Home

Home
Cititi-ne pe FacebookUrmati-ne pe TwitterFeed RSS gratuit

Spacer

Agenda LiterNet  Sageata  Cronici film  Sageata  Fille coupée en deux, La

O tragicomedie de moravuri clasică - La fille coupée en deux


Re:publik, aprilie 2008
TextText mai micText mai mare
Versiune imprimabila Adauga cu AddThis
Într-o piaţă suprasaturată de produse ştanţate şi interşanjabile, merită salutat (aplaudat?) orice nou semn de viaţă de la unul dintre puţinii maeştri ai cinema-ului încă în viaţă. Nume esenţial al Nouvelle Vague-ului, ironicul Claude Chabrol face de ceva timp cam un film la doi ani. Şi, culmea, aşa divorţate de majoritatea tembelă a producţiilor actuale (de pe oricare parte a Atlanticului), toate sînt cel puţin bune. Asta aşa, în loc de introducere. Pasionat de natura umană în laturile ei mai puţin fermecătoare, cu aplecare spre thriller şi o dragoste nesmintită pentru Hitchcock şi Lang (cel din perioada americană, mai ales), venerabilul Chabrol nu se dezminte nici cu acest nou studiu de personaje - La fille coupée en deux e o tragicomedie de moravuri clasică, centrată pe un triunghi amoros. Povestea e inspirată de un fapt divers, pus pe peliculă de Richard Fleischer prin '55 (The Girl in the Red Velvet Swing) şi la care făcea referire şi Ragtime-ul lui Forman.

Aici, juna protagonistă, Gabrielle Deneige (o superbă Ludivine Sagnier) e fata de la meteo, iar pretendenţii sînt deranjatul moştenitor al unei mari averi farmaceutice, Paul, campat fără greţuri sau reţineri de Benoît Magimel şi, respectiv, un bătrîn scriitor cu ochii încă rătăcitori în ciuda unei splendide soţii. Charles (François Berléand) pune ochii pe mignona fătucă şi începe astfel o încurcată aventură, undeva la mijloc de rîs (nervos) şi nevroze, căci, exasperată şi hăituită de mai tînărul rival, Gabrielle ajunge ca-n titlu. Poziţie niciodată bună, pe care, crud, hîtru şi energic, Chabrol o explorează în toate aspectele-i, hilare şi respingătoare deopotrivă. Pînă la o concluzie pe care e greu s-o anticipezi şi care, oricum, doare. Toate articolele despre Fille coupée en deux, La


0 comentarii

Resurse

 Alte articole de Carmen Mezincescu


Alte articole

 Despre oameni şi jocuri, fără iluzii - La fille coupée en deux, Carmen Mezincescu
 O prestidigitaţie de Chabrol - La fille coupée en deux, Alin Ludu Dumbravă


SCRIEŢI LA LITERNET

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected]. Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet.ro? Îl puteţi introduce aici.


PUBLICITATE
CITIŢI-NE PE FACEBOOK


Spacer Spacer