Începutul nu a fost uşor: după ce au înregistrat o casetă demo cu patru piese, au trimis-o la casele de discuri, care au respins-o în repetate rânduri. Însă cu ajutorul revistelor de specialitate, care au sesizat potenţialul acestei trupe de a cânta mai mult decât heavy metal tradiţional, Queensrÿche a pus mâna pe un contract cu EMI, astfel încât în 1983 apare primul EP, autointitulat. Un an mai târziu este lansat albumul The Warning, care permite trupei să devină cunoscută şi în afara graniţelor SUA, fiind apreciată mai ales în Japonia. Rage for Order (1986), o combinaţie de heavy metal în stilul Iron Maiden şi sunete de sintetizatoare, avea doar să anunţe succesul care urma.
În 1988, Queensrÿche lansa Operation: Mindcrime, unul dintre cele mai bune albume conceptuale ale tuturor timpurilor, o operă rock modernă cu puternice mesaje politice şi sociale. Cele trei personaje principale ale albumului (Nikki - un tânăr dezamăgit de societatea americană, Sister Mary - o fostă prostituată transformată în călugăriţă şi Dr. X - un om influent, demagog religios) participă la construcţia unei poveşti despre manipulare, droguri, iubire şi moarte, transpusă excelent pe muzica unuia dintre primele albume de metal progresiv din istorie. Aclamat de critici, Operation: Mindcrime s-a bucurat de aprecierea largă a publicului, succesul său transmiţându-se în parte şi următorului album, Empire (1990), care s-a vândut în mai mult de trei milioane de exemplare numai în SUA. A urmat Promissed Land (1994), care atingea o latură introspectivă şi anunţa schimbarea de stil accentuată de pe Hear in the New Frontier (1997), un eşec pentru trupă, care a pierdut mulţi fani. A fost un an nefast pentru Queensrÿche: Geoff Tate s-a îmbolnăvit şi turneul a trebuit să fie anulat, casa de discuri a dat faliment şi, ca şi cum nu era de ajuns, chitaristul Chris DeGarmo a părăsit trupa. Pentru mulţi, Queensrÿche era deja un nume de domeniul trecutului, dar membrii care au rămas în trupă l-au cooptat pe producătorul Kelly Gray la chitară, cu care au lansat Q2K (1999) şi Tribe (2003), două albume mai degrabă experimentale, care i-au îndepărtat şi mai mult pe fani.
Însă Queensrÿche nu-şi spusese ultimul cuvânt. După ce l-au înlocuit pe Kelly Gray cu Mike Stone, americanii au jucat o ultimă carte şi, în 2006, au lansat Operation: Mindcrime II, care a continuat, atât din punct de vedere al poveştii, cât şi muzical, succesul din 1988. Mai mult, trupa a susţinut show-uri în care a cântat ambele albume în întregime, ceea ce a spălat onoarea şi a readus numele Queensrÿche în atenţia publicului.
Pe 30 iunie 2008, ora 20:00, la Arenele Romane din Bucureşti, Queensrÿche va susţine un concert în cadrul turneului european Operation: Mindcrime parts I & II. Trupa promite mult mai mult decât un concert rock obişnuit: o adevărată experienţă teatrală, o punere în scenă a celor două albume Operation: Mindcrime, la care se vor adăuga melodii precum Empire, Another Rainy Night (Without You) sau Jet City Woman. Show-ul de peste 3 ore este organizat de Dollar Rent a Car - Autorent, iar biletele costă 100 RON şi se găsesc în reţeaua magazinelor Diverta şi online pe myticket.ro, bilete.ro şi ticketpoint.ro.
(Queensrÿche, Operation: Mindcrime)
(Queensrÿche, Eyes Of A Stranger)
(Queensrÿche, Empire)