - Piaţa Mântuitorului - vine după mult premiatul (20 premii internaţionale şi invitaţii în peste 130 de festivaluri) - Moş Nichifor / Moj Nikifor, (2004). Atât Joanna, cât şi Krzysztof, sunt membri ai Academiei Europene de Film.
Premii
Premiul Trieste - Festivalul filmului de la Trieste, 2008
Premiile Eagle pentru cel mai bun film, cea mai bună regie, cea mai bună actriţă în rol principal, cea mai bună actriţă în rol secundar - Premiile Academiei Poloneze de Film, 2007
Premiul special al juriului - Silver Spike şi Premiul pentru cea mai bună actriţă - Festivalul de film de la Valladolid, 2007
Marele Premiu Leul de aur, Premiul criticii, Premiul pentru cea mai bună actriţă în rol principal, cea mai bună actriţă în rol secundar, cea mai bună muzică - Festivalul Filmului Polonez, 2006